Manapság már nem számít különlegesnek kuponos oldalakon vásárolgatni. Ám nem árt, ha tisztában vagy ennek a gyors és kényelmes megoldásnak a hátulütőivel is. 

Mielőtt regisztálsz

A kuponos oldalakon történő regisztráció előtt természetesen a legfontosabb dolog, hogy áttekintsd és figyelmesen végigolvasd a szolgáltató adatvédelmi szabályzatát, az ÁSZF-et, valamint az egyéb szabályzatait. Figyeljünk oda, hogy a szolgáltató:
- milyen személyes és veled kapcsolatos egyéb adatokat gyűjt
- az általad megadott adatokat mire és milyen céllal használhatják fel
- az általad megadott adatokat milyen esetekben, formában, terjedelemben és jogosultsággal adhatják tovább harmadik személyeknek.

Forrás: Thinkstock

Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hol és milyen úton lehet fellépni az adatvédelmi szabályok megsértése esetén, vagy a szolgáltatónál hova fordulhatsz adatvédelmi kérdéseiddel kapcsolatban. A regisztráció vagy a vásárlás előtt informálódj, hogy az adott kuponos honlap üzemeltetője magyar vagy külföldi honosságú, ez ugyanis az esetleges, későbbiekben felmerülő reklamációk, panaszok esetén fontos lehet.

Erre figyelj oda!
"A fizetési feltételekre mindig kiemelten ügyelj! Tudakozódj, hogy milyen fizetési lehetőségeid vannak (átutalás, kártyás fizetés, utánvétes). A vásárlás során, a bankkártyás elektronikus fizetés procedúra folyamán mindig körültekintően járj el! Sose add ki, ne írd le, ne küldd el e-mailben, cseten bankkártyád adatait nem megbízható harmadik félnek. A fizetési folyamat során kizárólag megbízható, biztonságos és kifejezetten erre létrehozott weboldalon használd a bankkártyádat" - árulta el adatvédelmi és fogyasztóvédelmi jogi partnerünk, a Dr. Hatházi Vera Ügyvédi Iroda.

Ki segít, ha probléma van?

Tájékozódj rendelés előtt, hogy a megvásárolt áruval kapcsolatos panasz, reklamáció esetén kihez fordulhatsz, mi a panaszeljárás folyamata. Fontos tudni azt is, hogy a terméket hogyan lehet átvenni, illetve hogy házhozszállítás esetén kell-e plusz díjat fizetni a szállításért.

Minden esetben gondosan őrizd meg a kapott kupont, bónt. Idegeneknek soha ne add ki a kupon egyedi azonosítóját, azt csupán a beváltásnál vagy a termék átvételekor használd fel.

Figyelj oda, hogy az akciós termék, szolgáltatás nem „fapadost" tartalmaz akciós köntösben. Mindig részletesen nézd át, hogy az adott ajánlat pontosan mit kínál, mit tartalmaz, olvass utána, tájékozódj az interneten a termék, szolgáltatás tulajdonságairól.

Forrás: Thinkstock

Fontos az érvényesség és az aktualitás

Figyelj oda a bónusz beválthatóságának érvényességére! Előfordul, hogy a beváltásnak a határideje rövid, így ha lemaradsz a beváltási időszakról, elbukhatod a kifizetett összeget, mert a pénzed már nem jár vissza.

De a legfontosabb talán az, hogy minden egyes általad kiválasztott ajánlatnak nézz utána az interneten, hogy máshol mennyibe kerül a termék! Gyakran előfordul, hogy az akciós ár annyira nem is akciós, vagy az esetlegesen felmerülő járulékos költségekkel vagy a szállítási díjjal már nem is olyan jutányos az az ár, amiért hozzájuthatsz a termékhez.

Jó, ha tudod

Az adatkezelés, illetve a nyereményjátékok kapcsán gyakran felmerülő kérdéseket és az ezekre adott válaszokat a Direkt és Interaktív Marketing Szövetséghez köthető Tisztelt Vásárló Program weboldalán találsz.