Egyiptom jóval több, mint gondolnád - 5 dolog, amiért érdemes odautaznod

Kairo utazás Egyiptom Abu Szimbel Asszuán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha meleg időre és tengerparti pihenésre vágysz az őszben, irány Egyiptom, ahol az október és április közötti időszak a legjobb nyaralószezon. Ilyenkor már nincs perzselő hőség, de a napi átlaghőmérséklet 25 Celsius-fok, a Vörös-tenger hőmérséklete pedig 23 Celsius-fok körüli. Ráadásul az árak is jóval barátibbak, mint egy egzotikus utazáson, és annyi a látnivaló, hogy alig győzöd befogadni. Indulhatunk?

Kairó, a nyüzsgő főváros

Ha először jársz az arab világban, Kairó biztosan döbbenetes élmény lesz számodra, hiszen itt belecsöppenhetsz a „sűrűjébe". A Khan-el khalili bazár hihetetlen, Ezeregyéjszakába illő forgatagában belekóstolhatsz az alkudozás művészetébe és viszonylag jó áron vásárolhatsz kézműves tárgyakat, ajándékokat – persze az eredetiként kínált régiségekkel érdemes óvatosnak lenni. A Száláh El-Din citadella a középkori háborúk emléke, a főváros egyik legfontosabb látnivalója, amelyben helyet kapott a Mohamed Ali-mecset és az oszmán hatású, fenséges Gavhara-palota is, amelynek óracsarnokában óraalakzatok díszítik a falakat. Történelmi kíváncsiságodat az Egyiptomi Múzeumban elégítheted ki, mivel azonban az épület az utóbbi évek tömegmegmozdulásainak színhelye, a Tahrír tér közelében található, érdemes figyelni az eseményekre, nehogy olyasmibe csöppenj, amibe nem szeretnél. Ha gyanúsan nagy a nyüzsi, inkább hagyd ki ezt a látnivalót. Érdemes ellátogatni a Masr al-Quadima, azaz a kopt negyed templomaiba és a szintén ebben a városrészben található Ben Ezra-zsinagógába is.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

A látnivalók legtöbbjében megkövetelik a térdet és vállat takaró ruházatot, de már csak a helyi szokások iránti tisztelet miatt is érdemes otthon hagynod a miniruhát és a rövidnadrágot. Az aktuális politikai helyzetről és a biztonsági intézkedésekről itt tájékozódhatsz.

A Life.hu extra tippje

Luxusszálloda pár lépésre a tengertől: exkluzív aquapark felnőtteknek és gyerekeknek - Steigenberger Aqua Magic - 167.120 forint/fő/7 éjtől

A kihagyhatatlan piramisok

Kairó és a sivatag találkozásánál áll az az épületegyüttes, amelyet valóban senki nem hagy ki, ha Egyiptomban jár: Kheopsz, Khefrén és Mükerinosz (Menkauré) fáraók piramisai mellett itt a szintén világhírű Nagy Szfinx, de a területen halotti templomokat, völgytemplomokat és kisebb piramisokat is találsz. A több mint 4500 éve itt magasodó épületek tájolása és formája arra utal, hogy az egyiptomiak már az óbirodalom időszakában tökéletes mérnöki és csillagászati ismeretekkel rendelkeztek, Kheopsz Nagy Piramisának négy sarka például a négy égtájat mutatja.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

A piramisokat ló- és teveháton is megközelítheted. Ne csak kívülről nézd meg őket, hanem menj végig a belső, szűk járatokon is.

A Life.hu extra tippje

Pihenés és búvárkodás a varázslatos korallzátonynál - Sentido Oasis Senses Resort - 158.900 forint/fő/7 éjtől

Abu Szimbel és Asszuán: az ősi és a modern találkozása

Az UNESCO világörökségi listáján 1979 óta szereplő Abu Szimbel-i templomok különlegessége, hogy nem ott állnak, ahol II. Ramszesz idejében felépültek. Az 1800-as évek elején felfedezett templomokat az Asszuáni-gát építésekor, 1963 és 1968 között szétbontották, majd az eredeti helyüknél 64 méterrel magasabban fekvő Abu Szimbel-i fennsíkon ismét felépítették, hogy a Nílusnak a gát építésekor Nasszer-tóvá duzzadó vize el ne öntse őket. Ma a Nasszer-tó egy szigetén állnak. A II. Ramszesz nagyságát az i. e. 13. század óta őrző templomok monumentális szobrai még ma is csodálatot ébresztenek a látogatókban.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Ha itt jársz, mindenképp keresd fel az Asszuáni-gátat is, amely nagyobb, mint az amerikai Hoover-gát, összesen 3600 méter hosszú és 111 méter magas. Amikor megépült, Egyiptom áramellátásának feléről volt képes gondoskodni.

A Life.hu extra tippje

Kényelem és gyönyörű kilátás a kikötőből - Crowne Plaza Sahara Oasis - 113.900 forint/fő/7 éjtől

Luxor és Karnak: a Királyok Völgyétől a monumentális templomokig

A thébai Királyok Völgye az egyiptomi újbirodalom fáraóinak temetkezési helye. A nagyközönség által is látogatható fáraósírok mellett az egyik legérdekesebb látnivaló Hatsepszut fáraónő temploma Dejr el-Bahari-nál: a teraszos kiképzésű templom a monumentális egyiptomi templomépítészet egyik remeke, amelynek falfestményeiről megismerheted Hatsepszut származását és tetteit is.

