Pihenj ősi kultúrák földjén, Örményországban!

Forrás: Thinkstock -
Örményország utazás kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kíváncsi vagy a világ azon ritka helyeinek egyikére, ahol úgy fogod érezni magad, mintha egy mesevilágba csöppentél volna? A történelmi emlékhelyek, a csodálatos tájak, a gazdag kulturális örökség és a meleg fogadtatás miatt Örményország varázslatos téli úti cél, ami érzelmi töltéssel, testi felfrissüléssel és fantasztikus élményekkel ajándékoz meg.

Kis ország hatalmas szívvel

A Kaukázus déli részén elterülő Örményország talán kevésbé ismert az átlagos turista számára, holott az egyik legrégebbi és legnagyobb történelmi civilizáció a világon. A hagyomány szerint ez az a hely, ahol a bibliai Noé és leszármazottai először telepedtek le, és az örmények voltak az első nemzet, akik a források szerint i. sz. 301-ben felvették a kereszténységet. Ennek köszönhetően számos, a világörökség részévé nyilvánított egyházi épület csábítja a turistákat, mint például a 10. században alapított Haghpat- és a Sanahin-apátságok, a Zvartnotsz-romtemplom, a hatalmas sziklába vájt Geghard -kolostor, illetve az Örmény Apostoli Egyház központja, Ecsmiadzin, amelynek katedrálisa az egyik legősibb példája a keresztény építészetnek. Az ország történelme messzi évezredekre nyúlik vissza, ennek köszönhetően tele van ókori helyszínekkel, a Zorats Karer bronzkori obszervatóriumtól kezdve a hihetetlen Khndzoresk barlangfalun keresztül egészen a khachkarok (örmény kőkeresztek) mezőjéig a középkori Noraduz temetőben. A misztikus Örményország a szépségek kincstára, ahol megismerkedhetsz a lenyűgöző természeti világgal, bejárhatod az ősi helyeket, és bepillantást nyerhetsz a mindennapi örmény életbe.

Geghard-kolostor Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik a híres Selyemút fontos állomása, a 14. század óta alig változott Selim karavánszeráj, az Ararát völgyében lévő Khor Virap-kolostor, amely a legszentebb zarándokhely Örményországban, a gyümölcsöseiről híres Goris és Dilijan üdülővárosa.

Jereván, a "rózsaszín gyöngyszem"

Az UNESCO világörökségi helyszínek mellett Örményország számos izgalmas kirándulást kínál a történelmi területektől az energikus fővárosig. Jereván az egyik legősibb város a világon, amely tavaly ünnepelte alapításának 2795-ik évfordulóját, és az egyik kiemelt turisztikai látványosság. Kezdd az ismerkedést ókori történelmén keresztül az Erebuni erőd romjaival, a tiszteletére nyitott múzeumban pedig hallgasd meg az előadásokat az urartui kultúráról. A „Matenadaran" az örmények nemzeti büszkesége, egyben a világ egyik legnagyobb levéltára, a Tsitsernakaberd nevű monumentális emlékmű-komplexumot pedig az örmény népirtás áldozatainak tiszteletére emelték. A belvárosban sétálva te is szemtanúja lehetsz a múlt és a jelen különös keveredésének, a rózsaszín tufából készült házak mellett megtekintheted a szovjet stílusú épületeket, míg a Köztársaság téren láthatod az éneklő szökőkutakat és a Nemzeti Galériát. A Szoborpark egy kis zöld zóna az Opera közelében, amely része a Cafesjian Művészeti Központnak, akárcsak a Kaszkád – egy art déco változata Babilon híres függőkertjének, a hatalmas fehér lépcsők tetejéről csodálatos kilátás nyílik az örmények szent hegyére, az Ararátra és a város színes háztetőire. Ha egy kis lazításra vágysz, irány az „Északi sugárút", ahol megkóstolhatod a frissen őrölt örmény kávét (soorj), esténként pedig élő jazzt hallgathatsz. Érdemes egy kis figyelmet szentelned a Világosító Szent Gergely-katedrálisra, amely a legnagyobb és talán legszebb örmény templom a világon.

