Több ezer méter magas hegycsúcsok ölelésében, az Inn folyó két partján fekszik az Alpok egyik leglátványosabb városa, Tirol központja, Innsbruck. A síelők jól ismerik a környéket, de a város és üdülőfalvai a történelem és a kirándulások szerelmeseinek is tartogatnak meglepetéseket.

Császári emlékek

Innsbruck óvárosa valóságos kis ékszerdoboz: a város jelképe a Goldenes Dachl, azaz az Aranytető, amely I. Miksa német-római császár és Bianca Maria Sforza 1493-as házasságának állít emléket, bár a gótikus, oszlopos erkély építését csak a kézfogót követő évben kezdték meg. A Herzog-Friedrich-Strasse 15 alatt álló épület, amelynek erkélye fölött a 2657 aranyozott rézlappal borított tetőcske áll, a történelem során hercegi rezidenciaként szolgált, korábban azonban polgárház volt – egészen pontosan két polgárház, amelyeket a fényűző rezidencia kialakítása érdekében összenyitottak. Innen nem messze áll a 18. századi Szent Jakab-templom, amelynek Lucas Cranach által festett Mária-kegyképe a város egyik messze fölön híres kincse, de a templomban áll az 1618-ban elhunyt Miksa főherceg síremléke is. Az innsbrucki Hofburg a bécsi Hofburg és a schönbrunni kastély után Ausztria harmadik legfontosabb császári palotája, amelyet az 1400-as években alakítottak tartományi rezidenciából császári lakhellyé, és amely Mária Terézia uralkodása alatt nyerte el mai formáját. A város déli részén fekszik az impozáns Ambras kastély, amelyet a 16. században II. Ferdinánd alakíttatott át a korábbi középkori várból pompás rezidenciává.

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp

Az Ambras kastély alsó várában járva ne hagyd ki a fegyvertárat és a Habsburg arcképcsarnokot, ahol a császári családról készült közel 200 festményt nézhetsz végig.

A Life.hu extra tippje

Járd be Tirol környékét ősz végén, mert hamarosan indul a síszezon, így ideje kinézni az idei helyszínt - kattints ide szuper ajánlatokért! 

 Séta az állatkertben

Gyermekkel érkezőknek, de állatszerető felnőtteknek is kihagyhatatlan élmény az innsbrucki Alpenzoo, a 700 méteres magasságban fekvő alpesi állatkert, amely Európa legmagasabban fekvő állatparkja. A park az Alpok élővilágának bemutatását tűzte ki célul, és a veszélyeztetett fajok védelmének is fontos központja. 150 állatfaj 2000 egyedét láthatjuk a természethűen kialakított területen, köztük szarvasokat, jégmadarat, medvéket. A medvekifutótól nem messze lévő új játszótéren az örökmozgókat különféle mászási lehetőségek és a medvék életét bemutató „medvebarlang" várja.

Life.hu tipp
A belvárosból induló Hungerbahn hegyi vasúttal könnyen megközelítheted az állatkertet.

Ha nem akarsz síelni

December elejétől a síélőké a terep a környéken, ősszel azonban még érdemes bejárni a helyi túraútvonalak egy részét. A környék e téren is minden igényt kielégít, a kisgyerekektől a profi túrázókig mindenki talál magának megfelelő útvonalat az 1200 kilométernyi kijelölt turistaút között. A kirándulások főszezonja a nyár és az ősz, a családok egyik kedvence pedig a Mutters hegyen található Muttereralm élménypark, amelyet 2014 legjobb családi élményhegyének is megválasztottak.

Forrás: Thinkstock

Az indiánfalutól a kalandjátszótérig és a nyári bobpályáig számtalan szórakoztató attrakciót próbálhatsz ki, a sportolásra alkalmas hó megjelenésétől kezdve pedig 3,2 kilóméteres hópark, gyermek-hópark és szánkópályák várják azokat, akiket kevésbé érdekel a síelés, mégis szeretnék jól érezni magukat. A Natterersee, azaz a Natterer-tó környéke nyáron a vízisportok központja, télen pedig szintén a síelők és szánkózók paradicsoma. A vörösfenyőerdőkben tett séták közben az Innsbruck környéki üdülőfalvak jellegzetes, alpesi látképükkel és finom ételeikkel várják a megfáradt kirándulókat: próbáld ki a tiroli szalonnás gombócot, a hagyományos almás rétest vagy az Ausztria-szerte kedvencnek számító császármorzsát.

Life.hu tipp

Ha épp csak belekóstolnál a hegyek nyújtotta élményekbe, a Nordkette felvonóval Innsbruckból 20 perc alatt juthatsz fel 2300 méter magasra. Érdemes megnézni a Bergisel síugrósáncot is, amely Zaha Hadid tervei alapján épült 2001-ben, és amely azóta a város egyik jelképévé vált. Ha nagyon sportos vagy, megmászhatod a sánc tetejére vezető 455 lépcsőt is.