Most is ott a Balaton: mássz, evezz és tekerj ősszel is!

Keszthely pihenés Badacsony biciklitúra kikapcsolódás Hévízi-tó wellness Gyenesdiás kirándulás bortúra Balaton Balaton-felvidék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki mondta, hogy attól, hogy vége van a nyárnak, és hűvös szelek járnak, le kell mondanod a vízi élményekről? Miért gondolod, hogy jövő nyárig kellene várnod arra, hogy újra lemehess a Balatonra? Hol van az leírva, hogy ősszel nem csobbanhatsz bele egy tóba, vagy épp nem próbálhatod ki az evezést? Nos, sehol.

És ezt a Balaton is pontosan tudja. Olyannyira, hogy ő maga sem kíván jövő nyárig árválkodni, kiváló programokkal, szórakozási és kikapcsolódási lehetőségekkel tesz róla, hogy az őszi és a téli hónapokban is szívesen látogass el hozzá. Tálcán kínálja szebbnél szebb tájait, hegyes-völgyes túraútvonalait, kanyargó kerékpárútjait, családbarát élményközpontjait, interaktív múzeumait, wellness-szállóit és borbirtokait. Mindehhez pedig segítségül hívva a környező tavakat, csatornákat és fürdőket.

Téli álom másképp

Aki novemberi kikapcsolódásra vágyik, a hideg idő és a kevesebb napsütés miatt értelemszerűen zárt helyekben, beltéri programokban gondolkodik. Ha azonban Hévíz mellett teszed le a voksod, nem kell választanod. A Hévízi-gyógytó több mint négy hektáros kiterjedésével Európa legnagyobb gyógyító erejű, meleg vizes tava, amely az év bármely szakában várja látogatóit.

Forrás: WILLY FOG Utazási Iroda és Jegyiroda

Nyáron, a különösen meleg napokon a tó hőmérséklete elérheti a 36-38 °C-ot, szeptembertől azonban ennél értelemszerűen alacsonyabbra kell számítani. Az őszi és a téli hónapokban 24-26 °C körül mozog a vízhőmérséklet, ami a fürdőzőkre, betegekre nyugtatólag, pihentetőleg hat, mégpedig azért, mert ez a hőmérsékleti érték a szervezetünk hőháztartása szempontjából közömbösnek számít.

Mitől meleg a víz télen is?

A Hévízi-tó forrásbarlangja 38,5 méter mélyen van, melyen percenként 30-40 ezer liter 39,5 °C-os víz áramlik a tóba. A felette elhelyezkedő, körülbelül 1,5-2 méter széles páraréteg pedig megakadályozza a víz lehűlését. A többirányú vízáramlás és az ötven hektáros véderdő elősegíti a hőmérséklet egyenletességét, így lehet a víz langymeleg a legzordabb időjárás alatt is.

A Life.hu extra tippje

Pihenés, ellazulás, aktív feltöltődés Hévízen - itt találsz remek szállodákat elérhető áron!

Hévíz kincse nemcsak kikapcsolódni, de gyógyulni is segít az ide érkezőknek. A gyógyvíz egyedi összetételének köszönhetően (egyszerre tartalmaz szénsavas és kénes anyagokat, de gazdag kalciumban és magnéziumban is, valamint hidrogén-karbonát-tartalma mellett kismértékben a radon is megtalálható benne) számos mozgásszervi panasz kezelésére alkalmas.

Forrás: WILLY FOG Utazási Iroda és Jegyiroda

A Life.hu tippje:

A Tófürdő amellett, hogy úszkálhatsz a meleg vizű tóban a szabad ég alatt, és fedett területen, a komplexumon belül is, rengeteg kényeztetéssel vár. Egész napos belépőd (3900 forint), amelyet érdemes kiegészítened a szaunavilágba szóló jeggyel is (1700 forint) lehetővé teszi, hogy regenerálódj a sóbarlangban, gyógyulhass az iszapban, gőzfürdőzhess, kipróbálhasd az egyedülálló szaunarendszert, és akár a mínusz kétfokos jégbarlangot is.

A Festetics Fürdőház saját Wellness és Terépia Centrummal vár, ahol feláron részt vehetsz állapotfelmérésen, különböző masszázsokon, testkezeléseken, elektrofiziológián, és igénybe vehetsz arc- és kozmetikai kezeléseket is. Az árakról és a különleges programokról itt tájékozódhatsz.

Lustulás helyett aktív kikapcsolódás

Ha kipihented magad és feltöltődtél, jöhet a mozgás és a kirándulás, ehhez pedig el sem kell mozdulnod Hévízről. Itt ugyanis könnyen bérelhetsz bringát a város és a környék felfedezésére, de akár kenuba is pattanhatsz, ha éppen úgy tartja kedved.

Ha bejött a budapesti BuBi, akkor imádni fogod annak hévízi kistestvérét, a HeBi-t is (Hévíz Bike). Ez az egyedülálló kezdeményezés június 1-től áll a látogatók és helyi lakosok rendelkezésére, és lehetőséget ad arra, hogy a város területén kialakított négy dokkoló állomás bármelyikéből igénybe vehető kerékpárral bárki bejárhassa a várost, hódolva a mozgás örömének, vagy egyszerűen csak ennek a környezetbarát módszernek a segítségével ismerkedjen meg Hévízzel.

Forrás: WILLY FOG Utazási Iroda és Jegyiroda

Hogyan bérelhetsz HeBi-t?

Az úttörő kerékpáros rendszer kialakítása során a város négy területén: a Tófürdő Festetics Fürdőházánál, a Nagyparkolónál, Egregyen és a Városháza előtti területen alakították ki a dokkolókat. Összesen 35 kerékpárt helyeztek ki ezekre a helyekre, a biciklik pedig az állomások bármelyikén felvehetők és letehetők.

