Andrássy-kastély Nádasdladány Noszvaj Tóalmás De la Motte kastély valentin 2014 Gyürky-Solymossy-kastély kastély
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néha a mai, modern lányoknak is szükségük van rá, hogy királylánynak érezhessék magukat. Akár veled van már a Herceg, akár még vársz rá, Valentin-nap környékén mindenképp érdemes ellátogatnod egy romantikus kastélyba, ahol te is királylánynak érezhetd magad kicsit. 

Gyürky-Solymossy-kastély

Kisterenye nevezetességét, a Gyürky-Solymossy-kastélyt 1790 körül építtette a Gyürky család. A késő barokk stílusú, hagymakupolás tornyokkal díszített épület a Kárpát-medence északi vidékének jellegzetes barokk kastélyépítészeti vonásait mutatja, a hasonló épületek legdélibb példája. Magyarországon egyedülálló a stílusa. Földszinti, délkeletre néző szobájában régebben kemence is állt, ma inkább a cserépkályhák jelentenek érdekes látnivalót. Érdemes megnézni a kastély hatalmas, ősfás, arborétumhoz hasonló parkját is, amely 1975 óta természetvédelmi terület. Amikor az 1900-as években a kastély házasság révén a Solymossy család birtokába került, átépítették az épületet és a parkot is újrarendezték. A részben fallal övezett park nyugati és déli bejáratát szép, kovácsoltvas kapu zárja le, a déli bejárat mellett az egykori gazdatiszti lakásba nézhetsz be.

Forrás: Wikipedia

A Life.hu tippje:

A valószínűleg gótikus eredetű, egykori római katolikus templom a kastély közvetlen környezetének legrégebbi műemléke, amely szintén érdemes a figyelemre.

De la Motte-kastély, Noszvaj

Az 1774 és 1778 között, copf stílusban épült noszvaji kastélyban ma szálloda működik, de néhány termét múzeumként is felkereshetik az ide látogatók. A De la Motte francia hátteret sejtet, ám a szépen csengő nevet az osztrák sereg ezredesétől kapta a kastély, aki a tulajdonosnőt, Vécsey Annát vette feleségül. A grófnő egyébként az Almássy család egyik tagjának özvegye volt, és Szepessy Sámueltől, az építtetőtől vásárolta meg korábban a gyönyörű épületet. A kastély később is az Almássyak birtoka és öröksége maradt. Parkjában számos növénykülönlegességet csodálhatsz meg.

A Life.hu tippje:

Ha fogékony vagy a finom részletekre, keresd meg a kastély kovácsoltvas kapujának oszlopain az Almássyak címerét tartó unikornisokat!

Andrássy-kastély, Tóalmás

Budapesttől mindössze 55 kilométerre fekszik a csodás, neobarokk stílusú épület, amelynek az idővel és a történelemmel is viszonylagos szerencséje volt, így hála a műemlékvédelemnek, jó állapotban látogatható. A kastély egyébként a milleniumnak köszönheti a létét: 1984 és 1895 között építtette Wahrmann Renáta, Ferenc József kérésére, aki a millenium méltó megünneplését maradandó, szép, új épületekkel kívánta kiegészíteni. A kor divatja is visszaköszön az ötven szobás épületben, az előcsarnok falépcsőjét például a párizsi Operaház ihlette. A kert csodás angolpark ciprusokkal, gyertyánokkal, jegenyékkel van tele, de van itt sokféle növényritkaság, és egy üvegház is. Az Andrássy család nyaralásra, vadászatokra használta az épületet, majd a második világháború után államosították, volt gyermeküdülő is, ma pedig egy alapítvány tulajdonában van.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A Life.hu tippje:

Érdemes tovább gyalogolni a kastélypark melletti, bal oldali főúton, egészen a Beretvás-kúria ma már romos épületéig.

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

A 19. században épült Nádasdy-kastély mintájául az 1500-as évek angol és skót kastélyai szolgáltak, hogy ezzel is a család ősi mivoltát érzékeltessék. A mai kastély helyén álló kisebb kúriát Nádasdy Lipót építtette, amikor a 19. század közepén ide, Sárladányba helyezte át birtokai központját. Az épületet fia, Ferenc építtette át és bővíttette a ma is látható kastéllyá. Az épület legérdekesebb része a családi arcképek elhelyezésére szolgáló, faburkolatos, csodás márványkandallóval ékesített Ősök Csarnoka, amelyet a könyvtárral együtt a korszak legismertebb mesteremberei díszítettek. A kastélyba a kor műszaki, kényelmi újdonságait is beépítették, a csatornán kívül légfűtés és gáz-, majd villanyvilágítás is volt benne. A szobák közt a telefon elődjével, a beszélőcső-hálózattal lehetett beszélgetni. A parkban növényritkaságok fogadják a látogatókat.

A Life.hu tippje:

A kastély földszintjének egy része felújítva, berendezve várja a látogatókat – az Ősök Csarnokán kívül a könyvtárterem is rendkívül érdekes!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.