Az egyik legszörnyűbb tragédia, ami egy családban történhet. 

Ausztrália: egy 40 fős család hátborzongató története

Évtizedeken át nem derült fény az ausztrál család szörnyű szexuális bűncselekményeire, míg nemrégiben egy helyi gyermekvédőnek feltűnt néhány szokatlan jelenség, amit jelentett a hatóságoknak. A kiküldött járőröket sokkolták az ott látottak: a tanyán, ahol a család a mindennapjait élte, nem volt se folyóvíz, se villany, tele volt legyekkel, szúnyogokkal, az épületek műanyagdarabokból, zsákokból, fából voltak összetákolva. A házban pornómagazinok hevertek szerteszét, a gyerekek pedig játékból megcsonkították a környezetükben élő állatok genitáliáit, valamint egymással közösültek, unalomból. Később vizsgálatok során kiderült, hogy a 40 ott élő ember mind rokoni kapcsolatban állt egymással, és sérült gyerekeket nemzenek egymásnak.

Forrás: Thinkstock

A Daily Mail - még a tárgyalás megkezdése előtt - leközölt pár esetet a rengeteg közül, ami a családon belül történt: az egyik lány, a mostanra matriarchává érő Betty például 13 évesen megszülte első gyerekét, nem tudni, melyik családtagtól, majd szült még tizenkét gyereket, a genetikai tesztek szerint mindet rokontól. Betty legidősebb gyereke, Raylene most 30 éves, neki is van már egy 13 éves lánya, Kimberly, akinek az apja vagy saját féltestvére vagy a nagyapja. A szex annyira nyíltan zajlott, hogy míg Kimberly orális szexben részesítette 9 éves öccsét, addig annak apja nézte a dolgot. A 15 éves Albert lefeküdt a 9 éves Ruth-tal és a 8 éves Nadiával is. A fiatal lányok többször elvetéltek, de ha ki tudták hordani a gyereket, akkor az gyakran sérülten jött világra. A gyermekvédők által szakintézménybe szállított kiskorúak alultápláltak, a fogaik elrohadtak, nem tudják értelmesen kifejezni magukat.

A család odafigyelt a részletekre: amint megtudták, hogy felfigyeltek rájuk, átköltöztek egy másik államba. A vizsgálat még folyik, a kiskorú gyerekek egy része addig is nevelőszülőkhöz került, a többieket pszichológusok kezelik. A család női feje, Betty Colt mindent tagad, de a genetikai vizsgálatok ellene szólnak.

Magyarország, Belgium: vérfertőzés és sorozatgyilkosság

Több lányát is rendszeresen megerőszakolta a Belgiumba települt lelkész, aki a '80-as években - egyik lányával együtt - két volt feleségét és négy gyerekét gyilkolta meg. Pándy András ellen közvetlen bizonyítékot nem találtak, de így is életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

Pándy András Magyarországon tanult teológiát, majd Belgiumba ment, ahol protestáns hittant tanított flamand iskolákban és magyar menekültek gyülekezetében lelkészkedett. Anyagiakban nem szenvedett hiányt, három háza volt Brüsszelben. Pándy Ágnes 1992-ben jelentette fel apját a rendőrségen, mert fiatalon megerőszakolta őt, majd vérfertőző viszonyra kényszerítette.

Forrás: AFP
Az Origo.hu összeállította a brutális gyilkosságok kronológiáját
1984: Pándy elvált első feleségétől, Sores Ilonától, három gyermekük, Ágnes, Dániel és Zoltán nála maradnak. Második felesége, az apróhirdetés révén megismert Fintor Edit három lányt hoz korábbi házasságaiból a házhoz: Tímeát, Tündét és Andreát. Házasságkötésük után két gyermekük születik: ifjabb András és Réka. A Brüsszelben élő Pándynak tehát felesége és öt saját, valamint három örökbefogadott gyermeke van. Edit a felesége, Ágnes az ágyasa, de megerőszakolja Tímeát is, aki november végén megszüli a kényszerviszonyból fogant fiát, Márkot.

1985: Ágnes nem akar elviselni vetélytársat, január 23-án becsalja az egyik szobába Tímeát és hátulról egy vasrúddal a fejére sújt. Tímea túléli a támadást, és amint felépül, fiával együtt elmenekül Kanadába. Ágnes és az apja háromszor is utánamennek, hogy elnémítsák, de nem találják meg.

