Spórolni szeretnél, de nem tudod, hogyan? Az energiatakarékosság világnapja alkalmából (március 6.) összegyűjtöttünk néhány hasznos és pénztárcát is kímélő tippet, amivel energiát takaríthatsz meg az otthonodban.

Takarékoskodj a vízzel!

Az egyik leghatékonyabb energiafelhasználású, környezetbarát vízmelegítési lehetőség a villanybojler, amelynek egyik előnye, hogy a csap megnyitása után rögtön melegvizet ad, így nem kell feleslegesen a vizet folyatni, működése csendes, megbízható; a víz hőfoka könnyen szabályozható. Működtetése során a bojler hatékonysága, hatásfoka csökkenhet a lerakódott vízkőtől, ezért érdemes rendszeresen felülvizsgáltatni a készüléket, a fűtőszálat vízkőteleníteni!

Ügyelj a csöpögő csapokra! Egy, percenként 10-20 cseppet áteresztő vízcsappal egy hét alatt egy kádnyi vizet pocsékolsz el.

Forrás: Thinkstock

Ha kádban fürdesz, körülbelül 160 liter vizet használsz el. A takarékosabb zuhanyozáshoz már 60 liter víz is elég.

A felhasznált vízmennyiség csökkentése érdekében zuhanyra és a kézmosó csapra érdemes víztakarékos rózsát szerelni.

A WC-öblítéshez érdemes víztakarékos öblítőtartályt vagy tartály nélküli vízöblítőt felszereltetni, így szabályozható a felhasznált vízmennyiség.

Fogmosás közben folyóvíz helyett használj poharat!

Mosogatásnál az edények tisztára mosásához ne használj folyóvizet, csak az öblítéshez.

Mosógép, mosogatógép vásárlásakor lehetőség szerint válassz olyan eszközt, amely víz- energiatakarékos fél-programmal is rendelkezik.

Trükkök az energiatakarékos világításhoz

Használj kompakt fénycsöveket! A kompakt fénycsövek a felhasznált energia jóval nagyobb részét fordítják világításra, mint a hagyományos izzók. Kompakt fénycsöveket ott érdemes használni, ahol a lámpa napi használata átlagosan legalább 3-4 óra, ilyen lehet a konyha, a nappali, az étkező, a gyerekszoba, és ahol nincs gyakori ki- és bekapcsolás.

A lámpákat úgy helyezd el, hogy a helyiség megvilágítása egyenletes legyen, és ezt helyi fényekkel egészítsd ki!

Mellőzd a világítást a használaton kívüli helyiségekben!

Érdemes bizonyos helyiségekben mozgásérzékelővel kiegészített világítást üzemeltetni, így valóban csak akkor ég a világítás, amikor szükség van rá.

A legtöbbet a fűtésen spórolhatod

Használj függönyt, sötétítőt, reluxát, redőnyt, ezáltal a nyári hónapokban csökkentheted a közvetlen napsugárzás plusz melegítő hatását, és télen a nagyon hideg levegő beáramlását.

Általában 20-21 °C elegendő a komfortérzethez. A lakás egyes helyiségeiben ideálisnak vélt hőmérsékleti értékek a következők: Lakószoba: 20 °C, Gyerekszoba: 21-22 °C, Étkező: 20 °C, Konyha: 18 °C, Hálószoba (nappal és éjszaka): 16-18 °C, Fürdőszoba (a használati idő alatt): 23 °C, Előtér és folyosó: 15 °C

Kétnapi távollét esetén a hőmérsékletet ajánlott 15 °C-ra állítani. Ennél hosszabb távollét esetén a hőmérsékletet célszerű 12 °C-ra beállítani és minden belső ajtót nyitva tartani.

A nagyon hideg téli napokon nem szabad teljesen leállítani a fűtést, mert a nagyon lehűlt helyiségek felfűtése sok időt és energiát vesz igénybe.

Ne takard el vagy le a fűtőtestet, mert így romlik a hősugárzás és a hőáramlás.

Forrás: Thinkstock

A radiátorokra, konvektorokra rakódott szennyeződés miatt több energia kell a fűtéshez, ezért tisztítsd rendszeresen a fűtőtestet.

Párologtass rendszeresen, a párás levegőben egy adott hőmérsékletet melegebbnek érzel.

Az elöregedett vagy nem megfelelő szigetelés akár 30 százalékkal is megnövelheti a fűtés költségeit. A hőveszteség jelentős része a nem megfelelő nyílászárókon keresztül távozik.

Távfűtésű lakásokban célszerű az átalánydíjról áttérni a mérésen alapuló elszámolásra. Hőmennyiségmérő-felszereléssel szabályozhatja a felhasznált hőmennyiséget, azaz a fűtés költségeit is.

Sütés-főzés: amikor nem csak az ételen spórolsz

Csak akkor kapcsold be a tűzhelyet, ha már valóban elkezdtél főzni, és edény is került a tűzhelyre, feleslegesen ne vesszen kárba az energia!

Fedd le edényeket főzés közben, így a hő az edényben marad és sokkal kevesebb energiára lesz szükség a főzéshez.

Amennyiben elektromos tűzhelyet használsz, kapcsold le a főzőlapot a főzés befejezése előtt, és használd ki, hogy a főzőlap még 5-10 percig meleg marad.

A sütőajtót ne nyitogasd feleslegesen, mert ilyenkor nagy a hőveszteség.

Az elektromos sütőt akár már a befejezés előtt 5-10 perccel is kikapcsolhatod, a meleg még sokáig megmarad.

Forrás: Thinkstock

A hosszabb főzési időt igényelő ételeket célszerű kuktában főzni, ezzel 30-40%-nyi időt és energiát takaríthatsz meg.

Jég veled!

Az energiafelhasználás szempontjából az „A” jelzésű hűtőgép a legtakarékosabb, míg a „G” fogyasztja a legtöbb energiát. 2003-ban bevezették az „A+” és az „A++” változatokat is, amelyeknek további 25-45 százalékkal kisebb a fogyasztása.

A hűtőszekrény leghatékonyabban akkor működik, ha a belső hőmérsékletet + 7°C-ra állítjuk (+5°C-nál már 15 százalékkal nő a fogyasztása), a fagyasztóládában pedig -18 °C elegendő a tárolásra.

Rendszeresen tisztítsd a hűtő hátsó részén lévő géprészeket, a szellőzőnyílást hagyd szabadon.

Meleg ételt soha ne tegyél a hűtőbe, a fagyasztóba pedig előzőleg hűtőben lehűtött ételek kerüljenek.

A hűtő és fagyasztó ajtaját ne tartsd sokáig nyitva, és ne nyitogasd feleslegesen, mert sok meleg és nedves levegő kerül bele.

A klíma kiválasztásakor tartsd szem előtt, hogy mennyire zajos a készülék, hova kerül felszerelésre, és mekkora a villamosenergia-fogyasztása; valamint használata közben tartsd az ablakokat zárva.