Egy tál friss osztriga a tengerparton? Bretagne, a nagy pillanatok földje

Bretagne Rennes Franciaország utazás nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bretagne sokkal több, mint amire elsőre számíthatsz. 2000 kilométernyi tengerpart, vadregényes tájak, idilli városok és misztikus szigetek, figyelemreméltó történelmi örökségek és a világ legszebb őskori tereptárgyai. De ez csak néhány ok, amiért az észak-nyugati franciaországi régiót érdemes felrajzolnod az idei vakációtérképre.

Rejtélyes, robusztus, festői: karakteres régió tengerparti varázzsal

Franciaország legnyugatibb régiója voltaképpen egy félsziget, amelyet északról a La Manche-csatorna, míg nyugatról és délről az Atlanti-óceán határolja. A drámai partok mentén élénk üdülőhelyek és régi halászkikötők sorakoznak, míg Bretagne belső részén gyönyörű, középkori jellegű városok bújnak meg. Franciaország egyik nagy történelmi tartománya a mai napig őrzi egyedülálló hagyományait, beleértve a breton nyelvet, ami az itt élők kollektív identitásának szerves része, és a félsziget lenyűgöző gyűjteménye azoknak a kivételes helyszíneknek, ahol minél tovább időzöl, annál több látnivalót szeretnél felfedezni.

Forrás: Thinkstock

Szállj vízre!

A Bretagne déli partjainál lévő Morbihan-öböl az egyik legszebb a világon, a locmariaqueri titokzatos kősoroktól a középkori és reneszánsz emlékeket őrző Vannes városán át a Rhuys-félszigetig megszámlálhatatlan látnivalót rejt, ám legszokatlanabb jellemzői a szigetek. Ezek közül néhány hírességek tulajdonában van, ám fő turisztikai vonzerejét a két legnagyobb jelenti – különösen nyáron. Az Île aux Moines-sziget a középkorban szerzetesek birtokában volt, és kivételes szépségét megcsodálhatod, ha végigsétálsz 7 km hosszú partján. Az Île d'Arz különlegességei közé tartoznak a hagyományos kőházak, ám egy hajókirándulás során a lakatlan Gavrinis szigetét is felfedezheted, ami az európai neolitikum művészetének egyik legfontosabb tárháza. Vannes a megyében tett látogatás kihagyhatatlan csúcspontja - barangold be a történelmi város macskaköves utcáit, mielőtt a nyüzsgő kikötőben elköltesz egy kellemes ebédet, majd nevezz be egy hajókirándulásra az öbölben.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Carnac a legnagyobb megalitikus lelőhely Európában, ahol három nagy mezőn több ezer kő áll egymás mellett párhuzamosan.

A bámulatos Finistère, mindenki játszótere

Képzelj el egy olyan napot, amikor leereszkedsz az ördög barlangjába, elsétálsz a Káosz-malom és a Mese-tó mellett, majd megmászod a Nagy Remegés-sziklát – a misztikus Huelgoat erdői rengeteg legendás helyszínt rejtenek, amelyek híres festőket és írókat inspiráltak. Bretagne legnyugatibb régiója ápolja leginkább a breton kultúra emlékeit, Locronan hivatalosan is az egyik „legszebb falu" Franciaországban, ami évezredekkel ezelőtt a kelták szent helyének számított. Ha végigsétálsz Morlaix festői utcáin és meredek sikátorain, ráébredsz arra, miért szeretik a franciák annyira ezt a középkori várost. A megye központja Quimper, ami gyönyörű templomokkal, múzeumokkal és kertekkel büszkélkedhet, míg Roscoffban megcsodálhatod a kivételes építészeti örökséget. Innen hajóval eljuthatsz Île de Batz szigetére, ahol gyalogosan és kerékpárral is bejárhatod a vad tájat, a világítótornyából pedig káprázatos fotókat készíthetsz. A Crozon-félsziget nyugati csücskében lévő Camaret az egyik legszebb tengerparti város egész Bretagne-ban. Itt zajlik minden év szeptemberében a régió egyik leghíresebb - pardonnak nevezett - katolikus ünnepe, amikor a tengerbe veszett hajósokra emlékeznek.

Forrás: wikipedia/Benh Lieu Song

A Life.hu tippje:

A Brestben található Océanopolis csodálatos utazásra invitál a víz alatti világba, míg Concarneau kikötővárosa kötelező megálló, ha rajongsz a művészetekért.

