"Amit én képviselek, az az érzelmekről szól" - Zoób Kati visszatért

Fotó: Bézsenyi Zsolt -
divattervező divatbemutató Zoób Kati visszatérés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Zoób Kati húsz éve van a pályán, és nemcsak itthon, de nemzetközi bemutatókon is szerepeltek a darabjai. Most, több év hallgatás után idén augusztusban Kati visszatért, méghozzá nem is akárhogyan: olyan nagyszabású show-val ünnepelte 20 éves pályafutását, amilyenre itthon még nem nagyon volt példa. Mi is ott voltunk, és azóta is a hatása alatt vagyunk a bemutatónak.

"Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni!" – csendült fel a show elején az Anna and the Barbies slágere, ami tökéletesen passzolt a következő egy óra hangulatához. Mert erről a bemutatóról tényleg érdemes mesélni. 1994-ben egy apró, Szent István körúti varrodából indult az a márka, ami idén augusztus 16-án este egy 124 öltözéket felvonultató, közel 50 perces show-val lepte meg a hazai divatrajongókat, akik között ismert emberek is akadtak bőven. Ott volt többek között Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István, Lakatos Márk stylist és Komlósi Ildikó operaénekes is.

Fotó: Bézsenyi Zsolt

Ez a show valóban jelentős volt, egy új kollekció bemutatója ugyanis időben körülbelül fele ennyi. Zoób Kati azonban nem aprózta el. Az utóbbi pár évben csönd volt körülötte, de erre nagyon nagy szüksége volt. Az ember azt hinné, hogy egy ilyen bemutatón többnyire hordhatatlan darabokat vonultatnak fel a modellek, ám ezúttal erről szó sem volt: a ruhák legnagyob része olyan volt, amilyenről az ember lánya álmodik, ha első randira, munkába, elegáns helyre vagy akár egy hétköznapra keresi a tökéletes viseletet.

"Ezt a show-t megelőzte egy hosszú hallgatás, egy kis csönd itthon. Nagyon sok minden történt velem, nagy szükségem volt a nyugalomra. Hihetetlen szerencsés embernek érzem magam, hogy sikerült, amit elterveztem. Szépen, csöndben, mondhatni titokban raktam össze ezt a 124 öltözéket egy hároméves munkafolyamat zárásaként, aminek gyümölcse a négy márka: az Haute Couture, Couture, Attitude, Chance – még magamat is nagyon megleptem vele. Mozgalmas húsz év áll mögöttem és a csapatom mögött: volt benne óvoda, érettségiztünk és kijártuk az egyetemet. Az azonban tagadhatatlan, hogy egy profi társaság áll mögöttem. Ahogy ma néztem a bemutatót, az jutott eszembe, hogy ez igen – tényleg a legjobb emberekkel dolgozom együtt" – mesélte nekünk Kati a show után.

Fotó: Bézsenyi Zsolt

A helyszín rendhagyó módon nem Budapest, hanem Balatonfüred, az Anna Grand Hotel parkja volt, ahol egy közel 70 méteres kifutót készítettek, méghozzá szabadtéren. Az időjárás is úgy akarta, hogy több mint ezerötszázan élvezzék a show-t, és ez sikerült is. A divattervező elmondta, a város hívta meg, ő pedig ezt örömmel el is fogadta. Szerinte ugyanis Balatonfüreden minden megvan ahhoz, hogy egyszer, hazai szinten persze, de divatváros lehessen. "Nem szoktak ilyet ajánlani a városok, itt azonban nagyon nyitottak az emberek, élvezik, amit csinálnak, jó volna, ha ebből még kisülne valami jó. De természetesen ősszel lesz egy show Budapesten is" – árulta el Kati.

Az új kollekció főbb színeit nehéz lenne meghatározni, hiszen jó pár szín és árnyalat főszerepet kapott az este folyamán. A fekete-fehér, tűzpiros és királykék kreációk meseszépek voltak, de láthattunk izgalmas párosításokat is a lilák, pinkek, pasztellszínek világából. A ruhákat pedig hangsúlyos, ugyanakkor letisztult nyakékekkel kombinálta a tervezőnő. Kati kedvencei egyébként az állatmintás darabok voltak. "Rengeteg darabot imádok, ám a szívem csücskei a párducmintás holmik. Nagyon lekötötte ez a minta a fantáziámat, számomra az egész kollekció a fekete párducról szólt. A párduc egy hihetetlenül lendületes, gyors állat, és mi így húszévesen legalább ezt a sebességet szeretnénk produkálni."

Fotó: Bézsenyi Zsolt

Ám nem csak a ruhák voltak lenyűgözően szépek: a cipők és az ékszerek is mind Kati tehetségét dicsérik, és azon márkák sikereit, akik már egytől egyig kinőtték magukat. A Katti Zoób Haute Couture vonal mellett ugyanis 2010-től a pret-a-porter is fontos szerepet kapott, ezután jött az ATTITUDE Katti Zoób márka főképp hétköznapi darabokkal, 2013-ban pedig megszületett a Chance Katti Zoób kötöttárú márka abszolút hordható luxusminőségben. A hordhatóság ugyanis nagyon fontos szempont ezeknél a daraboknál, hiszen Kati szereti látni, hogy a nők szívesen viselik ruhakölteményeit. "Imádom a magyar nők öltözködését. Amit én képviselek, az az érzelmekről szól, itthon pedig a nők nagyon érzelmesen öltöznek. Nem félnek megmutatni a testüket, az intellektualitásukat, ellentétben egy távolságtartó északi nővel."

/1408/Zo_b_2014819143934

A varázslatos helyszín és a gyönyörű ruhák már önmagukban feledhetetlenek voltak, ám volt még két dolog, ami nagyon tetszett a show-n. A körülbelül harminc modell – akik között ott volt a még mindig eszméletlenül karcsú és csodaszép Görög Zita is - ugyan szokás szerint nagyon vékony volt, mégis áradt belőlük a nőiesség, a fonással megspékelt lófarokba kötött frizurák elegánsak voltak, ugyanakkor abszolút viselhetők, a tűzpiros rúzs pedig tökéletesen passzolt mind a 124 ruhához. A zene is tökéletesen passzolt ehhez az alkalomhoz, persze nem véletlenül: Suri Imre aranylemezes DJ hanyagolta az elkoptatott popdalokat, helyettük francia sanzonokat és újragondolt átdolgozásokat hallhattunk. Engem, mint divatrajongót, abszolút lenyűgözött ez az este, és alig várom, hogy Budapesten újra megcsodálhassam Zoób Kati kreációit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.