Kilátás az Ararátra Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Szeretnéd meglepni a barátaidat csodálatos ajándéktárgyakkal? A Köztársaság tér közelében lévő szabadtéri piac hétvégenként nyitja ki kapuit, ahol kedvedre válogathatsz a gyönyörű ékszerek, a szőnyegek, a festmények, illetve a legendás örmény hangszerek között,- mint pl. a duduk és a dhol -, amelyek minden tradicionális eseményen jelen vannak.

Távoli kolostorok, impozáns erődítmények és a "kék szemű szépség"

Az örményországi látogatás egy remek alkalom arra, hogy végre kiszakadj a mindennapok zajából, és figyelmesen hallgass a belső hangodra. Akár a vidéki városok különös hangulatú utcáin sétálgatsz, akár megpihensz egy dombtetőn lévő kápolnában, vagy élvezed a helyiekkel való kellemes beszélgetést egy hegyi faluban, mindenütt érezni fogod, ahogyan körbeölel a határtalan béke és a harmónia. Az örményeknek évszázadokon át sikerült megőrizniük az emberiség fejlődésének ma is élő bizonyítékait, ezért az egész ország olyan, mint egy szabadtéri múzeum. A több száz egyedi keresztény emlék mellett „Noé Földje" büszkélkedhet a világ leghosszabb kabinos libegőjével (5,7 km), amely a látványos Vorotan folyó szurdokát íveli át. Így elérhetővé teszi a 9. században épült Tatev szerzetesi komplexumot, az ország leghíresebb vallási központját. Kb. 70 mérföldre Jerevántól található a „kék szemű szépség", az 1900 méter magasan fekvő Szeván-tó, illetve az ország egyetlen nemzeti parkja, ahol megcsodálhatod a gazdag élővilágot, és megismerheted a ritkaságnak számító gyógynövényeket.

Tatev-kolostor Forrás: Thinkstock

Kóstold meg Churchill kedvenc italát!

A legenda szerint az örmény föld a borkészítés bölcsője - néhány éve egy barlangban találták meg a kutatók a világ legősibb borprését -, és az Özönvíz után Noé ültette el az első szőlőtőkét. Az Ararát-völgy egyedülálló mikroklímájának köszönhetően az itt termő szőlők a legjobbak a Kaukázusban, és a legendás Ararat brandy egyike a nemzeti szimbólumoknak. Egy érdekes történet is kapcsolódik az örmény konyak egyedi ízéhez: a jaltai konferencián Winston Churchillt annyira lenyűgözte a „folyékony arany", hogy arra kérte Sztálint, többször küldjön neki belőle. Utazásod során te sem hagyhatod ki a világhírű Jereváni Konyakgyárat, ahol mindent megtudhatsz a brandyk gyártásáról, és meg is kóstolhatod a finom nedűket. Kevés olyan hely van a világon, ahol az emberek annyira ápolják tradicionális szakácstudományukat, mint Örményországban. A tejtermékeknek, a kenyérnek (lavash) és a húsételeknek külön kultusza van, a nyárson sütött saslik, a híres „Dolma" (szőlőlevélbe göngyölt darált hús) vagy a „Kutap" (töltött pisztráng) csak néhány fogás azok közül, amelyeket vétek lenne kihagynod. Az örmény szakácsok a főzés során a természetesség ízét igyekeznek kiemelni, kb. 300-féle vadon termő füvet és virágot használnak fűszerként, és a legtöbb ételt friss vajjal készítik – igazi csemege minden ínyencnek!

A Life.hu tippje:

Jereván egész évben izgalmas kulturális  és szabadidős programokat kínál, legyen szó népzenei fesztiválokról, művészeti kiállításokról vagy opera- és balettelőadásokról. Bővebb infó: http://www.visitarm.com/culturalevents.html, http://www.armeniainfo.am/. Fontosabb tudnivalókat az országról ide kattintva találsz.

A Life.hu extra tippje:

Feledhetetlen utazás a csodák földjére - Örményország titokzatos kincsei - 399.000 Ft/fő/7 éjtől

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.