Lassan véget ér a trikószezon, ám ez még nem ok arra, hogy elhanyagold a karok edzését. Balogh Zsolt crosstréningoktató a héten olyan karerősítő gyakorlatokat mutatott, amiket kis súllyal végezve garantált a szálkásítás. 

1. Melegíts be!

Mindegy, hogy karra, combra vagy hasra edzel, a test átmozgatása nagyon fontos. Erre szánj 8-10 percet: sétával vagy akár biciklizéssel mozgasd át magad, ezután következik a főbb izomcsoportok bemelegítése - javasolja Balogh Zsolt crosstréningoktató.

Így csináld

Fejkörzésekkel, fejbiccentésekkel mozgasd át a nyakcsigolyákat, végezz karlendítéseket, törzskörzéseket, és ne maradjon ki a csípő és a boka területe sem.

2. Könnyű bicepszgyakorlat

A kalapácstartásból végzett mozgással legfőképp a bicepsz belső felét dolgoztatod meg.

Így csináld

Fogj két másfél-két kilós súlyzót. A karok párhuzamosak a testtel, ám a súlyzók alsó részét egy kissé forgasd kifelé. Emeld a testtel párhuzamosan a súlyokat, miközben a behajlított könyökök a test mellett maradnak. Végül mielőtt elérsz velük a mellkasodhoz, forgasd magad felé a súlyzókat, hogy azok párhuzamosak legyenek a mellkassal. Erőből dolgozz, végezz el 3x20 emelést félperces pihenőkkel. Ha kevésnek érzed a súlyt, emelheted is fél-egy kilóval.

3. Formáld a vállakat!

Ennél a gyakorlatnál a bicepsz edzése mellett a váll is dolgozik, méghozzá nem is keveset. 

Így csináld

Engedd le a súlyokat a test mellé párhuzamosan, majd emeld a súlyzókat egészen addig, amíg nem merőlegesek a testedre. Ez a kiindulóhelyzet. Ebből a kartartásból emeld a vállhoz a súlyokat, majd egy 180 fokos fordulattal told fel őket a fej fölé. Ugyanígy engedd vissza a súlyokat a kiinduló helyzetbe, de ismét legyen meg a 180 fokos fordulat. Erőből dolgozz, ne lendületből, végezz el 3x20 emelést. A súlyt úgy válaszd ki, hogy azt érezd, dolgoznak az izmok, az utolsó pár emelés pedig mindig nagyobb erőkifejtést kell, hogy jelentsen, mint a többi.

4. Oldalemelés az edzett felsőtestért

Végül a sorban a legnehezebb gyakorlat az oldalra emelés: ezzel a mozgással nemcsak a kar izmait formálod, de dolgoztatod a delta hátsó részét is.

Így csináld

Engedd le magad előtt a súlyzókat, a tenyerek nézzenek egymás felé. Lassan emeld oldalra a súlyzókat úgy, hogy a könyök a váll fölött legyen, a kisujjakat pedig csavard felfelé. Majd lassan engedd vissza a karokat, amíg enyhén behajlítva nem érnek a test elé. Itt is végezz el 3x20 emelést félperces pihenőkkel. Ülve is kipróbálhatod ezt a gyakorlatot, ott azonban fontos, hogy a hátaddal támaszkodj a széknek vagy az edzőteremben a padnak. Így nehezebb végrehajtani a feladatot!

5. Nyújtás

Az edzés végén mindenképp nyújtsd át magad. Bár a karokra edzettél, de nem árt, ha egy teljes körű nyújtásra szánsz időt az edzés végén, különös tekintettel a felsőtest izmainak ellazítására. Maradj a pózokban 2x30 másodpercig!