3 francia tervező, akik örökre megváltoztatták a női divatot

fashion week divattervező Párizs Franciaország francianapok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kik lehetnek ők? Ha egy kicsit is is szereted a divatot, akkor már sorolod is: Chanel, Dior és Yves Saint Laurent. Na, róluk ebben a cikkben nem sok szó esik majd, mert szerencsére Franciaország sokkal több olyan divattervezőt adott a világnak, akik örökre megváltoztatták a női divatot.

Coco Chanel, Christian Dior és Yves Saint Laurent természetesen megkerülhetetlenek. A "Kisasszonyról" Takács Nóra, a Life.hu sztárszerzője így írt a híres nőkről szóló sorozatában: "Chanel neve már önmagában tiszta költészet, arról nem is beszélve, mi mindent köszönhetünk neki: a klasszikus kis feketét, a gyöngysort, a N°5 parfümöt, a tipikus tweed nadrágkosztümöt és a mai napig divatos láncos 2.55 névre hallgató táskát. Coco Chanel maga a jól szabott történelem." És nem csak ő! A nemrég bemutatott Yves Saint Laurent film kapcsán írtunk arról az öt ruhadarabról és kiegészítőről, amit neki köszönhetünk. Mivel Saint Laurent a Dior divatháznál kezdte pályafutását, így nem feledkezhetünk meg a nagy mesterről sem, akinek tíz éve volt arra, hogy halhatatlanná tegye a Dior márkanevet és "valami egészen újat" (New Look) hozott a divatba. Azonban - ahogyan ígértük - ez csak a kezdet: eláruljuk, mit adott Madeleine Vionnet, Andre Courreges és Jean Paul Gaultier a női divatnak.

Madeleine Vionnet és a görög stílus

Vionnet egyik modellje és maga Vionnet Forrás: AFP

Legyen szó menyasszonyi vagy estélyi ruháról, a görög stílus az egyik legkedveltebb szabásvonal a mai napig. Mindezt a francia születésű Madeleine Vionnet-nak (1876 –1975) köszönhetjük, aki az ókori szobrászatból merített ihletet. A lágyan omló redők, frissen libbenő anyagok, a testet körbehullámzó vonalak egyszerre számítottak nagyon modernnek, mégis egyfajta időtlenséget adtak ruháinak. A ferdeszabás nagymesterének módszerét az utána következő tervezőzsenik mind elsajátították és alkalmazták is. Mi pedig a mai napig rajongunk ezekért a darabokért.

Görög stílusú estélyik a vörös szőnyegen:

Diane Kruger, Maria Sharapova, Jennifer Lopez Forrás: AFP

André Courreges és az űrhajós stílus

A tervező (balra) és modelljei Forrás: AFP, www.metmuseum.org

Bár a hatvanas években a divatimádók szeme inkább Londonra szegeződött Párizs helyett, a híd-és útépítőként végzett André Courreges (1923 -) tett róla, hogy egy kicsit Franciaország is hozzátegyen a divat alakulásához. 1964-ben mutatta be azt a kollekciót, amely egy pillanat alatt divatba hozta a fehér csizmát, a nadrágot, a miniszoknyát (a brit Mary Quanttal párhuzamosan), a fluoreszkáló színeket - elsősorban a pirosat és a sárgát -, a fényes anyagokat, a PVC-t és a flittereket - ez utóbbi ma is elképesztő reneszánszát éli. Nem hátra nézett, nem a múlt ihlette meg, hanem kizárólag előre, a jövőbe.

Flitterek a vörös szőnyegen:

Gwyneth Paltrow, Naomi Watts, Sienna Miller Forrás: AFP

Jean Paul Gaultier és a fehérnemű felemelkedése

A tervező és Madonna Gaultier-ruhában Forrás: AFP

Madonna hegyes mellrésszel felszerelt fűzője 1990-ből ma már a divattörténelem része, pedig Jean Paul Gaultier (1952-) nem hajtott erre. Rajongott az énekesnőjért, aki felfigyelt a tervező kollekcióira, és őt kérte fel, hogy készítsen neki ruhákat a Blond Ambition koncertturnéra. A fűzéssel vagy beépített fűzővel készült darabok soha nem voltak olyan népszerűek, mint akkor, sikerük pedig mai napi töretlen. Ezzel Gaultier megteremtette az alsóruha mint külsőruházat trendjét, amely a vörös szőnyegen is kifejezetten kedvelt viselet.

Fehérnemű a vörös szőnyegen:

Diane Kruger, Nicki Minaj, Leighton Meester Forrás: AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.