A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete 2013. december 1-jén frissítette az anyakönyvi bejegyzésre alkalmas utóneveket. A jegyzék leginkább olyan nevekkel bővült, amelyeket gyakran kérnek a szülők.

Úgy tűnik, a magyarországi szülők sokat harcolhattak a Gyűrűk ura karaktereinek neveiért, ugyanis szinte az egész trilógia megtalálható a legújabb jegyzékben, mint például a Boromir, Frodó vagy a Gandalf. 

IllusztrációThinkstock

Vajon az alábbi nevek néhány év múlva teljesen hétköznapinak számítanak majd? Íme egy kis ízelítő: Aglent, Alirán, Bahar, Béta, Elif, Árlen, Benke, Bere, Létó, Sáfély, Sudár, Erátó, Kilit, Mikolt, Györke, Ében, Móka, Miron, Ata, Témisz, Kara, Harka, Absa, Zejnep, Küne, Cseresznye, Hárs, Dió, Fahéj, Fehér, Március, Gesztenye, Torna, Ozora, Sáfrány, Göncöl, Szeder, Balzsam, Színes, Remény, Béke, Áldás, Amondó, Bojtorján.

A névadás témájához kommentelők is bőven hozzászóltak, például így: "Valószínűsíthető, hogy nem normális magyar szülők választanak ilyen neveket. És igen, bennem is felmerül a kérdés, mi lesz, ha felnőnek ezek a gyerekek. A gyerekkel csesznek ki, mert cikizni fogják az iskolában".

Így: "Aki ilyen neveket ad születendő gyermekének, pszichológiai vizsgálat alá vetném... Vagy máshova... Nem értem, a Zombi név miért nem lehetséges? Hiszen annyi filmben szerepelnek?"

Vagy így: "Amikor én voltam fiatal, a kolléganőm kislánya rendszeresen sírva ment haza az óvodából, mert a gyereket Trabantkának csúfolták. Mercedes volt a neve. És az is eléggé nevetséges, amikor az eltérő tantervű iskolában is csak gyengén teljesítő gyereket Zsenikének szólítják".