Tökéletes úti cél ősz végére - Fedezd fel az Alpok fővárosát!

Forrás: Thinkstock -
Tirol Innsbruck Alpok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több ezer méter magas hegycsúcsok ölelésében, az Inn folyó két partján fekszik az Alpok egyik leglátványosabb városa, Tirol központja, Innsbruck. A síelők jól ismerik a környéket, de a város és üdülőfalvai a történelem és a kirándulások szerelmeseinek is tartogatnak meglepetéseket.

Császári emlékek

Innsbruck óvárosa valóságos kis ékszerdoboz: a város jelképe a Goldenes Dachl, azaz az Aranytető, amely I. Miksa német-római császár és Bianca Maria Sforza 1493-as házasságának állít emléket, bár a gótikus, oszlopos erkély építését csak a kézfogót követő évben kezdték meg. A Herzog-Friedrich-Strasse 15 alatt álló épület, amelynek erkélye fölött a 2657 aranyozott rézlappal borított tetőcske áll, a történelem során hercegi rezidenciaként szolgált, korábban azonban polgárház volt – egészen pontosan két polgárház, amelyeket a fényűző rezidencia kialakítása érdekében összenyitottak. Innen nem messze áll a 18. századi Szent Jakab-templom, amelynek Lucas Cranach által festett Mária-kegyképe a város egyik messze fölön híres kincse, de a templomban áll az 1618-ban elhunyt Miksa főherceg síremléke is. Az innsbrucki Hofburg a bécsi Hofburg és a schönbrunni kastély után Ausztria harmadik legfontosabb császári palotája, amelyet az 1400-as években alakítottak tartományi rezidenciából császári lakhellyé, és amely Mária Terézia uralkodása alatt nyerte el mai formáját. A város déli részén fekszik az impozáns Ambras kastély, amelyet a 16. században II. Ferdinánd alakíttatott át a korábbi középkori várból pompás rezidenciává.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Az Ambras kastély alsó várában járva ne hagyd ki a fegyvertárat és a Habsburg arcképcsarnokot, ahol a császári családról készült közel 200 festményt nézhetsz végig.

A Life.hu extra tippje

Járd be Tirol környékét ősz végén, mert hamarosan indul a síszezon, így ideje kinézni az idei helyszínt - kattints ide szuper ajánlatokért!

Séta az állatkertben

Gyermekkel érkezőknek, de állatszerető felnőtteknek is kihagyhatatlan élmény az innsbrucki Alpenzoo, a 700 méteres magasságban fekvő alpesi állatkert, amely Európa legmagasabban fekvő állatparkja. A park az Alpok élővilágának bemutatását tűzte ki célul, és a veszélyeztetett fajok védelmének is fontos központja. 150 állatfaj 2000 egyedét láthatjuk a természethűen kialakított területen, köztük szarvasokat, jégmadarat, medvéket. A medvekifutótól nem messze lévő új játszótéren az örökmozgókat különféle mászási lehetőségek és a medvék életét bemutató „medvebarlang" várja.

Life.hu tipp

A belvárosból induló Hungerbahn hegyi vasúttal könnyen megközelítheted az állatkertet.

Ha nem akarsz síelni

December elejétől a síélőké a terep a környéken, ősszel azonban még érdemes bejárni a helyi túraútvonalak egy részét. A környék e téren is minden igényt kielégít, a kisgyerekektől a profi túrázókig mindenki talál magának megfelelő útvonalat az 1200 kilométernyi kijelölt turistaút között. A kirándulások főszezonja a nyár és az ősz, a családok egyik kedvence pedig a Mutters hegyen található Muttereralm élménypark, amelyet 2014 legjobb családi élményhegyének is megválasztottak.

Forrás: Thinkstock

Az indiánfalutól a kalandjátszótérig és a nyári bobpályáig számtalan szórakoztató attrakciót próbálhatsz ki, a sportolásra alkalmas hó megjelenésétől kezdve pedig 3,2 kilóméteres hópark, gyermek-hópark és szánkópályák várják azokat, akiket kevésbé érdekel a síelés, mégis szeretnék jól érezni magukat. A Natterersee, azaz a Natterer-tó környéke nyáron a vízisportok központja, télen pedig szintén a síelők és szánkózók paradicsoma. A vörösfenyőerdőkben tett séták közben az Innsbruck környéki üdülőfalvak jellegzetes, alpesi látképükkel és finom ételeikkel várják a megfáradt kirándulókat: próbáld ki a tiroli szalonnás gombócot, a hagyományos almás rétest vagy az Ausztria-szerte kedvencnek számító császármorzsát.

Life.hu tipp

Ha épp csak belekóstolnál a hegyek nyújtotta élményekbe, a Nordkette felvonóval Innsbruckból 20 perc alatt juthatsz fel 2300 méter magasra. Érdemes megnézni a Bergisel síugrósáncot is, amely Zaha Hadid tervei alapján épült 2001-ben, és amely azóta a város egyik jelképévé vált. Ha nagyon sportos vagy, megmászhatod a sánc tetejére vezető 455 lépcsőt is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.