Egy új kor kezdete – hogy került Kim és Kanye a Vogue címlapjára?

fotó Kanye West Vogue Anna Wintour kim kardashian Nánási Pál Annie Leibovitz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezt is megértük – Kim Kardashian a kultikus magazin legújabb címlapján feszít, méghozzá menyasszonyi ruhában, a legütősebb díszlete pedig Kanye West. Anna Wintour, a Vogue teljhatalmú nagyasszonya végül csak kimondta az áment – pedig korábban erre nem sok esély volt. De vajon mi vitte rá erre? A Life.hu szakértőket kérdezett meg a témában.

Anna Wintour már nem lázad

A Vogue életében mérföldkő a 2014-es áprilisi címlap. Szupermodellek és igazi világsztárok helyett ezúttal a jelenkor legmenőbb celebpárja pózol a borítón. A csapból is Kim Kardashian és Kanye West folyik. A félig örmény lány - akit egy homevideó és egy valóságshow tett híressé – és a világhírű zenész, producer talán kameráknak készült szerelme kelendő árucikk lett világszerte. Pláne, amióta szerelmük gyümölcse, North West is megszületett. Kim és Kanye a kamerák előtt élik életüket, kislányukból bazári majmot csináltak, vár rájuk egy párizsi álomesküvő. Kim élete - saját bevallása szerint – azonban a Vogue címlappal lett teljes. A dúskeblű és még dúsabb fenekű sztár ugyanis évek óta arról álmodott, hogy a legnevesebb divatlap címlapján tündökölhessen. A számításait még a vasakaratú Wintour asszony sem húzhatta keresztül.

Forrás: Vogue

A pletykák szerint ugyanis Anna Wintour korábban kijelentette, hogy amíg ő a magazinnál van, addig Kimből nem lesz címlaplány. Mégis lett, állítólag azért, mert Kanye West akarata erősebb volt Annáénál. A Vogue nagyasszonya azonban közleményben cáfolta a pletykákat a US Weekly magazinnak: "Élvezet szerkeszteni a nagy hagyományokkal rendelkező Vogue-ot – ez nagyrészt azért van, mert olyan embereket tehetünk címlapra, akik az adott pillanatban meghatározzák a kultúrát, felkavarják az állóvizet, és akiknek a jelenléte nagyban hozzájárul ahhoz is, ahogyan mi látjuk a világot. Úgy vélem, abban mindenki egyetért, hogy jelenleg ezt a szerepet Kim és Kanye töltik be. Kanye egy fantasztikus előadó és kulturális provokatőr, Kim pedig egy igen erős karakter, aki komoly szerepet harcolt ki magának a rivaldafényben. Ami pedig magát a címlapot illeti, szerintem egyszerre elbűvölő és megható, ez pedig teljesen a mi ötletünk volt – mondjon akárki akármit. Bár biztosan ismeri a pletykákat, miszerint Kanye könyörgött nekem, ez nem így van: ő az égvilágon semmit nem tett. Bár biztos érdekesebb volna erről olvasni, a valóság azonban mégsem ez."

Az igazi sztárok kiakadtak

A sztárvilágot sem hagyta hidegen Kim címlapra kerülése. James Franco és Seth Rogen rögtön mémet gyártott a fotóból, de a Muppet show-féle címlappal is egy pillanat alatt tele lett az internet.

Sarah Michelle Gellar színésznő a Twitteren közölte a 220 ezer követőjével, hogy bojkottálni fogja a lapot az új címlap után. Ettől talán nem esnek majd vissza drasztikusan az eladási számok, a színésznő neve azonban előtérbe kerül - mostanában ugyanis nem nagyon hallatott magáról. Naomi Campbell véleménye azonban már izgalmasabb: a modell a 28 éves pályafutása alatt ötször szerepelt magazin amerikai kiadásának címlapján, ám Kylie Gillies műsorában mégsem kezdett anyázásba, mindössze csak ennyi fűzött hozzá: "Nem szeretném kommentálni a dolgot. Divatmodell vagyok, 28 éve dolgozom a szakmában, de az biztos, hogy egy Vogue-címlap sokat lendít az ember karrierjén – mondhatni igazi mérföldkő. Csak ennyit fűznék hozzá a témához." A riporter kérdésére, miszerint akkor Kim és Kanye nem való a címlapra, a következőket reagálta. "Ezek a te szavaid, én politikailag korrekt maradok. Anna Wintour döntése, hogy ők legyenek a címlapon, hogyan is kérdőjelezhetném én meg ezt?"

Tudatos gazdasági döntés?

Bár a világ egy része forrong az újdonsült címlapsztárok miatt, senki ne ringassa magát abba a hitben, hogy ez az egész balhé nem volt teljesen tudatos és abszolút kiszámított. Zanin Éva társadalomtörténész szerint Anna Wintour egyébként sem először szegte meg fogadalmát. "Ha jól emlékszem, Sienna Millerre is azt mondta, hogy a színésznő túl laza, és abszolút nem illik a Vogue-hoz, két hónappal később mégis ott virított az angol lány a címlapon. Úgy vélem, amikor Anna Wintour azt mondta, Kim sosem kap szerepet a magazinban, akkor nyilván még egészen más volt a celebritások megítélése. A divat nem egy állandó, stabil dolog – a magas minőségű és a kommersz közötti határok állandóan mozgásban vannak, ráadásul a kultúra és a piac kölcsönhatásai vezérlik. Azzal azonban más rétegek számára is szimpatikussá válhatnak, ha kiteszik ezt a kulturális hagyatékot. Akárhogy is nézzük, ezt a döntést a gazdasági tényezők is befolyásolták. Ezzel a címlappal el lehet adni a magazint. Nem történt radikális határsértés, ez mindössze csak egy látszólagos lázadás.

Forrás: AFP/Getty Images/Craig Barritt

Ott van például Mae West, aki kétes erkölcsű lokálénekesnőként lett a glamour királynője, nem mellesleg a Vogue egyik címlaplánya volt az 1900-as évek első felében. Ezek a dolgok így működnek, és csakis azt jelzik, hogy a piac diktál, és kellően tőkeerőssé vált az a vásárlói réteg, akik számára az ilyen celeb tényezővé tud válni. Ez a történet már nemcsak arról szól, hogy a Vogue az arisztokratáké – hiszen felbukkant egy újgazdag réteg is, akiket jelen esetben Kim és Kanye West képviselnek."

A címlap mégis tökéletes

Az sem mellékes dolog, hogy a címlapfotót a világ egyik legismertebb és legtehetségesebb fotósa, Annie Leibovitz készítette, ennek pedig szintén üzenete van. Nánási Pál fotóművész, a Life.hu sztárszerzőjerajong a világhírű fotós legújabb sorozatáért, és a Vogue-címlapért is. "Nagyon tetszik Annie Leibovitz legújabb alkotása. Amióta az eszemet tudom, nyomon követem a munkásságát, mindig figyelem, épp mit alkot. Inspirálnak a munkái, fantasztikus művésznek tartom. A Vogue-címlap is nagyon tetszik: szerintem igen érzéki pillanatot kapott el a fotós.

Forrás: Vogue/Annie Leibovitz

A magazin címlapján általában hölgyek vannak, ez pedig ezúttal sincs másként, mindössze az történt, hogy Kim mögött ott van Kanye West – de a középpontban akkor is a menyasszony áll. Ennek a képnek ereje van. Persze akkor is tökéletes lenne, ha két modell lenne a fotón, de az, hogy ez a két ember pózol együtt, már egészen mást jelent. Ennek a címlapnak története van, amire az emberek kíváncsiak."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.