Rozsdás ágyak, növényekkel befutott, omladozó falak – így néz ki a hatalmas Beelitz-Heilstätten-i kórházkomplexum, ahol korábban tuberkulózisban szenvedő betegeket ápoltak és ahol egykoron Adolf Hitlert is kezelték. A komplexum egy része még jelenleg is üzemel, de az épületek javarésze már elhagyatott. Most induló Elhagyatott helyek elnevezésű sorozatunk első részét olvashatjátok. 

Az első világháború idején a Beelitz-Heilstätten (Beelitz-szanatórium) egy részéből hadikórház lett, 1916-ban itt ápolták többek között a somme-i csatában megsérült Hitlert is.

/1403/H_tbo201431293348

A második világháború idején a szövetségesek számos épületet lebombáztak, majd a szovjetek szállták meg, s egészen 1990-ig szovjet katonai kórházként funkcionált. A szovjet csapatok kivonulása után próbálták privatizálni az épületet – mindhiába. Egy részét a Parkinson-kórban szenvedőknek tartották fenn, de azt is csak 2000-ig. Az egykoron éttermet, postahivatalt és még egy saját erőművet is fenntartó Beelitz-Heilstätten hamarosan szellemvárossá vált, talán pont ezért ragadhatta meg A zongorista és a Valkűr című filmek alkotóinak fantáziáját, de például a német Rammstein együttes is forgatott itt videoklipet.