Mire figyelj lakásvásárlás előtt?

Forrás: Thinkstock -
szempont vásárlás ingatlan otthon lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem elég megálmodni a tökéletes otthont, azt meg is kell találni. Ahhoz, hogy ne érjenek anyagi károk és nagy csalódások, összeszedtük azokat a szempontokat, melyekre mindenképpen figyelned kell még a vásárlás előtt. 

Az alapvető irányelvek

Ha nem akarsz igazi lakásvásárló turista lenni, aki kilencven lakást néz meg adott idő alatt, jó előre szedd össze, pontosan mire is van szükséged. Gondold végig, hány szobás lakást akarsz, milyen áron, új építésű vagy felújítandó ingatlannal járnál jobban, hanyadik emeleten laknál, szükséged van-e kertre, garázsra, milyen közlekedési eszközzel jársz, és még sorolhatnánk. Ha mindez megvan, akkor már gyorsan leszűkítheted a kínálatot arra a pár lakásra vagy házra, ami pont neked való – ha ingatlanost bízol meg, akkor az ő dolgát is megkönnyíted ezzel. Mindezek mellett soha ne nézz meg egy ingatlant sem úgy, hogy nem viszel magaddal egy építész vagy statikus tudással rendelkező barátot, aki meglátja azt is a falakon, a tetőn vagy a nyílászárókon, amit neked eszedbe sem jutna keresni.

Forrás: Thinkstock

Milyen a környék?

Ha jó környéken választasz lakást vagy házat, akkor az évek során még nőhet is az ingatlanod értéke, ahelyett, hogy csökkenne. Emiatt is fontos, hogy jól válassz környéket: nemcsak a helyi nehézfiúk esetleges területeit kell kipuhatolni, de azt is, hány családos, dolgozó ember lakik arrafelé, vagy épp ellenkezőleg. Az a környék, ahol sok idős lakik, és többségében munkanélküliek lakják, az évek során csak tovább csökkenti a lakásod értékét, ami egy esetleges eladást megnehezíthet. Mielőtt a lakás tulajdonosával beszélnél, érdemes a környéken lakókat, szomszédokat is megkérdezni ugyanezekről, hiszen ők elmondhatnak olyan információkat is, amiket az eladó a legszívesebben letagadna. Fontos tudnod, kik lennének a szomszédaid, mennyire hangszigeteltek a falak, ki gyűjti a szemetet vagy épp a kóbor macskákat az otthonában, milyen a lakóközösség, van-e rezsitartozása a tulajnak, stb. Jobb ezeket előbb tudni, mint utóbb.

Nagyon fontos részletek

Egy lakás vásárlásánál sajnos nem lehetsz sem naiv, sem túl jóindulatú, bizonyos alapvető részleteket neked magadnak kell ellenőrizned. Ilyen például a nappali és az éjszakai viszonyok egyeztetése: egy lakás, ami jól néz nappal, nem biztos, hogy éjszaka is, és persze fordítva, ami igaz az utcára is. A lakás rezsijét nem kell bemondásra elhinned, kérj mindenről számlákat téli, nyári időszakból, és ez alapján nézd meg az éves rezsiköltséget. Ha társasházban nézelődsz, tudnod kell, van-e társasházi alapító okirat és elővásárlási jog a házban. Ha már a jogi kérdéseknél tartunk, egy ügyvéddel sem árt előre konzultálni, akivel később a szerződést szövegezitek.

A kötelező kötözködés nem maradhat el

Ha nem akarod, hogy becsapjanak, ezeket a kérdéseket mindenképpen tisztáznod kell jóval a vásárlás előtt a tulajjal: Mi az ingatlan helyrajzi száma? Az eladó tulajdonos-e, és ha igen, egyedüli? Van-e haszonélvezet vagy más teher a lakáson? Nem áll-e végrehajtás alatt, van-e rajta elidegenítési tilalom? Van-e közös költség, ha igen, az eladó vagy más lakó tartozik-e vele, van-e a tulajnak rezsiköltség-elmaradása?

Forrás: Thinkstock

A szerződés szövege is lényeges

Vásárlás előtt nagyon fontos, hogy a megkötendő szerződés ne csak az eladót, hanem a vevőt is védje. Mindenképpen meg kell nézned, hogy szerepel-e foglaló a szerződésben. Azt ténylegesen az aláíráskor kell-e átadni, vállal-e valamilyen a jótállást az eladó? Milyenek a kötbér-feltételek, ha az ingatlant valamiért nem adja át az eladó a megbeszélt időpontban, vagy mi történik akkor, ha nem a megfelelő állapotban adja át? Figyelned kell a mérőórák állásának rögzítésére, tanúk jelenlétére, ahogy arra is, hogy az eladó nyilatkozzon arról, az ingatlan semmilyen cég székhelyeként nincs bejegyezve. A tulajdonjog alakulása is lényeges, legyen benne a szerződésben, hogy azt a tulajdonjog fenntartása vagy függőben tartása mellett kötitek-e. S még egy jó tanács: nagyon sokan inkább a gyermek nevére íratják a vásárolt ingatlant, de ezzel a gyámügy beleszólásával is számolni kell. Ha kiskorú gyermekről van szó, akkor akár eladnád a lakást, akár hitelt vennél fel rá, a gyámügy mindenbe bele fog szólni.

Beköltözés után

Ha minden rendben ment az adásvétellel, és beköltöztél a lakásba, van pár teendő a kicsomagolás mellett. Az első a zárcsere természetesen, majd a megfelelő lakásbiztosítás megkötése. A közüzemek átírásával is el kell töltened némi időt, és persze a tisztasági festés, vagy más, tervezett átalakítás sem maradhat el. Ha mégis észrevettetek olyan hibát, amit az eladó eltitkolt, még mindig van jogi lehetőségetek: ha az épületnek olyan hibája van, ami a szokásos elhasználódás fokát meghaladja – tegyük fel vizesedik a fal a rossz szigetelés miatt -, akkor az eladó ezért szavatossággal tartozik – neked csak arra kell figyelned, hogy hat hónapon belül érvényesítsd a jogaidat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.