1986: Tímea Kanadából megírja az anyjának, hogy nem idegen férfi, hanem Pándy András a gyermeke apja. Amikor Edit felelősségre vonja a férjét, Pándy irat vele egy levelet, amelyben az asszony azt közli vele, hogy elhagyja őt és Németországba megy. Férje ezután kalapáccsal agyonveri, és még aznap a lányát, Andreát is, akit szintén megerőszakolt már. Ágnes segít apjának levinni a holttesteket a pincébe. Pándy késsel feldarabolja őket, Ágnes pedig az eldugult lefolyók megnyitásához használatos kénsavas vegyszer oldatában eltünteti a testdarabokat.

Pándy néhány nappal később elviszi Edit másik lányát, Tündét Németországba, és onnan adja fel saját címére a levelet. Ezután még fel is jelenti akkor már halott feleségét, hogy az elhagyta a családját.

1988: Sores Ilona, Pándy elvált felesége követelőleg lép fel volt férjével szemben, ellenzi, hogy az örökbe fogadja a második feleség, Edit gyerekeit. Pándy és lánya, Ágnes erre vesznek egy karabélyt. Ágnes az ebédnél lelövi testvérét, Dánielt. Utána áthívja már különélő anyját, hogy nézze meg Dánielt, mert az nincs jól. Az anya ijedten jön is, Ágnes őt is lelövi. Mindkét holttesttel ugyanúgy járnak el, mint az előbbiekkel. A legfiatalabb testvér, Zoltán két hét múlva már aggódni kezd, nem hiszi el, hogy anyja és bátyja elmentek üdülni. A páros őt is megöli: áthívják vacsorára és Pándy lelövi ezt a fiát is.

1989: A második feleség lánya, Tünde egyre nehezebben viseli, hogy nevelőapja minduntalan megerőszakolja. Pándy erre közli Ágnessel, hogy Tündét is el kellene némítani. Ágnes azonban nyaralni megy a tenger mellé - mire hazatér, Tünde nincs sehol, a raktárban viszont jóval kevesebb a Cleanest sav. Ágnes ebből arra következtet, hogy távollétében apja megölte Tündét.

Pándy minden részletre ügyel: Magyarországra hazajárva házat vesz és egy magyar bírósággal kimondatja a válást az őt "elhagyó" Edit feleségétől. Fiatal színésznövendékeket pénzért rávesz arra, hogy meggyilkolt gyerekei nevében leveleket írjanak neki Magyarországról.

Végül 1996-ban veszik elő újra az aktát, nyomozás indul, 1997 őszén letartóztatják előbb Pándy Andrást, majd Ágnest is. Pándy minden jel szerint nemcsak Ágnes lányával élt vérfertőző viszonyban, hanem rendszeresen megerőszakolta második felesége mindhárom lányát, Andreát, Tímeát és Tündét is. A házkutatások nem sok eredménnyel jártak. Egyetlen holttest sem került elő, csak az egyik pincében voltak elásott csontok, amelyek hét vagy nyolc 40 és 50 év közötti asszony csontjai lehetnek. A nyomozók ezért sokáig arra gyanakodtak, hogy Pándy esetleg 15-20 nő gyilkosa.

Fülöpszállás: a nő a fiával, a férfi a testvérével fajtalankodott

Két évvel ezelőtt tíz év fegyházbüntetésre ítélték azt a fülöpszállási férfit, aki éveken át fajtalankodott féltestvérével; anyjuk, aki tudott a történtekről, és vérfertőző kapcsolatot tartott fenn fiával, öt év fegyházat kapott.

IllusztrációForrás: Thinkstock

A férfi édesanyjával és két féltestvérével élt. A férfi töltötte be a családfői szerepet, meghatározta, hogy a két lány mit csinálhat, hova mehet. Féltestvérei tartottak a férfitól, aki kiabált velük, és néha meg is verte őket. 2000 nyarától az akkor 14 esztendős elsőrendű vádlott többnyire a sértett tiltakozása ellenére rendszeresen fajtalankodott az akkor hétéves lánnyal. A fiú éveken át hetente több alkalommal is erőszakoskodott a sértettel, és mindig elmondta neki, hogy a történtekről senkinek sem beszélhet. A lány az első közösülés után szólt a történtekről az anyjának, ő azonban nem tett semmit. 2008 őszétől az anya és fia is heti rendszerességgel fajtalankodtak és közösültek egymással.

