Szellemkórház: ahol egykor Hitlert is ápolták

rom tiltott hely Hitler elhagyatott kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rozsdás ágyak, növényekkel befutott, omladozó falak – így néz ki a hatalmas Beelitz-Heilstätten-i kórházkomplexum, ahol korábban tuberkulózisban szenvedő betegeket ápoltak és ahol egykoron Adolf Hitlert is kezelték. A komplexum egy része még jelenleg is üzemel, de az épületek javarésze már elhagyatott. Most induló Elhagyatott helyek elnevezésű sorozatunk első részét olvashatjátok. 

Az első világháború idején a Beelitz-Heilstätten (Beelitz-szanatórium) egy részéből hadikórház lett, 1916-ban itt ápolták többek között a somme-i csatában megsérült Hitlert is.

/1403/H_tbo201431293348

A második világháború idején a szövetségesek számos épületet lebombáztak, majd a szovjetek szállták meg, s egészen 1990-ig szovjet katonai kórházként funkcionált. A szovjet csapatok kivonulása után próbálták privatizálni az épületet – mindhiába. Egy részét a Parkinson-kórban szenvedőknek tartották fenn, de azt is csak 2000-ig. Az egykoron éttermet, postahivatalt és még egy saját erőművet is fenntartó Beelitz-Heilstätten hamarosan szellemvárossá vált, talán pont ezért ragadhatta meg A zongorista és a Valkűr című filmek alkotóinak fantáziáját, de például a német Rammstein együttes is forgatott itt videoklipet.

Ilyen az élet egy víztoronybanhttp://www.life.hu/csalad/20140212-egy-belga-hazaspar-brusszeli-otthonaul-egy-viztornyot-valasztott-ami-hosszas-felujitas-utan-igazi.htmlMár tinédzserkorában is rajongott a víztornyokért. Patrick Mets felnőttként pedig már meg is engedhette magának, hogy megvásároljon és kedvére felújítson egyet. CsaládOrigoHajrá, monokróm! 2014 legütősebb lakbertrendjehttp://www.life.hu/csalad/20140107-a-legutosebb-lakber-trend-2014-ben-hajra-monokrom.htmlSzámos lakberendező vagy saját otthonát tervezgető nő kaphat a fejéhez most a legújabb trendek hallatán: 2014-ben ugyanis mindent elfelejthetünk, amivel eddig órákat, heteket töltöttünk el – a minták helyét, szerepét, a különböző színek összehangolását a lakásban ezúttal a monokróm összkép váltja. Néha a legegyszerűbb ötlet a legütősebb!CsaládA világ legszebb metróállomásaihttp://www.life.hu/csalad/20140109-a-vilag-legszebb-metroallomasai.htmlUgyan a budapesti 4-es metró állomásai is gyönyörűre sikerültek, azért nem árt, ha körbenézünk, egyes országokban hogyan festenek a földalatti közlekedési eszköz egyes megállói. Egyik-másik nem mindennapi építészeti remekmű.CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.