Az új közétkeztetési rendelet már a bölcsődékben is szabályozza a élelmiszereket azért, hogy a kicsik megfelelő minőségben és mennyiségben jussanak hozzá a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokhoz.

 

Ahogy a Life.hu is megírta, egy új, országos felmérés szerint az óvodák egy részében még mindig túl sok sós és cukros ételt adnak az apróságoknak. Ezért a szeptemberben életbe lépő közétkeztetési rendelet egyik legfontosabb eleme, hogy előírja a közétkeztetésben a só- és a cukorbevitel csökkentését. A napi bölcsődei étkeztetéssel bevitt só mennyiségét például 2020-ig legalább 10 százalékkal mérsékelni kell az előző évi mennyiséghez képest. Az étlapon pedig fel kell tüntetni minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az allergén összetevőket.

Forrás: RIA Novosti/Alexey Kudenko

„A felnőttkori egészségünket gyermekkorban alapozzuk meg, ezért fontos, hogy a szülők odafigyeljenek a gyermekek táplálkozására. A védőnők a családok látogatásakor rendszeresen felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozás irányelveire. Azok a gyermekek, akik már 1-3 éves kor között közösségbe járnak, az intézményekben étkeznek, amelyre a családoknak nincs befolyása. Örömmel fogadtuk a most nyilvánosságra hozott közétkeztetési rendeletben foglaltakat, hogy a bölcsődékben is kiemelten szabályozásra került például a só- és cukorfogyasztás, a szükséges zöldség- és gyümölcsmennyiség, illetve hogy kalciumforrásként mennyi tejterméket kell fogyasztania ennek a korosztálynak. Ez egy jelentős lépés a felnövekvő generációk egészségének megőrzése tekintetében" – mondta Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

Az Első 1000 nap program szakemberei elkészítettek egy ajánlást, amely már minden tekintetben megfelel a rendeletnek, így nemcsak a bölcsődékben, de akár otthon az édesanyák is használhatják.