Az 5 legjobb úti cél Kubában

Kuba utazás kikapcsolódás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kubában az a legizgalmasabb, hogy szinte érintetlen - bár a turizmus errefelé is komoly bevételi forrás, még nem lepték el turistatömegek az országot. A politikai elszigeteltség pedig azt hozta magával, hogy a szigeten szinte megállt az idő: teljesen természetes látvány az utakon az '50-es évekből származó autó, a városok központjában pedig állnak a koloniális stílusú épületek. Merülj el ebben a világban, megmutatjuk az 5 legjobb úti célt.

Havanna - Kuba szíve

Latin-Amerika egyik legpezsgőbb városa kikötőjének köszönheti központi szerepét. Az egykori spanyol gyarmatosítók ideális hajókikötőként tartották számon az öblöt, ahol több erődöt is építettek. A legnagyobb ezek közül a La Cabana erőd, amelyet alagút köt össze a tenger felé magasodó mészkőtáblára épült Castillo del Morróval. A város legizgalmasabb része az óváros, a La Habana Vieja. Az 1982-ben a világörökség részévé nyilvánított városrészben a szabadban zajlik az élet, a csodásan felújított utcák váltakoznak a lepukkantakkal. A Catedral de San Cristóbal a káprázatos barokk építészeti emlékek egyike, bár belseje a 19. századi átépítésnek köszönhetően meglepően egyszerű. A Plaza de Armas közepén egy kellemes kis park helyezkedik el, amely ideális egy kis pihenésre, ha elfáradtál a régiségkereskedők és antikvár könyvárusok portékájának tanulmányozásában. Az El Capitolio a washingtoni Capitolium másolata, 1929-ben eredetileg parlamentnek épül, de ma egy minisztérium székhelye. Érdemes megnézni, mert itt van a világ egyik legnagyobb, 17 méter magas köztéri szobra. A katedrális és a Capitolio nyitva tartásáról érdemes előzetesen tájékozódni, mivel sokszor zárva vannak. Az El Floridito étterem és a Bodeguita del Medio Hemingway havannai törzshelyei voltak.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Kötelező program időnként végigsétálni a tengerparti sétányon, a Malecónon. Itt nem ajánlott fürdeni a tengerben, mert sziklás a part, nagyok a hullámok, és nem is igazán tiszta a víz, de a látvány megkapó.

Santiago de Cuba - karibi hangulat

Ha hamisítatlan karibi hangulatra vágysz, ne hagyd ki Santiagót. Kuba második legnagyobb városa a turisták beszámolója szerint igazi szenvedélyes város, ahol mindenhol szól a zene, nagy a nyüzsgés, a helyiek pedig még a kubai átlagnál is közvetlenebbek. Az 1515-ban alapított város a kubai forradalom bölcsője is, hiszen a Batista diktatúra bukása a santiagói Moncada laktanya ostromával indult. A legfőbb látnivalók a Parque Céspedes környékén láthatók, az itt parkoló autók pedig híven idézik az 1959 előtti időket. Itt található a Nagyboldogasszony-székesegyház és a Hotel Casa Grande. A Casa del Gobiernót csak kívülről tudod megnézni, de érdemes tudni róla, hogy Castro a forradalom győzelme után innen intézte első beszédét a néphez. Ha pedig már itt vagy, nézd meg a híres Moncada laktanyát is, valamint a Kuba legszebb erődjének számító Castillo del Morrót is, amely a santiagói öböl bejáratát őrzi.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje:

Fedezd fel az országot! Kubai körutazás - 389.500 Ft/Fő/9 éjtől

Cienfuegos - a Dél gyöngyszeme

Havannától 250 kilométerre található a "dél gyöngyszeme"-ként is gyakran emlegetett Cienfuegos. A spanyolok helyett ezt a várost a franciák alapítottál, gyarmati eleganciája az azóta eltelt idő dacára még mindig tisztán érezhető. Állítólag itt van Kubában a legtöbb üzlet, amelyek jó része a sétálóutcákon, például a turisták kedvencének számító Boulevard-on helyezkedik el. A város egyik legeredetibb épülete a Palacio de Valle, amely 1917-ben épült, az ország egyik leggazdagabb cukormágnásának elképzelései alapján. Az erőd itt is az öböl bejáratát védi, a kalóztámadások elleni védekezésként épült a 18. század elején. Cienfuegos mértani középpontjában található a Parque José Marti, amely Kuba egyetlen diadalívének is otthont ad.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Szánj időt a ráérős kávézásra a sétálóutcák egyikén, fogadd be a város elegáns, mégis pezsgő hangulatát.

A Vinales-völgy - irány a természet!

Az ország nyugati részének csodálatos völgye az UNESCO által nyilvántartott természeti világörökség része. Dohányültetvények, izgalmas sziklák, barlangok, pálmafék váltják egymást a környéken, és éles a kontraszt a körülbelül 170 kilométerre lévő Havanna szennyezett levegője, illetve az itteni, szinte haraphatóan tiszta légkör között. A vörös földön a legtöbb faluban dohányt termelnek, de a természetes vegetáció is dús és látványos.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Érdemes szóba elegyedni a helyi termelőkkel, akik általában készségesen és a legnagyobb természetességgel fogadják a turisták érdeklődését.

Varadero - a turistaparadicsom

A nyugat-kubai Matanzas megye 24 kilométer hosszú tengerpartja az ország egyik legnagyobb turistaközpontja. Nem is csoda, hiszen kristálytiszta a tengervíz, a vadregényes tájakra vágyók felfedezhetik a környék barlangjait vagy áthajózhatnak az érintetlen szigetekre, de a búvárokat is számos kiválóan felszerelt sportközpont várja. A bulit keresők is megtalálják a számításukat errefelé, hiszen a nagy szállodák, a számtalan étterem és bár olyan programkínálattal várja a vendégeket, amely mellett senki nem fog unatkozni. A golfozók a Varadero Golf Klubban hódolhatnak szenvedélyüknek.

A Life.hu tippje:

Ha nem vonz a búvárkodás, üvegfenekű hajóról csodálhatod meg a tenger alatti élővilágot.

A Life.hu extra tippje:

Családi nyaralás Varaderóban - Varadero - Hotel Memories Varadero - 126.600 Ft/Fő/6 éjtől

 

Ausztria legjobb síterepeihttp://www.life.hu/lifeutazas/20131218-utazas-es-sieles-ausztria-legjobb-siterepei.htmlBúcsúztasd az óévet Kuala Lumpurban!http://www.life.hu/lifeutazas/20131209-utazas-es-programajanlo-bucsuztasd-az-oevet-kuala-lumpurban.htmlTéli miniszünet a vibráló Bath-banhttp://www.life.hu/lifeutazas/20131202-utazas-kiveteles-spa-elmeny-ikonikus-latnivalokkal-teli-miniszunet-a-vibralo-bath-ban.htmlKambodzsa, a csodák földjehttp://www.life.hu/lifeutazas/20131126-utazas-es-programajanlo-kambodzsa-a-csodak-foldje.htmlVadássz a sarki fényre a csodálatos Bergenben!http://www.life.hu/lifeutazas/20131118-utazas-norvegia-fedezd-fel-a-fjordok-vilagat-es-vadassz.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.