A nagy babakocsikörkép

Forrás: Mamas & Papas -
szempont választás család babakocsi gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kicsi érkezése előtt az egyik legnehezebb feladat a babakocsi kiválasztása. Figyelembe kell venned a saját igényeidet, az üzletek kínálatát, ahol ráadásul többféle besorolás alapján osztályozzák a modelleket.

A legfontosabb szempontok

A kiválasztásnál a legfőbb szempont ne a babakocsi színe vagy külleme legyen, hanem a használható funkciók. Fontos a stabilitás, a kerekek fékezhetősége és a jól párnázott fekvő- vagy ülőrész. Nem feledkezhetsz meg az ötpontos biztonsági övről, és arról sem, hogy a babakocsi - és annak oldalfala - ne legyen sem túl alacsony, sem túl magas. A napfénytől és az esőtől is védeni kell a babát, azt pedig jó előre le kell mérned, hogy mekkora babakocsi fér be az ajtón, a tárolóban vagy a liftben. Nagyon jó szolgálatot tesz még az átfordítható tolókar, hiszen így mindig láthatod, mi történik a babával. Mindezek mellett persze még jó pár szempont van, amit figyelembe kell venned, lássuk ezeket.

Forrás: Mamas & Papas

Súly és kerekek

Ha emeletes házban laktok, vagy sokat utaztok – pláne tömegközlekedéssel –, akkor mindenképpen alumíniumvázas, könnyű babakocsit válassz, amit nem túl nehéz cipelni. Ha tudod, hogy nem fogod sokat emelgetni a járművet, akkor jó az acélvázas, nehezebb változat is. Az is fontos szempont, hogy hány kereke legyen a kocsinak: manapság nagyon divatosak a háromkerekű modellek, és általában a látszat ellenére stabilak is a könnyű irányíthatóság mellett – viszont drágábbak. A kerekeknél nemcsak a szám fontos, hanem az is, milyen típusú: a nagy, felfújható kerék rossz útviszonyoknál jön jól, a tömör kerekek kisebbek, nem kell őket felfújni soha, ám a kocsi gyakrabban rázkódik.

Fekve vagy ülve?

A hagyományos babakocsit újszülött kortól ajánlják, ebben általában csak feküdni tud a pici. A falai általában jól védenek a széltől és a kieséstől, ám a kocsi nehéz, nagy helyet foglal, és gyakran nehezebben irányítható. Ezt a modellt váltotta régebben egyéves kor körül az ernyős babakocsi, melyben viszont gyakran csak ültetni lehet a kicsit. Cserébe könnyű szállíthatóság és összecsukhatóság jellemzi őket, tehát helytakarékosak – a hevedereket viszont minden esetben ellenőrizned kell, hogy jól tartsanak.

Forrás: Mamas & Papas

A legjobb a többfunkciós babakocsi

A fenti problémát egyszerűen megoldhatod, ha eleve többfunkciós babakocsit veszel. Ebben feküdni és ülni is tud a pici, hiszen a kosár állítható, s így csak egy babakocsit kell megvenned, ami akár három évet is jól kiszolgál. Ha kétfunkciós modellt választasz, figyelj a rugózásra és az irányíthatóságra, s ha nem találsz megfelelőt, akkor lépj egy szintet feljebb, és nézz körül a három- és négyfunkciós darabok között. Ezek persze drágábbak, de cserébe újszülött korban használható mózeskosarat is kapsz, mely könnyen felcsatolható a vázra, illetve a négyfunkciós kocsiknál autósülés is jár a szetthez – vagy a mózeskosár olyan, hogy az autós biztonsági szabályoknak is megfelel.

Speciális igények

A sportos szülők számára, akik szeretnek szabadban edzeni járni a babával, már kifejlesztettek több jó rugózású, könnyen irányítható, nagy kerekű sportbabakocsi modellt is, melyek úgy vannak kialakítva, hogy bátran futhatsz is velük. Azok az anyukák, akik így szeretnének megszabadulni a fölös kilóktól, vagy aktívan töltik az első időszakot is, gyakran választják ezt a verziót. Ha pedig ikrekkel áldott meg a természet, vagy kicsi a korkülönbség a gyerekek között, akkor ikerbabakocsit kell vásárolnod. Két verzió között választhatsz: az egymás mögött elhelyezett ülések esetén a kocsi nem szélesebb a hagyományosnál, viszont jóval hosszabb, ha az üléseket egymás mellé tették, akkor pedig pont fordítva alakulnak a méretek. Ez utóbbit csak akkor válaszd, ha előtte meggyőződtél arról, hogy a lift, a bolt és a lakás ajtaja is elég széles – bár a legtöbb ikerbabakocsi nem haladja meg a hagyományos nyolcvan centiméteres ajtóméretet.

A legdivatosabb babaholmikhttp://www.life.hu/csalad/20140331-a-legdivatosabb-babaholmik.htmlAz ízlésünk már egész kicsi korunkban kialakul, és a körülöttünk lévő tárgyak nagyban befolyásolják azt. Éppen ezért nem mindegy, milyen dolgokkal vesszük körbe újszülött kisbabánkat. Íme, néhány olyan designtárgy, ami nemcsak praktikus és hasznos, de formatervezett is.CsaládOrigoFogadj örökbe embriót!http://www.life.hu/csalad/20140327-fogadj-orokbe-embriot-az-embriofagyasztas-es-adomanyozas-reszletei.htmlAzoknak a pároknak, akiknek nem lehet természetes úton gyerekük, de szeretnének családot, a lombikbébiprogram nyújthat egyfajta segítséget. A nők petesejtjeinek leszívása és megtermékenyítése során létrejött embriókat beültetik a méhbe – de mivel a női szervezet gyakran több petesejtet is termel, akár több embrió is lefagyasztásra kerülhet. De vajon mi történik ezekkel az embriókkal később?Család--Így rendezd be a babaszobáthttp://www.life.hu/csalad/20140318-igy-rendezd-be-a-babaszobat-mamas-and-papas-cikk.htmlBabona ide vagy oda, egy bizonyos idő után bizony ideje elkezdeni berendezni a babaszobát még a kis jövevény megérkezése előtt.Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.