Forrás: Thinkstock

Monumentális méretekből a közelben fekvő luxori és karnaki templomokban sincs hiány: a világ legnagyobb ókori templomai közé sorolják ezeket a hatalmas épületkomplexumokat, amelyekben az ókori Théba fénykorában számos vallási jellegű épület is működött. A karnaki templom hatalmas oszlopcsarnoka, vagy a III. Amenhotep által épített, majd VI. Ramszesz által kibővített luxori templom szfinxekkel szegélyezett sugárútja és hatalmas csarnokai megérdemelten teszik ezeket az egykori szent helyeket kihagyhatatlan látnivalóvá.

Life.hu tipp

A magyar konzuli szolgálat szerint Luxor és Abu Szimbel környékének látogatása szervezett utak keretében biztonságosnak tekinthető, ezért egyéni kalandozás helyett válaszd ezt az utazási formát.

A Life.hu extra tippje

Járd be Egyiptomot, és nézd meg a leghíresebb látnivalókat - Egyiptomi körutazás - 238.000 forint/fő/7 éjtől

Búvárkodás a Blue Hole-ban

Dahab, a Sínai-félsziget egyik népszerű üdülőhelye igazi búvárparadicsom, szóval ha szeretnéd kipróbálni ezt a szép sportot, érdemes ezt a szálláshelyet becéloznod. A Vörös-tenger védett részének korallzátonyainál hihetetlenül sokszínű, még a többi Vörös-tengeri búvárparadicsomnál is fantasztikusabb élővilág várja a merülőket – a tűzhaltól a Napóleon-halig és a szebbnél szebb korallokig, medúzákig és egyéb tengeri állatokig minden megtalálható itt. Kezdőknek a part melletti merülésekkel érdemes próbálkozniuk – Egyiptom minden üdülőhelyén működnek búváriskolák, ahol elkezdheted a búvárkodással való ismerkedést -, a haladók pedig kipróbálhatják a merülést a Blue Hole-ban, amely nem más, mint egy hatalmas lyuk a korallszirtben, amelynek legmélyebb pontja a 130 métert is eléri. 45-52 méter mélyen egy kapun lehet kiúszni a nyílt tengerre. A mélység miatt azonban itt valóban csak a gyakorlott búvároknak érdemes merülniük.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Ha nem csak búvárkodni szeretnél itt, feltétlenül keresd fel a Mózes-hegyet, az ószövetségi égő csipkebokor helyén épített kápolnával és a hegy tövében lévő monostorral.

A Life.hu extra tippje

Pihenésre, nyugalomra, relaxálásra vágysz? Tölts el egy hetet a Blue Hole közelében, tengerparti szállodában - Tropitel Dahab Oasis - All - 102.900 forint/fő/7 éjtől

Őszi csavargás Miskolcon - Pál Dénesselhttp://www.life.hu/lifeutazas/20141015-oszi-csavargas-miskolcon-pal-denes-a-voice-gyoztese-a-sztarban-sztar-enekese-kalauzol-el.htmlJólesne egy kis lazítás, de csak néhány napra tudsz elszabadulni a munkahelyedről? Az októberi hosszú hétvége remek alkalom az utazásra, és ha érdekel a zene, a történelem, az építészet, akkor Miskolc tökéletes választás. Pál Dénest számtalan emlék köti szülővárosához, és mindig szívesen gondol vissza az itt töltött évekre. A Sztárban sztár versenyzője most azokra a helyekre kalauzolja el a Life.hu olvasóit, ahol igazi felüdülés néhány órát eltölteni. Utazás--Ezek a helyek nem csak az ételről szólnak! Különleges éttermek kísérletező kedvűeknekhttp://www.life.hu/lifeutazas/20141016-kulonleges-ettermek-ka-tron-bangkok-jekyll-hyde-club-new-york-baggers-te-matare-ramirez.htmlAmikor belekóstolsz más ország konyhájába, életre szóló gasztronómiai élményekkel gazdagodhatsz. Ha szeretnél letérni a kitaposott ösvényről, és nem mindennapi környezetben fogyasztanád el a vacsorádat, a Life.hu most feltérképezte a nagyvilág legegyedibb éttermeit. Tarts velünk!Utazás--Kaland, egzotikum, romantika: 4 bámulatos szigetország felfedező kedvű utazóknakhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140927-bamulatos-szigetorszagok-felfedezo-kedvu-utazoknak-sri-lanka-vanuatu-grenada-madagaszkar.htmlÉrintetlen természeti kincsek karnyújtásnyira. Meseszép tájak, amik láttán elakad a lélegzeted. Egyedülálló élővilág, amit sehol másutt nem találhatsz. A felsorolás csupán néhány azon ismérvek közül, amelyekkel Földünk csodálatos szigetországai büszkélkedhetnek. A Life.hu most olyan különleges helyeket gyűjtött össze, ahová egyszer mindenképpen el kell menned!Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.