2009-ben az akkor 16 éves lány a Kiskőrösi Rendőrkapitányságon részletesen beszámolt a vele történtekről. A férfit erőszakos közösülés és szemérem elleni erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek a táblabíróság, és jogerősen tíz év fegyházra ítélte. Az asszony bűnsegédként elkövetett erőszakos közösülés és szemérem elleni erőszak bűntettért, valamint tettesként elkövetett vérfertőzés és kiskorú veszélyeztetésének bűntettéért öt év fegyházat kapott.

Esztergom: a gyerekosztály vezető főorvosa saját lányaival folytatott szexuális kapcsolatot

2007-ben született ítélet annak a hatgyermekes értelmiségi házaspárnak az ügyében, ahol a férfi négy lánygyermekével folytatott huzamosabb ideig vérfertőző kapcsolatot. Dr. T. Á., a Komárom-Esztergom Megyei Szent Borbála Kórház Gyermekosztályának vezető főorvosa öt lánygyermeke közül néggyel huzamosabb ideig folytatott szexuális kapcsolatot. A három legidősebbet ért sérelem miatt az ötéves elévülés okán már nem tudtak vádat emelni, a negyedik lánygyermek esetében az 1998–2001 években történt vérfertőző aktusok nyertek bizonyítást. A molesztálások miatt a lány folyamatosan panaszkodott a nagyszülőknek és a testvéreknek. Az apát végül a már saját családjával külön élő legidősebb lány jelentette föl azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ezzel esetleg legkisebb húgát tudja megóvni a családfőtől.

A pedagógus, zenetanár anya végig tudott férje lányaihoz fűződő beteges kapcsolatáról. Az eljárás során kiderült, hogy rendszeres templomlátogató apa és lányai többször is meggyónták a szörnyű bűnt. Az esetről informált plébános egyik felet sem szólította fel a jogi lépések megtételére.

Lengyel K. Péter pszichológus, igazságügyi szakértő
Évente általában kettő vérfertőzés, megrontás fordul elő a szakértői praxisomban. Leggyakrabban a lumpen szubkultúrával rendelkező családoknál találkozni ilyennel, ahol a munkanélküliség, az otthonlét tartósan jellemző.

Amikor a szüleid testvérek

Néhány évvel ezelőtt a Life.hu arról írt, hogy egy nő fél gyermeket vállalni, mert 20 éves korában rájött arra, hogy szülei testvérek voltak. A bizarr történetét itt olvashatod.

Forrás: Thinkstock

Miért hallgat az anya?

A vérfertőzés tabujának áthágását az esetek több mint kétharmadában apák követik el gyermek- és kamaszkorú leányaik sérelmére. Ha családról beszélünk, joggal merül fel a kérdés: mit csinál az anya, mialatt a lánya sokszor az egész életét megnyomorító sérüléseket szerez? Erről számos elmélet látott napvilágot. Az egyik szerint az idősödő, házasságába belefáradt nő egyszerűen átengedi a terepet a lányának. Mivel képtelen lefeküdni a férjével, kapóra jön számára, hogy akad a családi fészekben valaki, aki nemi teljesítőképessége virágában megszabadítja őt a szex kötelességétől. Egy másik vélemény szerint a bimbózó, feszes leánytestet látván az apa képtelen ellenállni a vágyai erejének, és a megunt feleség helyett fordul a vonzóbb fiatalhoz. Az anya hallgatását és cselekvésképtelenségét ez esetben a lánya iránti tudattalan gyűlölet indokolná. Akadnak elméletalkotók, akik úgy vélik, hogy a vérfertőző családokban élő nők egyszerűen túlságosan gyengék, passzívak, felelőtlenek vagy nemtörődömök. A legújabb vizsgálatok azonban kimutatták, hogy ezek az anyák egy része maga is familiáris erőszak áldozatává vált gyerekként – vagyis elképzelhető, hogy a be nem avatkozás és a lány magára hagyása voltaképpen egyfajta nem tudatos védekezés azzal szemben, hogy ismét átéljék mindazt, amitől fiatalkorukban maguk is szenvedtek.