Kurkumával a rák ellen

Forrás: Thinkstock -
mellrák implantátum új élet projekt innováció albert kinga kurkuma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakemberek szerint egy forradalmian új implantátum segítségével legyőzhető a mellrák. Az eszközbe kurkumát csomagolnak, vagyis azt a fűszert, amely a curry jellegzetes sárga színét is adja.

A tudósok felfedezték, hogy a kurkuma nagyjából harmadával csökkentette az egerekben lévő tumorokat, és lassította a folyamatot, amely során a káros sejtek újratermelődnek. Noha már számos korábbi kutatás is kimutatta, hogy a kurkumának rákellenes hatása van, a mostani vizsgálat mindehhez azt a felismerést teszi hozzá, hogy a fűszert nem közvetlenül kell fogyasztani, hanem más módon kell használni.

Forrás: Thinkstock

A Kentuckyban található Lousville Egyetem munkatársai a fűszert apró, vízben oldódó kapszulákba helyezték, melyek mindegyike mindössze 2 mm hosszú, ám 200 milligrammnyi port tartalmaz. A kísérlet során a tumoros egerekbe két kapszulát ültettek be, míg egy másik csoportot egyszerűen a fűszerrel ízesített étellel etettek. Ezután az egereket négy hónapon keresztül kísérték figyelemmel, és megállapították, hogy míg a kurkumás étrendnek önmagában semmilyen jótékony hatása nem volt, addig a kapszulát kapott egereknél csökkent a tumor mérete és lassult a beteg sejtek szaporodása.

A Cancer Prevention Research című lapban közzétett tanulmányból kiderül, hogy bár a kurkuma antioxidánsként és gyulladáscsökkentőként való alkalmazhatóságáról eddig is tudtak a szakemberek, arra nem volt ötletük, miként juttassák azt be a véráramba.

Feltételezések szerint a kurkuma a rákos sejtek növekedését segítő hormonok hatását blokkolja, és ezáltal fejti ki jótékony hatását, ezért most egy másik szakértő csapat azon kísérletezik, hogy a fűszert egyenesen a tumorba injekciózva lehet-e segíteni a mellrákkal küzdő nőkön.

Szintén most zajlanak az Egyesült Királyság Rákkutató Központjában azok a kísérletek, melyek során a bélrákos betegek kemoterápiás kezelését próbálják a fűszerrel hatékonyabbá tenni, és az eredményekről várhatóan a következő évben fogják tájékoztatni a nyilvánosságot.

Dobermannja szagolta ki a nő emlőrákját, és mentette meg az életéthttp://www.life.hu/csalad/20140218-dobermannja-szagolta-ki-a-no-emlorakjat-es-mentette-meg-az-eletet.htmlA New York-i Diane Papazian elmondta, hogy Troy nevű kutyája négyhónapos kölyökként állandóan belefúrta az orrát a mellébe, és ennek köszönheti, hogy felfigyelt a 3 centiméteres csomóra. Bár hat hónappal korábban már megvizsgálták, úgy döntött, hogy újra elmegy mammográfiai vizsgálatra. Az eredmények alapján agresszív emlőrákot diagnosztizáltak nála az orvosok. Az 56 esztendős Diane kettős emlőeltávolításon és kemoterápián esett át, de már tünetmentes.CsaládEgyszerűen megmenthetjük az életünket, mégsem tesszükhttp://www.life.hu/csalad/20140214-ezert-fontos-az-onvizsgalat-megmentheti-az-eletedet-a-legtobb-mellrakot-maguk-a-betegek-fedezik.htmlSokszor halljuk, hogy legtöbben övizsgálat útján fedezik fel a mellükben lévő elváltozást. Így történt ez a Kezdj új életet a Life.hu-val kezdeményezés egyik főszereplőjével, Kingával is. A mell önvizsgálata azonban nem arra való, hogy megtaláljuk a daganatot, hanem arra, hogy észrevegyük, ha valami nem ugyanolyan, mint egy hónappal azelőtt volt.Család--Így előzheted meg a mellrákothttp://www.life.hu/csalad/20140206-igy-elozheted-meg-a-mellrakot-a-who-kutatasa-szerint-egyre-tobb-a-beteg-de-az-emberi-eroforras.htmlSokan szembesültek már azzal, hogy a rokoni, baráti körükben van rákbeteg, régen viszont csak elvétve találkoztak a kórral. A legtöbben úgy gondolják, hogy civilizációs betegségről van szó, az amerikai halálozási statisztikák azonban egy másik alapvető problémára világítanak rá.Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.