nassfeld Ausztria Annaberg Semmering síelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha szeretnéd aktívan tölteni a téli szünetet, de nem szeretnél messzire utazni, használd ki az osztrák síterepek nyújtotta lehetőségeket! Akár már Budapesttől alig két órányi autóútra is találsz szuper sípályákat, ha pedig egy kicsit messzebb merészkedsz, igazi téli meseországban találhatod magad.

Semmering

Budapesttől alig több, mint 300 kilométerre fekszik az egyik legnépszerűbb osztrák síterep. Semmering község 1000 méter magasan fekszik, közel a Bécs-Trieszt autópályához, a történelmi Alsó-Ausztria és Stájerország határán. Egyik legismertebb sípályája a Hirschenkogel, amely ugyan csak 14 kilométernyi jelölt pályával szolgál, viszont akinek nem elég a nappali síelés, a korán érkező esti sötétben is folytathatja a sportolást a kivilágított pályákon (a 7 kilométeres kivilágított pálya mesebeli hangulatát nehéz visszaadni). A sípálya mellett a 3 kilométeres szánkópályán is szinte nappali fényben sportolhatsz. A magyar síelők szintén nagyon kedvelik a Stuhleck-et, amelyen az egész család és bármilyen tudásszintű síelő talál magának megfelelő, karbantartott, szükség esetén hóágyúzott pályát. A 800-1783 méteres magasságban elhelyezett pályákhoz két négyüléses, két hatüléses felvonó, valamint síliftek segítségével lehet feljutni. Itt is van éjszakai és versenypálya, szánkópálya, snowboard-terep, sőt a Stuhleck Night Ride nevet viselő hópark is várja a merészebbeket.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje

Ha még mindig van erőd az aktív kikapcsolódásra, síelés után vár a teniszcsarnok, a jégteke, a túraútvonalak. Ha inkább passzívabb pihenésre vágynál, a hüttékben éttermekben, bárokban, wellness-központokban töltődhetsz fel.

A Life.hu extra tippje

Kikapcsolódás a kastélyban síelés után - Ausztria - Spital am Semmering - JUFA Semmering - 15.400 Ft/fő/éjtől

Nassfeld

Nincs olyan toplistája az ausztriai síterepeknek, amelyen ne szerepelne a karintiai Nassfeld. 110 kilométernyi, változatos nehézségű pálya várja a síelni vágyókat, ráadásul a pályák tökéletesen hóbiztosak, átlagosan 8 méteres friss hóréteg fedi őket egész szezonban. 30 modern sífelvonó – köztük kabinosak, 6- és 4 ülésesek – szállítják a síelőket a pályák tetejére. A sportosabbakat Freeride területek, a családosokat gyerekklub várja, aki pedig nem síeléssel múlatná az idejét, az kipróbálhatja a szánkózást, a sífutást, a hótalpazást vagy a korcsolyázást – ez utóbbit Európa legnagyobb természetes korcsolyapályáján, a Weissensee-nél. Az sem utolsó szempont, hogy Magyarországról végig autópálya visz ide, így nem tűnik soknak a körülbelül 560 kilométernyi autózás.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

Síelés Ausztria egyik legszínvonalasabb síterepén - Nassfeld - Alpenhotel és Alpenhäuser Marcius - 28.000 Ft/apartman/éjtől

Annaberg

A családosok kedvenc síterepeként emlegetett Annabergig sem kell túl sokat autóznod, hiszen mindössze 365 kilométerre fekszik Budapesttől ez a családbarát pályarendszer. Bár mindössze 20 kilométernyi sípályát találsz errefelé, ez a terep valamivel olcsóbb, mint a környékbeli, felkapott sícentrumok, és a rutinos látogatók szerint a tömeg is kisebb, mint máshol. A pályarendszer alacsony fekvése miatt időnként be kell vetni a hóágyúkat, ám ezek fejlesztésére folyamatosan komoly pénzeket áldoznak az üzemeltetők. A pályák kezdőknek és gyakorlottabb síelőknek egyaránt kellemesek, és a snowboardosok is megtalálják a számításukat. Húzó felvonókkal, ülőliftekkel, mozgójárdákkal lehet feljutni a pályák tetejére, a kisebbeknek pedig külön gyereklift segít. Az egyik négyüléses felvonó egy kezdőknek, illetve síhez szokó gyerekeknek való, kék fokozatú pályára visz fel.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje

Az annabergi síterep gyerekbarátsága abban is megmutatkozik, hogy egy bérlettel rendelkező felnőtt mellett a 6 éven aluli gyerekek ingyen síelhetnek.

Schladming

Az alig 5000 lelkes stájer kisváros, Schladming nevét az egész világ síelői ismerik. A Budapesttől 521 kilométer távolságra levő sírégió egész Ausztria egyik legkomolyabb pályarendszere közel 232 kilométernyi sípályájával és 98 modern felvonójával, síliftjével. 9 kisebb síterepen is sportolhatnak a síelők, amelyek közül a legnagyobb egybefüggő rendszer a Schladminger 4-Berge-Schichaukel Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen és Reiteralm között. A Dachstein-gleccseren nemcsak a főszezonban, hanem az év nagy részében lehet síelni, de a snowboardosokat és a sífutókat is nagyon komoly pályarendszerek várják.

A Life.hu tippje

Hochwurzenben 7 kilométer hosszú téli-nyári szánkópályán csúszhatsz le, de egy 3 kilométer hosszú pályán éjszakai síelésre is van lehetőség. A ramsaui gyermekvilág és tanulópályák a családosok és a kezdők kedvenc helyei.

A Life.hu extra tippje

Síelés Stájerország síparadicsomában - Ausztria - Schladming - Hotel zum Stadttor - 21.900 Ft/fő/éjtől

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.