Ő a legszebb testű magyar pasi 2014-ben? Szerintünk igen!

Fotó: Bankó Roland -
street workout Szarka Ákos életmód mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szarka Ákos néhány hete egy reklámfilmben tűnt fel, és nem is akárhogyan. Tökéletesen kidolgozott testét azóta már a fél ország megcsodálhatta, bennünket azonban leginkább azok a gyakorlatok fogtak meg, amiket a néhány másodperc alatt bemutat. Ismerjétek meg ti is a fiatal street workout bajnokot!

A 24 éves Ákos életében mindig is jelen volt a mozgás: ötévesen úszni kezdett, hétéves korától pedig négy éven át dzsúdózott. Néhány év szünet után ismét visszatért az aktív sportoláshoz, aminek azóta sem szakadt vége. 14 éves kora után felfedezte a saját testsúlyos edzéseket, innen számítva kezdődött Ákos street workoutos időszaka. ,,Amikor 15 éves koromban el akartam kezdeni szertornázni, minden egyesület elküldött, mondván, hogy túl idős vagyok már ahhoz, hogy értelme legyen foglalkozni velem. Ekkor kezdtem el a világhálót böngészve Dominic Lacasse kanadai cirkuszi artista, erőművész edzést segítő videóit követni. Mellette Joe Eigo kaszkadőr, akrobata is iránymutató volt, habár az akrobatikus vonal, ami eredetileg célom volt, hamar a háttérbe szorult. A sportág a teljesen irreálisnak tűnő erőelemek miatt tetszett meg annyira: egyből elhatároztam, hogy muszáj őket elsajátítanom.”

Fotó: Bankó Roland

Ákos személyi edzőként is dolgozik, ám emellett civil foglalkozása is van. Rekreációszervezés szakirányon diplomázott, a fix foglalkozása a segédszerkesztés egy gyerekeknek szóló foglalkoztató magazinnál. "Ez közel áll hozzám, hisz állandó kreativitást igényel, így nem válik robottá, és az életem nem csak a sport köré épül. Ez azért is fontos nekem, mert a családomat tekintve bölcsész környezetben nőttem fel.”

A fotókat tekintve az első kérdés, ami bennünk felmerült, természetesen az volt, vajon hogyan csinálja? Mi kell ahhoz, hogy egy test ennyire szálkás legyen, mindezt úgy, hogy az izom tömege is megmaradjon? "Heti 3-4 alkalommal edzek három órát, egy nap edzés, egy nap pihenő felosztásban” – meséli Ákos, aki meglepő módon nem figyel annyira az étkezésére, mint mondjuk a szigorú szabályok szerint élő testépítők. A fiatal edző házi főztön él, vegyesen táplálkozik, azt eszi, amit csak megkíván. ,,Nem szoktam diétázni - bármit megeszek, attól függetlenül, hogy ez gyorséttermi étel vagy házi koszt, de alapvetően az otthon elkészített ételek dominálnak az étrendemben. Naponta ötször eszem valamilyen formában, de mindig kis mennyiségeket. Ez így alakult ki, így érzem kényelmesnek, és úgy tudom, ez is a legegészségesebb elosztás.”

Forrás: Pusztay Photography

Akiben felmerült, hogy ilyen teste csakis akkor lehet valakinek, ha táplálékkiegészítőkön él, Ákos a tökéletes példa arra, hogy kellő odafigyeléssel és kitartással csodaszerek nélkül is működhet a dolog, formálódhat a test. "Gyakran rákérdeznek, hogy fogyasztok-e valamiféle csodaszert. Nem eszem semmiféle táplálékkiegészítőt, tömegnövelőt, szálkásítót. Csakis a nagyfokú elszántság az, ami segít a sport nehézségeinek legyőzésében.” Persze Ákosnak vannak még céljai ezen a téren: nagy vágya, hogy itthon is lefektesse a sportág alappilléreit, amiben már mostanában is történtek jó kezdeményezések.

Ákos tippjei:

"Ha valaki olyan testi képességek elérésére törekszik, mint én, azt teljesen le fogja kötni a sporttevékenység, és elkerülhetetlenül ilyen izomzata lesz, anélkül, hogy alakformálással foglalkozna. Pontosan azért, mert ez egy hatalmas megterhelés. Emellett ha akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk, és nem akkor, amikor épp nassolnánk valamit, illetve figyelünk az otthon elkészített ételek minőségére, akkor biztos, hogy a megfelelő úton vagyunk a kívánt testalkat eléréséhez."

Forrás: Szarka Ákos

És mi a helyzet a nőkkel?

Az edzésekről faggatva Ákost természetesen felmerült bennünk a kérdés, ha megnézi egy nő testét, mi az, ami megtetszik neki. ,,Az enyhén kockás has, izmos, de nem tömegében izmos láb és fenék a legvonzóbb, anélkül, hogy mellé vállban túlságosan megszélesedne, vagy karon nagyon megizmosodna. A természetellenes, különféle hormonkészítményekkel elért izomzat már zavaró, ennél a típusnál jobb egy olyan lány, aki vékony, és nem edzett soha semmit. A fitneszes lányok nagyon csinosak mindaddig, amíg nem kerülnek olyan szintre a sportban, ahol már inkább a testformát értékelik a technikai tudással szemben. A rúdfitneszes lányoknak és a falmászó csajoknak is nagyon jó alakjuk van, de például a röplabdát magasabb szinten űző lányok is tökéletes testtel büszkélkedhetnek.”

Forrás: Szarka Ákos

Mi az a street workout?

Ez a saját testsúlyos edzés olyan extrém tornagyakorlatokat takar, amiket többnyire szabadtéren, parkokban, utcán végeznek. Ez egy látványos és ingyen elérhető edzésmódszer mindenki számára. Az Egyesül Államokból, a calisthenics alapjaiból táplálkozik, alapjai többnyire az olyan nagy erőkifejtést igénylő gyakorlatok, mint a fekvőtámasz, húzódzkodás, tolódzkodás. Mivel eszközt nem igényel ez az edzésforma, így gyakorlatilag bárhol, bármikor végezhető, csak a tested kell hozzá. A street workout tökéletes az erő és az izomzat fejlesztésére, de végezhetsz ezekkel a gyakorlatokkal átmozgató vagy bemelegítő edzéseket is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.