Béres Alexandra és Jaksity Kata arról meséltek, milyen praktikákat vetnek be, hogy a terhesség alatt is bombaformában maradjanak.

 

A várandóssága alatt is szerves része Béres Alexandra életének a mozgás. Kismamatársainak is a rendszeres fizikai aktivitást javasolja, hiszen a szülés nagyon komoly fizikai igénybevétel, így nem szabad 9 hónapon keresztül elhanyagolni a mozgást.

Forrás: Richter Gedeon

 „Főleg a terhesség első három hónapjában figyeljünk arra, hogy kerüljük az ütődéssel, rázkódással járó mozgást! Olyan kardiómozgást végezzünk, ami közben nem nagyon rázkódunk, és amiben a pocak nem gátol minket! A legjobb a séta, de jó alternatíva a taposógép, az elliptikus futógép és a kerékpár. A futást ne erőltessük, tempós gyaloglással is ki tudjuk váltani, és ez kevesebb rázkódással jár" – javasolja Szandra, aki a hasizomgyakorlatoktól sem tiltja el a kismamákat.

„Óvatosan lehet hasizomgyakorlatokat is végezni, főként a ferde hasizomgyakorlatok tesznek jót, de figyeljünk arra, hogy ne préseljük a levegőt. Ez főként az utolsó hónapokban lesz nagyon fontos, nehogy véletlenül ez indítsa be a szülést. Kiemelt figyelmet fordítsunk a hátizmokra, hiszen a terhesség alatt a gerinc statikája megváltozik, gyakran fáj a kismamák dereka, háta. Erősítsük és nyújtsuk tehát a hátunkat, ebben segítségünkre lehet egy kismamatorn, vagy kismamajóga tanfolyam. Ha szeretünk úszni, ez is remek lehetőség a mozgásra. A vízben sokkal könnyebbnek fogjuk érezni magunkat, és kellemesen ellazulhatunk" – magyarázta Szandra, aki az Egészségváros rendezvényen további tanácsokkal látja el a kismamákat.

Jaksity Kata arról mesél, hogyan figyel oda a táplálkozásra a terhessége alatt. „Bár a kiegyensúlyozott, megvonásoktól mentes étrend híve vagyok, most, a harmadik harmadban igyekszem elkerülni a finomított termékeket, így például nem fogyasztok fehér kenyeret és fehér lisztből készült péksüteményeket. A desszerteket inkább házi alapanyagokból és gyümölcsökből készítem" – mondta Kata.