A világ egyik leghíresebb városát a szakavatottak szerint hetek alatt sem lehet teljesen bejárni, és évek alatt is nehéz alaposan kiismerni. Ha csak pár napra utazol a Nagy Almába, különösen nehéz a dolgod. Épp ezért kértük meg Király Viktort arra, hogy ajánlja pár kedvenc helyét abban a városban, ahol születésétől 16 éves koráig élt.

1. A Times Square

New York világhírű tere Manhattan középpontja, a turisták és a helyiek találkozóhelye világhírű éttermek, szállodák, bevásárlóközpontok és színházak metszéspontjában. Nevét a New York Times lapról kapta, amelynek szerkesztősége 1904-ben költözött egy felhőkarcolóba a tér egyik oldalán. Ekkor jelent meg az első elektronikus reklámtábla is a téren, amelyet az idők során újabbak és újabbak követtek. Bár a lap székhelye már máshol van, a név maradt, és a tér népszerűsége is töretlen, szilveszterkor százezrek ünneplik itt az új évet, de az év más szakában is mindig zsúfolt.

Forrás: Thinkstock
Király Viktor tippje:
Mindenképp állj meg pár percre a téren, hogy felvedd a ritmusát. Egy átlagos napon is annyi ember van itt, hogy nem tudsz megmozdulni – ijesztő és izgalmas egyszerre, mintha tényleg a világ közepén állna az ember.
A Life.hu extra tippje:
Ismerd meg a keleti part városait - USA pillanatképek fly&drive - 320.355 forint/fő/16 éjtől

 2. A Central Park

Bár méretét tekintve a négy kilométer hosszú és nyolcszáz méter széles park csak az ötödik legnagyobb a városban, mégis messze a legnépszerűbb New York-i zöldterület, amelyet ráadásul világszerte ismernek, mivel számos filmben szerepelt. A turisták körében is a város egyik kihagyhatatlan látnivalójának számít. A kereskedelmi negyedtől egészen Harlemig húzódik, és rendkívül népszerű a kocogók, görkorcsolyázók, vagy egyszerűen egy kis felfrissülésre vágyók körében. Mesterséges tavai, korcsolyapályái, állatkertje és játszóterei is utalnak rá, hogy a park gondos tervezés eredménye. A keleti határán, az Ötödik sugárút a gazdagok és híresek kedvelt lakóhelye, és nem messze innen található a város két szintén kihagyhatatlan múzeuma, a Metropolitan Múzeum és a Guggenheim Múzeum. A nyugati oldalán fekszik John Lennon utolsó lakhelye, a Dakota ház. A Rockefeller Center „megfigyelőteraszára" is érdemes ellátogatnod, innen remek kilátás nyílik a parkra és az Empire State Buildingre is.

Forrás: Thinkstock
Király Viktor tippje:
Hagyj időt magadnak, hogy kiélvezd a látványt, ahogyan a parkot körbeveszik a felhőkarcolók. Nagyon jó érzés ez a gyönyörű, zöld környezet a világ egyik hatalmas metropoliszának kellős közepén.

3. A Greenwich Village

Egykor New Yorkon kívül eső település volt ez a terület, amely ma barna, homokkő épületeivel és cikkcakkos utcáival élesen elüt Manhattan többi részének precíz megtervezettségétől. Az utcáknak sem számuk, hanem nevük van errefelé, és az idők során ez a különleges hangulatú városrész az egyetemisták, a meleg közösségek és a művészek kedvenc városrészévé vált. Itt található a New York Egyetem, a Washington Square Park, valamint számos jazz-, rock-, és dance klub, bár, kávézó és egyéb szórakozóhely.

Forrás: Thinkstock
Király Viktor tippje:
A kedvenc helyem a „village" egyik kis music pubja, a Cafe Wha? – egész este remek élőzene megy a klubban!

4. Amit mindenképp érdemes megkóstolni

New York gasztronómiájának legjellemzőbb vonása a végtelen változatosság. A négyezer utcai standtól az olasz, kínai és indiai éttermekig, a hamburgertől a méregdrága csúcsgasztronómiáig minden hozzáférhető, a lehetőségeknek csak az ízlés és a pénztárca szabhat határt. Kávéhoz minden sarkon hozzájuthatsz, de készülj fel rá, hogy az itthon megszokott, erős eszpresszó helyett arrafelé a „hosszú" amerikai kávé az alapértelmezett verzió. A mindenki által ismert sajttortán kívül New York kulináris szimbóluma a bagel, a kelet-európai zsidó bevándorlóknak köszönhető kerek, középen lyukas kenyérféleség, amelynek „tölteléke" szinte bármi lehet. Az egyik leghíresebb klasszikus e műfajban a pácolt, füstölt lazaccal és krémsajttal megtöltött bagel, amely reggeliként és ebédként is megállja a helyét.

Forrás: Thinkstock
Király Viktor tippje:
A pizza és a bagel kötelező! Ha ezt a két kaját nem kóstolod meg, olyan, mintha nem is lettél volna New Yorkban. Szerencsére valóban minden sarkon kaphatók!