A rendszer egyszerűen, egy kártya segítségével vehető igénybe, melyhez a Tourinform Irodában (Hévíz, Rákóczi u. 2.) 1000 forintos kaució ellenében juthatsz hozzá. A kártyát a dokkolóhoz érintve tudod kivenni a cangákat, és már suhanhatsz is ebben a gyönyörű városban.

Ugyanitt vár Magyarország egyetlen, evezésre alkalmas, meleg vizű patakja is, amely a Hévízi-tó vizéből táplálkozik, és amelyen november végétől egészen márciusig kenuzhatunk. A meleg víz miatt a túra téli időszakban is teljesíthető, mivel a patak még a legzordabb teleken sem fagy be. A part menti mocsaras lápvidék pedig meseszerű hangulatot ad a túrának. Ne ess kétségbe akkor sem, ha még sosem kenuztál! A programra teljesen kezdőket és gyerekeket is várnak. Hidd el, életre szóló élmény lesz!

A Life.hu tippje:

November végétől márciusig szombatonként 10.00 órától indulnak a túrák, természetesen túravezetővel. A részvételi díj 4500 Ft / fő, melyhez előzetes bejelentkezés szükséges a Tourinform Irodában. További részleteket a programról itt találsz.
Forrás: WILLY FOG Utazási Iroda és Jegyiroda

Ha mindened a természet

Ha az ősz beálltával is szeretnél természetközelben maradni, a Keszthelyi-hegység, és a szívében található, egymással szomszédos Gyenesdiás és Keszthely városa igazán neked való. Bicajozni természetesen itt is lehet, de ha nincs saját bringád, vagy nem akarod átcipelni az országon, a Tourinform irodájában kölcsönözhetsz, ráadásul itt különböző biciklis study tourokkal is várnak. A környéken számtalan kerékpáros turisztikai fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban, melyek elsősorban a város körüli kerékpáros utakra való rácsatlakozásokat szolgálták. (Így mára a legtöbb, Balaton környéki szállodában is rendelkezésedre állnak drótszamarak.)

Ha már szóba kerültek a szamarak, ha Gyenesdiáson jársz, semmiképpen se hagyd ki a Festetics Imre Állatparkot, amely 4,2 hektáron terül el, és bemutatja a napjainkban már ritkaságszámba menő magyar háziállatfajtákat, valamint a különféle vadfajokat. Gímszarvast, őzet, de akár még dámvadat is láthatsz a sűrű bokrok között, de sajnos csak márciustól, a park ugyanis a téli időszakra zárva tart. A mellett található Természet Háza Látogatóközpont azonban, melynek átadására október 2-án került sor, minden nap várja az ide látogató természetbarátokat.

Forrás: WILLY FOG Utazási Iroda és Jegyiroda

A Keszthelyi-hegység élővilágát bemutató látogatóközpontban lehetőséged nyílik az élő és az élettelen természet megismerésére. Interaktív látványelemekkel, fotóillusztrációkkal, akusztikus és vizuális effektekkel várnak, amelyek korosztálytól függetlenül felejthetetlen élményt nyújtanak.

Ha pedig nemcsak a természet, de a városnézés és a technika, a műszaki világ is érdekel, irány a szomszéd város, Keszthely. Ha Keszthelyen jársz, és kigyönyörködted magad a városban, ne hagyd figyelmen kívül az országban egyedi Cadillac múzeumot se! A tematikus gyűjtemény ugyanis bemutatja az első Cadillac piacra dobásától, vagyis az 1902 októberétől alkotott típusokat.

Forrás: WILLY FOG Utazási Iroda és Jegyiroda

A kiállított autók egy kis része a múzeum tulajdona, a többi pedig lelkes, amatőr gyűjtőké. A hiánypótló, műszaki jellegű múzeum a Helikon Kastélymúzeumban látható főúri életmódot bemutató, a Balaton Múzeum és a Georgikon Majormúzeum állandó kiállításai mellett kuriózumnak számító intézmény.

Lezárásképpen tökéletes

Természetesen a balatoni szőlősökben sem nyáron, hanem ősszel indul be az élet. Mi is lehetne kellemesebb időtöltés, vagy épp egy kiadós kirándulás tökéletes lezárása, mint bejárni a festői szőlőültetvényekkel tarkított útvonalakat, és gyönyörködni az ezerarcú természetben?

Bortúrázz itthon! című cikkünkben szeptemberben csokorba gyűjtöttük már a leghangulatosabb borvidékeket, így természetesen szót ejtettünk az 1500 hektáron elterülő Balaton-felvidéki borvidékről is, amely a Káli-medencétől Sümegig terjed, és ahol főként a fehér borszőlők dominanciája a jellemző. A termesztés múltja egészen a római telepesekig vezethető vissza, így jó esélyed nyílik kiváló borokkal megismerkedni.

Forrás: WILLY FOG Utazási Iroda és Jegyiroda

Bár ősszel le kell mondanod a Balcsiban való fürdőzés öröméről, Badacsonyban egészen biztosan a hűvösebb napokon sem fogsz unatkozni. A szőlőtermesztés tradícióit a hegy pincészeteiben ismerheted meg, és nem csupán minőségi borokat kóstolhatsz, hanem sokféle finomságra is számíthatsz egészen akár az első tavaszi napsugár beköszöntéig, az éttermek és borospincék ugyanis ebben az időszakban is tárt karokkal várnak.

Forrás: WILLY FOG Utazási Iroda és Jegyiroda

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.