pénzügyek takarékosság életmód nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Téged is a hideg ráz már a spórolás gondolatára is? Ódivatúnak érzed a kifejezést és a kicsinyesség feszültségét, az örömtelen, lemondásokkal teli mindennapok hangulatát kelti benned? Ha igen, akkor ez a cikk neked szól, mert jó, ha tudod, a spórolás nem egyenlő a lemondással, és messze nem ment ki a divatból.

A takarékosság a tudatosságról szól. Arról, hogy tudatosan törekszel arra, jövedelmeidből olyan tartalékot képezz, amit nemcsak értelmes, de akár luxuscélra is elkölthetsz. Mondjuk egy külföldi nyaralásra a barátnőiddel. Akár össze is foghattok, ha úgy könnyebb kordában tartani a pénzügyeiteket. A Life.hu pénzügyi szakértője, Szopper Zsófia segítségét kértük.

Forrás: Thinkstock

Jelöld ki a célt!

Pénzt megfogni akkor lehet igazán, ha tudod, hogy a takarékosságnak értelme, célja van. Ez lehet akár egy hosszú távú cél, például egy nyugdíj jellegű megtakarítás, de lehet közvetlenebb, kézzelfoghatóbb is, ami időben is sokkal közelebbi örömöket ígér. Szóval, ha nyaralás, akkor válaszd ki a pontos úti célt, és készíts költségvetést. Hidd el, ha nem valami eszement, a reális lehetőségeidet messze meghaladó nyaralást néztél ki magadnak, akkor a szükséges összeget a nyár közepéig nagy valószínűséggel képes leszel félretenni. Hogyan? Adunk néhány olyan tippet, ami remélhetőleg nem keseríti meg a várakozás napjait. A Life.hu tippjeivel ehetsz-ihatsz, vásárolhatsz, szórakozhatsz kedvedre - csak kicsit másként, mint eddig.

1. Dobj egy százast!

Mielőtt bármi másba vágnád a fejszéd, fogj egy befőttesüveget, vágj egy százforintosnak megfelelő rést a fedelén, majd ragaszd rá a tetőt az üvegre. Ragaszd rá annak a nyaralóhelynek a címke méretű fotóját is, ahova utazni szeretnél, és helyezd jól látható helyre. Tedd kötelezővé magadnak, hogy ettől kezdve minden nap, reggel vagy este 1 darab százast beledobsz. Ez lesz az utazás indulótőkéje. Számolj! Havonta pontosan 3000 forint jöhet össze (minimum, de ehhez még jönnek majd a megtakarításból származó extra dobások), vagyis ha augusztus elejére tervezed az utad, akkor csak a napi érmékből a még előtted álló négy hónap alatt 12.000 forint gyűlik össze.

2. Válts kapucsínót!

Nem baj, ha szereted a koffeint, és úgy érzed, szükséged van a napi feketére, de válts takarékos üzemmódra. Felejtsd el a gyorsbüfék papírpoharas, méregdrága finomságait. Főzz le otthon egy-egy nagy adag kávét és vidd magaddal termoszban, vagy szerezz be jó minőségű neszkávét, tejet és gazdálkodj ebből a munkahelyeden. Nem akarunk helyetted számolni, de lehet, hogy napi több száz forintot megtakaríthatsz ezzel az aprósággal.

Forrás: Thinkstock

3. Büfé helyett csomagolj!

Felejtsd el a napi menüt is a munkahelyeden, vagy a sarki gyrosos kínálatát. Reggelire csomagolj magadnak szendvicset. Ebédre készíts előre salátát vagy kis dobozkában vigyél magaddal – otthon főzött - ebédet. Lehet, hogy először ez nem tűnik olcsóbbnak, mert a főzés, valamint a reggeli alapanyagainak megvásárlása akár nagyobb összegű kiadásként jelentkezik, de heti-havi szinten látni fogod, hogy ez a befektetés igazán takarékos lehet. Egy adag grillezett csirkemellfilé némi zöldsalátával és egy csésze rizzsel fele annyiból kijön, mintha készen veszel egy adag húsos menüt. Naponta tehát néhány százassal beljebb lehetsz, így közelebb az utazáshoz.

4. Légy gyönyörű, de szépítkezz otthon

Azt hiszed, vérlázító a gondolat, hogy lemondj a havi kozmetikai beavatkozásról, műkörmösről vagy fodrászról? Nem az. Akár készen kapott kozmetikai szerekkel tartod karban (készíted fel a nyaralásra a bőröd), akár te magad kavarod ki otthon - filléres alapanyagokból - a szépítőszereidet, mindenképp a tizedére csökken az eddig esetlegesen a külsődre áldozott kiadás. A bőrápolás mellett a fodrász, a hajfestés költségeit is nyugodtan félreteheted. Miért ne? Ragyogó hajápoló szereket lehet vásárolni, és ha nem kell feltétlenül hajat vágatnod, akkor simán elmaradhat néhány hónapig a profi hajszobrászat. Minél magasabb volt eddig ez az összeg, annál több marad mostantól a nyaralásra.

5. Imádod a könyvek illatát?

Egy ideig mondj le az új könyv birtoklásának luxusáról (vagy vadássz hiperakciókra), cserébe fedezd fel a könyvtárak világát. Ma már a legtöbb könyvtár - a vidéki könyvtárak is - igyekeznek lépést tartani az újdonságokkal. Ha eddig nem sajnáltad a pénzt a kultúrára, most se mondj le róla, csak éppen vedd kölcsön a tudást.

6. Tornázz, jógázz, táncolj otthon!

Elismerjük, hogy más a hangulata a csoportos jógának, vagy ha nagy tömegben izzadsz a fitneszteremben. Ám ha hajlandó vagy néhány hónapig otthon (vagy barátnőkkel összefogva hol itt, hol ott) edzeni a tested, akkor a havi bérlet vagy bérletek árát is a nyaralási költségekhez csaphatod. Hány ezer forintról is van szó?

Forrás: Thinkstock

7. Tedd le a kocsidat!

Ne ijedj meg, nem kell megválni tőle, csak éppen parkold le és ne költs tankolásra egy ideig. Válts tömegközlekedésre bérletet, vagy, ha vállalható távolságokat kell naponta megtenned, akkor menj bringával vagy gyalog. Amennyiben nagyobb távolságról van szó, akkor légy bátor, és vesd bele magad a telekocsis közlekedésbe, aminek a költsége töredéke lehet az addigi közlekedési kiadásaidnak. Hidd el, meglepően sok pénzt takaríthatsz meg így, ami akár a repülőjegyed árát is fedezheti, esetleg a négy hónap alatt megspórolt benzin ára lehet a beszállód a közös tankolásba.

8. Menj moziba!

Ez a bónusz számodra - nyugodtan szórakozz, menj moziba, ha imádod a filmeket, csak figyelj arra, hogy az akciós napokon válassz magadnak néznivalót. Nem tudtad? A legtöbb bevásárlóközpontban található mozikban tartanak akciós napokat, amikor a felébe se kerül a mozijegy.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.