vegetáriánus étrend orvos család dietetikus étkezés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy anno Natalie Portman, úgy ma is sok gyerek érkezik egy nap haza úgy az iskolából, hogy ő mától nem eszik húst. Szülőként ezt nem is olyan könnyű kezelni, hiszen elvek ide vagy oda, a vegetáriánus vagy vegán étrend gyerekeknél egészségügyi gondokat is okozhat.

A húsmentes étrend hátrányai gyerekeknél

Bár felnőtteknél már általában jól tolerálja a szervezet a húsmentességet, a gyermekgyógyászok nagy része nem véletlenül helyteleníti a gyerekek esetében: a rendkívül gyorsan fejlődő kis szervezetnek - a csontoknak, az izmoknak, az agynak – bizony szüksége van az állati eredetű tápanyagokra is. A létfontosságú fehérjék és a jól hasznosuló vas egyértelműen a húsevés előnyeit mutatja: a növényekből felvett vas felszívódása nem közelíti meg a húsból nyertét, vashiányos állapotban pedig vérszegénység, gyengeség, étvágytalanság is jelentkezhet. Még rosszabb a helyzet akkor, ha a gyerkőc semmiféle állati eredetű táplálékot, tehát tejtermékeket vagy tojást sem fogyaszt, ekkor már olyan fontos anyagok hiányával is számolni kell, mint a kalcium vagy a B12-vitamin.

Forrás: Thinkstock

A szülő vagy a gyerek akarja?

Jó kérdés, hogy ha tulajdonképpen nem tesz jót a gyerekeknek a húsmentes étrend, akkor miért lehet egyre nagyobb divat. A válasz a szülők hozzáállásában is ott rejlik: ha ők ezt az étrendet követték már a baba érkezése előtt is, és szilárdan hisznek benne – a kép teljességéhez tegyük hozzá, hogy sok felnőtt valóban jobban érzi magát húsevés nélkül - , előfordul, hogy a csemetét is erre nevelik. A legtöbb gyereket nem nehéz szomorú szemű bocikkal meggyőzni arról, miért is hagyjuk ki az étrendből a husit, ám ezzel a szülők nemcsak az állati eredetű fehérjéket veszik el a gyerektől, de a választás lehetőségét is. Ráadásul a gyerekkori vegetáriánus étrendet egy átlag óvodás vagy iskolás gyereknél nem is olyan könnyű megvalósítani: állandó magyarázkodást igényel, miért nem eszik hamburgert vagy virslit a gyerekzsúron, vagy miért hagyja ott a húslevest és a rántott húst a menzán. A korlátozások miatt emellett a nem teljes étrend miatt fokozottabban oda kell figyelni a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok bevitelére is.

Tündiéknél 12 éves lányuk hozta az ötletet

Természetesen szülői ráhatás nélkül is előfordul, hogy a gyermek maga dönt arról, jobb lesz neki hús nélkül. Tündiék átlag magyar családként rendszeresen ettek húsételeket, míg egy nap a nagylányuk el nem tolta magától a tányért.

„Először tiltakoztunk, vitáztunk, mikor Dia egy nap egyszerűen közölte, hogy vegetáriánus lett, és kész. Persze nem tudtuk meggyőzni róla, hogy eddig is evett húst, mégsem lett belőle semmi gond. A vitát átmenetileg feladva egy darabig azzal vigasztaltuk magunkat, hogy ez csak egy múló kamaszos hóbort, majdcsak elmúlik magától. Dia viszont jó pár hónapig semmilyen húst nem evett, még azt a levest sem, amiben akár csak csontot főztem. Eleinte még a tojás és a tej miatt is húzta a száját, de ebben nem engedtem, hiszen az nem fáj egyetlen állatnak sem, ha megfejik vagy az amúgy is kitojt tojásából elvesznek néhányat. Ennek ellenére a hús teljes hiánya miatt nagyon aggódtam, hiszen Dia épp gyorsan nőtt, pár hónap alatt nőtte ki a ruháit, és ehhez minél több tápanyagra lett volna szüksége. Utánaolvastam a témának, és próbáltam minél több diót és szóját megetetni a lányommal, hogy pótoljam a hús miatt kieső anyagokat, illetve vitaminkészítményt is kapott. Abból sem engedtem, hogy továbbra is velünk egyen egy asztalnál, így míg mi a csirkeszárnnyal bíbelődtünk, ő szójafasírtot evett. Szerencsére a hóbort valóban hóbort maradt, mert mostanában már nem kell külön főzni neki, és láttam, ahogy az osztálytársaival hamburgert evett. Biztos vagyok benne, hogy szép lassan, ha duzzogva is, de vissza fog szokni a húsokra, egyszerűen azért, mert szereti őket, mert a húsnak az átlag magyar ember étkezésében igenis helye van. Persze megértem azokat is, akik tartózkodnak tőle felnőttként, semmit sem kell ráerőltetni senkire, de a lányom gyors fejlődése miatt én nagyon aggódtam a vegetáriánus étrend miatt.”

Forrás: Thinkstock

Duli Viktória dietetikus egyenesen tilosnak tartja a gyerekek vegetáriánus étkezését

Felnőttek esetében a tejet, tejterméket és tojást fogyasztó vegetáriánus étrend nem jelent nagy kockázatot. Mivel itt csak a húsfélét zárják ki étkezésekből, így megfelelő körültekintéssel összeállított étrend esetén (esetleg némi vaspótlással kiegészítve) nem kell aggódnunk. Hangsúlyoznám, hogy az ilyen táplálkozási irányzatot választóknak mindenképpen ajánlott dietetikus tanácsát kérni, hogy valóban "megfelelően" állítsák össze az étrendjüket, mivel bizonyos táplálkozástudományi ismeret elsajátítása szükséges ahhoz, hogy az ilyen vegetáriánus étrendet ne egészségkárosító formában valósítsuk meg. Gyermekek és várandós nők esetében viszont mindenképpen fontos, hogy szerepeljen húsféle, hal is a menüben.

Várandós nők és gyermekek esetében semmiképpen nem ajánlott a vegán étrend. A fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat nem tudjuk fedezni, ha csak növényi eredetű táplálékot fogyasztunk. Így ez az irányzat mindenképpen ellenjavallt, mondhatni TILOS. Felnőtt szervezet számára a vegán étrend gyakran nem okoz rövidtávon is érzékelhető jelentős problémát, ezért az irányzatot választók gyakran nem is értik, miért egészségtelen ez a táplálkozási forma. Hosszabb távon sajnos azonban nem elhanyagolható tápanyaghiány alakulhat ki, az ezzel járó következményekkel együtt. Ennél az irányzatnál fontos kiemelni, hogy nem elhanyagolható táplálkozás-tudományi ismeret szükséges ahhoz, hogy alkalmazni tudjuk. Nem csupán annyiból áll, hogy nem eszünk állati eredetű ételeket, hanem fontos tudni, mit mivel fogyasszunk együtt, és milyen mennyiségben, hogy ne alakuljon ki rövidtávon nagyfokú tápanyaghiány. Emiatt a tudatos vegán étkezés a hagyományos ízlésvilághoz képest olykor bizarr fogásokat és alapanyag-párosításokat eredményez.

Jómagam gyermekek számára a lakto-, ovovegetáriánus étrendet még táplálékkiegészítők alkalmazásával sem ajánlom, a gyermekkori vegán étrendet pedig határozottan tilosnak tartom.

Mit szólnál ahhoz, ha a gyereked vegetáriánus lenne?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.