Babona ide vagy oda, egy bizonyos idő után bizony ideje elkezdeni berendezni a babaszobát még a kis jövevény megérkezése előtt.

A fal színe

A legtöbb pár akkor vág bele a babaszoba kialakításába, mikor már majdnem biztosan tudni lehet, kisfiúra vagy kislányra készüljenek. A régi jó szokás, mely szerint egy lányszoba csak babarózsaszín, egy fiúszoba pedig csak kék lehet, mára már elavultnak számít. Választhatsz semleges pasztellszínt, mintás tapétát is, így tulajdonképpen kedved szerint alakíthatsz ki egy hangulatos, vidám, békés szobabelsőt. Az élénk, harsány színeket jobb elkerülni, hiszen az első időkben szinte csak nézelődik a kicsi, és jó, ha olyan színeket lát, melyek nyugtatólag hatnak rá.

/1403/Falsz2014323205250

Fények és padló

A babaszoba megvilágítása is fontos. A fő világítótestek mellé mindenképp szerezz be egy megnyugtató fényű éjjeli lámpát, ami az éjszakai felkelésekkor használható, illetve később is jól jön, ha a gyerkőc nem szeretne teljes sötétségben aludni. A padló kiválasztásánál figyelj a tisztán tarthatóságra: a szép szőnyegeknek és a padlószőnyegnek nem most van itt az ideje, ráadásul egyes gyerekeknél a padlószőnyeg allergiát, asztmát is okozhat: csúszásmentes, könnyen tisztítható parketta vagy hajópadló ajánlott.

/1403/A_bab2014323205415

Hasznos bútorok

Teljesen felesleges a kezdeti időkben túlzsúfolni a babszobát, később úgysem fogtok elférni a játékoktól. Kezdetben elegendő egy masszív, biztonságos kiságy, lehetőleg állítható magasságú. Ha különálló babaágyban gondolkodsz, figyelj arra, hogy ne a szoba külső fala mentén helyezd el, hiszen ez télen hideg, nyáron pedig túl meleg lehet. Az ablak közelében a huzattal lehetnek gondok, erre is ügyelj. Ma már többféle kiságy közül lehet választani, van olyan, ami inkább egy mózeskosárhoz hasonlít, de olyan is, ami később átalakítható és évekig tovább használható. Az egyik legpraktikusabb megoldásnál a kerekeken guruló kiságy oldala lenyitható, így az ágyad mellé húzhatod közvetlenül – ez jól jön a baba nyugalma szempontjából is, és megkönnyíti az éjszakai szoptatást. Ha már az etetésnél tartunk, egy kényelmes fotel vagy szék sem árt a szobába, amiben elüldögélhetsz, és etetheted a kicsit. A ruháit többfiókos szekrényben érdemes tartani, aminek a tetején mosható pelenkázó található. Így a fiókokba pakolhatod a pelenkákat, tisztálkodószereket, de elérhető közelségben vannak a ruhák is, ha át kell öltöztetni a babát. Jó szolgálatot tesz egy polc is a pelenkázó és a kiságy közelében, ahol elfér a bébiőr és a mindennap használt dolgok.

/1403/T_nd_2014323205533

Fő a biztonság

A babaszoba berendezése nem áll meg a bútorok elhelyezésénél és a színek kiválasztásánál: a biztonságra is ügyelned kell. Nem jó különböző elektromos berendezéseket ott tartani, a nem használt konnektorokat pedig nyugodtan dugaszold be erre megfelelő eszközökkel. A szekrények és az ajtó visszacsapódását is jobb minél előbb megelőzni – már csak saját magad miatt is –, és a bútoroknál is válaszd inkább a lekerekített sarkú darabokat. Most még nehéz belegondolni, hogy a baba egyszer mászni és járni is fog, de jobb előre gondoskodni a biztonságról. Könnyen felbillenő álló szekrényeket, polcokat, mérgező hatású szobanövényeket eleve száműzz a szobából, helyette a masszív, kerek sarkú polcok vagy játékszekrények a megfelelők.