A kártyák legelterjedtebb típusai, a francia és a magyar kártyák mellett egyre nagyobb teret hódítanak a kártyás társasjátékok. Ezeknek előnye, hogy kis méretük miatt mindenhová magunkkal vihetjük és teljes értékű társasjátékélménnyel ajándékoznak meg minket.

A kártyás társasjátékok skálája az óvodás korosztály számára kidolgozott oktató és készségfejlesztő játékoktól a felnőtteknek szóló stratégiai kártyajátékokig nagyon széles skálán mozog. Ezekkel a játékokkal a gyerekek megtanulhatják a számok felismerését, az óra leolvasását, a szorzótáblát, a nagyobbak pedig választhatnak, hogy sárkányokat nevelnek, babbal kereskednek, aranyásók lesznek. A felnőttek számára pedig remek kikapcsolódást nyújthatnak a francia és magyar kártyákkal művelhető klasszikus játékok.

Forrás: Thinkstock

A legnépszerűbb kártyajátékok gyerekeknek

A gyerekek körében az egyik legnépszerűbb kártyajáték a Solo és az UNO, aminek nagyszerűsége egyszerűségében rejlik, színre szín,vagy számra szám és figyelj az akciókártyákra! Bizonyos kártyajátékok versenyszerűen is játszhatók. A Wizard kártyajátékból például évente több helyszínen kerülnek megrendezésre kártyaversenyek.

Miért jó felnőttként is játszani?

Főleg ebben a felgyorsult, számítógép vezérelte világban egy kicsit visszahozza a régebbi időket az, ha az emberek egy kis csoportja együtt él át versengést. Erre a játék remek dolog. Ráadásul olyan időtöltés, ami kis hely- és eszközigényű. Mindemellett teret ad a kommunikációra, a közös nevetésre és kikapcsolódásra. A társas- és/vagy kártyajáték ugyanis erről szól. Játékos formában, de le kell győzni a másikat. A cél a diadal, hogy mi legyünk a legjobbak. Ha csapatjáték, akkor a mi csapatunk. Lényeg, hogy a játékkal relatíve rövid idő alatt boldogság- és büszkeségérzése alakul ki az embernek.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Origo
Deáki Tímea párterapeuta szerint

Ha valaki rendszeresen játszik valamit, az ott megélt sikerélménye valamiképp kompenzálhatja az élet egyéb területein kialakult nehézségeit, frusztrációit (sebaj, mindjárt péntek és megyek bridzselni a barátnőimmel). Arra azonban figyelni kell, hogy a játék ne alakuljon kóros szenvedéllyé. Szélsőséges esetben ugyanis ez átfordulhat és maga a játék válik a létezés valódi terepévé. Ha ez bekövetkezik, akkor az egyén minden örömét ebben tudja csak megélni, a mátrixon kívüli világ pedig csak egy szükséges rosszá válik. Ma már nagyon sok stratégiai, filozófiai, kommunikációs és egyéb társasjátékokat gyártanak felnőtteknek is. Innen kezdve nem vagyok benne biztos, hogy a kártyajátékok egyértelműen kiemelkedő helyen vannak a társasjátékokkal szemben a felnőttek fejében. Ha mégis a kártya a preferáltabb, annak az lehet az oka, hogy ehhez igazán kis hely is elegendő. Illetve az idő is meghatározó lehet. A kártyajátékok ugyanis hamarabb befejezhetők, hamarabb lehet nyerésélménye az embernek. Gyermekkorban minden társasjáték számos dologban fejleszt, ami kihatással lesz a felnőttkorra is. Elsősorban türelemre nevel, hiszen meg kell várni a következő lépést, dobást. Aztán fejleszti a kombinációs készséget, ahogy a stratégiai gondolkodás kialakulásában is fontos szerepe van. Szabálykövetésre és a szabályokon belüli kreatív megoldások keresésére is hasznos lehet.”