Ha meleg időre vágysz az európai télben, ha egy kis egzotikumot szeretnél, ha valami egészen újat, egészen mást akarsz látni, Mexikó ideális úti cél lehet. Megmutatjuk a Yucatán-félsziget négy legizgalmasabb látnivalóját.

Cancún – a turistaközpont

A Yucatán-félsziget legkedveltebb nyaralóhelye nem büszkélkedhet évezredes múlttal: a '70-es években a mexikói kormány jelölte ki a területet egy kifejezetten turisztikai célú település fejlesztésére. Mivel a befektetők bátortalanul vágtak bele a projektbe, az első szállodák még állami pénzből épültek. Ma már nincs szükség ilyen beavatkozásra, hiszen az üdülőhely szállodáiban és éttermeiben folyamatos a telt ház. A kékeszöld tenger, a csodás, fehér homokos partok feledhetetlen látványt nyújtanak. Ha viszont nem elégszel meg a heverészéssel, a Dolphinaris nevű delfináriumban akár a delfinekkel is úszkálhatsz, az interaktív tengeri akváriumban pedig más, érdekes tengeri élőlényekkel barátkozhatsz testközelből. A Maja Múzeumban a maja kultúra érdekes emlékeivel ismerkedhetsz meg. Este sem kell unatkoznod, hiszen az üdülőváros szinte minden utcájában jobbnál jobb éttermek és szórakozóhelyek várnak.

Forrás: Thinkstock
A Life.hu tippje:
A gyerekeknek remek program Hook kapitány kalózhajója, amelyen vacsorával és műsoros kalózesttel járnak a vendégek kedvében.
A Life.hu extra tippje:
Szegődj a maják és aztékok nyomába! Álomvakáció Mexikóban már 299.900 Ft / fő / 10 naptól!

 Isla Mujeres – korallzátonyok, delfinek, teknősök

A Cancún közelében fekvő Isla Mujeres nemcsak csodás tengerpartjáról, hanem gazdag programkínálatáról is híres. A búvárkodást mindenképpen érdemes itt kipróbálni, és ha lemerészkedsz a víz alá, ne hagyd ki a víz alatti szobormúzeumot sem. A Garrafón nemzeti parkban szintén gyerekjáték a búvárpipás merülés a korallzátonyok között, de delfinekkel is úszhatsz és mindenféle vízi sportot is kipróbálhatsz az áttetsző, kék vízben. Punta Surnál a régi maja holdistennő templomába látogathatsz el, és a szigeten a tengeri teknősök fészkelőhelyével, illetve a ma már védett állatnak számító teknősök mentésének titkaival is ismeretséget köthetsz.

Forrás: Thinkstock
A Life.hu tippje:
Ha nyugodt, turista-tömegektől mentes tengerparton lazítanál, keresd fel a közeli, lakatlan szigetet, Isla Contoyt.

Cozumel – a búvárparadicsom

Cozumel szigete a nyugati félteke egyik legnépszerűbb búvárparadicsoma. A körülötte levő vízi világot 1959-ben Jacques Cousteau fedezte fel, és ő maga is a világ egyik legjobb merülőhelyeként tartotta számon. A szigeten csak a Chankanaab Nemzeti Park tengerparti szakasza alkalmas a nyugodt fürdőzésre, a több helyen inkább a szörfösök és a kite-szörfösök találják meg a számításaikat. Aki nem szeret búvárkodni, az üvegfenekű hajókról nézhet le a tenger alá, a mélytengeri horgászat pedig a halfogás kedvelőinek jelent izgalmas élményt. San Gervasio és El Caracol maja ásatásain a korai maja kultúra tárulhat fel a szemed előtt, a természet szépségeit pedig a Chankanaab Nemzeti Park ösvényein és botanikus kertjeiben élvezheted.

Forrás: Thinkstock
A Life.hu tippje:
Cozumel szigetének fővárosa, San Miguel az éjszakai élet egyik központja, éttermek és bárok várják a vendégeket. A nappal pedig a shoppingé, hiszen a városban megszámlálhatatlan mennyiségű üzlet vár.

Chichen Itza – a múlt emlékei

Az egykori maja-tolték várost Krisztus után 500 körül építették a félsziget őslakói. A dzsungel közepén elterülő síkságon felépített egykori város a közelben található természetes víznyelő aknáknak köszönheti létét, ahonnan lakosai a vizet nyerték. Épületeinek mérete lélegzetelállító, de közülük is a legnagyobb a Kukulkán, a tollas kígyóisten tiszteletére emelt, piramisszerű templom – építőinek kifinomult asztronómiai és építészeti tudását érzékelteti, hogy a napéjegyenlőségek idején a lenyugvó nap utolsó sugarai a tollas kígyó árnyékát festik a piramisra. A többi épület is figyelemre méltó: a harcosok temploma szintén lépcsős piramistemplom, a csillagvizsgáló pedig feltűnően hasonlít a mai hasonló csillagászati építményekhez. Az épületek gazdagon kidolgozott faragványain azonban a maja társadalom mai szemmel rémisztő oldalát, a hadjáratokat követő emberáldozatok ábrázolását is megtekintheted.

Forrás: Thinkstock
A Life.hu tippje:
Itt található Közép-Amerika legszebb állapotban megmaradt labdajátékpályája is – a pok ta pok elnevezésű rituális labdajáték a tolték kultúra egyik nevezetes eleme volt.