Vad és érintetlen: Côtes d'Armor

Észak-Bretagne legnépszerűbb kirándulóhelye a Côtes d'Armor mentén húzódó partszakasz, aminek egyediségét a pink és vörös színben pompázó sziklaformációk jelentik. A térség üdülőhelyeinek környékén izgalmas szabadidős tevékenységeket, vitorlázást, kerékpározást, golfozást tudsz szervezni. Perros-Guirec és Trégastel kiváló strandokkal büszkélkedhet, és ha motorcsónakkal indulsz el a Sept-Îles szigetcsoportra, valóságos madárparadicsomban találod magad. A festői tengerpart mellett a hátország is számos meglepetést tartogat. Lannion és Tréguier palacsintázóiban megkóstolhatod a breton konyha igazi szimbólumát, a crêpe-et, amit édes és sós változatban is készítenek. Saint-Brieuc a Côtes-d'Armor közigazgatási fővárosa, és legnagyobb varázsa, hogy minden oldaláról csodálatos kirándulásokat tehetsz a buja természetbe. A művészetek és a történelem városának is megválasztott Dinan csodásan megőrizte középkori jellegét, amelynek a kikötő a legvonzóbb része, macskaköves utcái pedig lenyűgöző kézműves üzleteket rejtenek.

Forrás: brittany-escapes.com

A Life.hu tippje:

A Paimpol partjaitól északra található Ile Bréhat vadabb és csendesebb északi részét bejárhatod bringával, a keleti részén lévő Le Bourgban hangulatos bárokra és éttermekre bukkanhatsz.

Ille-et-Vilaine, Bretagne legmeglepőbb arca

Függetlenül attól, hogy a fallal körülvett kikötőváros, Saint-Malo bástyáiról gyönyörködsz a naplementében, vagy Dinard homokos strandjain sétálgatsz egy üveg Chouchen-nel a kezedben, minden gondolatod a tenger körül forog majd! Csodáld meg a világ egyik legérdekesebb árapály jelenségét a Mont Saint-Michel-szigeten az UNESCO Világörökség kincseként számon tartott apátsággal, és engedd, hogy a Cote d'Emeraude üdülőhelyeinek - Saint-Lunaire, Lancieux, Paramé, Saint-Briac - varázslatos hangulata elbódítsa minden érzékedet.

Bretagne székhelye Rennes, ami öt szóval lehetne igazán jellemezni: középkori, ünnepi, kreatív, ínyenc, kulturális. A színpompás szombati piactól kezdve a legszokatlanabb butikokon át egészen a kortárs művészeti eseményekig a Vilaine folyó mentén lévő nagyváros minden tekintetben felülmúlhatatlan!

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Cancale-t az „osztriga fővárosaként" is emlegetik, a halászfalu kikötőjében megkóstolhatod a híres belont, a La Ferme Marine-ban pedig még többet megtudhatsz a puhatestűek tenyésztéséről.
Ahol szupererős a flörtfaktor: Európa legpörgősebb helyei szingliknekhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140620-gorogorszag-mikonosz-san-teodoro-szardinia-marakrska-horvatorszag.htmlMeglelni az Igazit az élet nagy kihívása, és ha egyedülállóként vágsz neki az idei nyárnak, itt az idő, hogy elkezdj globálisan gondolkodni, mert könnyen lehet, hogy a hozzád illő férfit egy másik országban találod meg.Utazás--Készen állsz a határtalan élményáradatra? Belek, a sport- és napimádók Mekkájahttp://www.life.hu/lifeutazas/20140619-torokorszag-antalya-belek-torok-riviera-nyaralas-blue-voyage-hajoutak.htmlEgy tengerparti nyaralás mindig a nap, a fürdés és a pihenés szinonimája, ám a török Riviéra a vakáció fogalmát minden téren új szintre emeli. A gazdag történelmi hagyaték, a természeti szépségek és a multikulturális életmód tették az ország délnyugati partvidékét igazán különlegessé, és rejtett kincsei csak arra várnak, hogy felfedezd őket.Utazás--Itt csobbanj az Alföldön: 4 tipp a forró napokrahttp://www.life.hu/lifeutazas/20140617-alfold-kecskemet-gyula-gergelyiugornya-termalvizek-strandok.htmlAzt hitted, hogy vízparti nyaralást csak a Balaton, esetleg a Velencei-tó mellé tervez az ember? Tévedés! Az alföldi régió is bővelkedik kiváló fürdőhelyekben, amelyek csak arra várnak, hogy felfedezd őket.Utazás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.