A New York-i divathét egy igazi álom a trendmániások számára, még szerencse, hogy évente kétszer is megrendezik. Itt aztán mindenki ott van, aki a divatvilágban számít, és persze a világsztárok is. Idén, szeptember közepén is bemutatták a 2015-ös tavaszi kollekciókat a legnagyobb tervezők - mi most az elmúlt napok történéseiből csemegézünk kicsit. 

Tudtad?

-A divathét anyagilag is nagyon jó New York-nak. Csak ez az esemény évi 850 millió dollár bevéltelt hoz a városnak.

/1409/A_New201491116827

- Ide nem vehetsz jegyet. Túl kevés hely van a bemutatókra, ezért a jegyeket hírességek, újságírók és a divatszakmában dolgozók kapják. Ha egyszer el szeretnél jutni, akkor érdemes szállodákon keresztül érdeklődni, de nézheted online is a bemutatókat.

- A divathét menetéért Ruth Finley a felelős, immár 65 éve. Ő tartja kézben a dolgokat, szervezi a bemutatókat és a modelleket évtizedek óta.

- Nem csak 30 alatti modellek vonulnak a kifutón. Két éve a 82 éves Carmen Dell'Orefice, korábban pedig a 85 éves Daphne Selfe is mutatott be kreációkat.

- A modellek másként mozognak a New York-i kifutón, mint bárhol a világon. New York-ban tempósan vonulnak, míg például Párizsban lassan, finom léptekkel.

- A tervezők fizetik a saját divatshow-jukat, ez pedig nem olcsó mulatság. A Lincoln Centerben 15-50 ezer dollár között van a kifutó bérlése, és ebben még nincs benne a stylistok, sminkesek, fodrászok és a többiek fizetsége.

- A modellek fizetése teljesen változó. Sokan már 150 dollárért is felveszik a tervezők ruháit egy-egy show-n, mert utána elmondhatják, hogy New Yorkban is szerepeltek. Persze az olyan világsztárok, mint Naomi Campbell ennek a sokszorosát is megkapják mindössze néhány percért. 

Ha pedig idén meg kéne választani a divathét legnépszerűbb darabját, akkor az a fehér ing lenne. Rengeteg tervező kifutóin szerepelt ez a darab, ebből pedig mi is ihletet merítettünk. Viselheted az égvilágon mindenhez: ceruzaszoknyához, farmerhez, elegáns nadrághoz - találd meg a kedvencedet! A Jónő team stylist csapata, a Fashion donor szerint is igazi jolly joker ez a ruhadarb. ,,Már számtalan fazonban és hosszúságban dobták piacra a tervezők, így nem nehéz a saját testalkatunknak megfelelőt találni. A mi kedvencünk a férfiasabb, oversize fazon, amelyet bármilyen szűk, mintás nadrággal párosíthatunk."

 

1. Zara - 9.995 Ft, 2. H&M - 5.990 Ft, 3. Levi's, 4. Mango - 12.995 Ft, 5. F&F - 5.490 Ft, 6. H&M 6.990 Ft