Bécs nemcsak az egyik legszebb város a világon, hanem a gasztronómiai élvezetek valóságos fellegvára is, ahol a téli hideg gyorsan feledésbe merül, mert szinte minden sarkon betérhetsz egy hangulatos étterembe, egy csodás kis kávézóba vagy egy illatozó pékségbe. Ha a főbb nevezetességek helyett ezúttal az osztrák főváros kulináris arcát fedeznéd fel, az adventi időszak tökéletes alkalom erre.

Életöröm minden mennyiségben

A bécsi konyha az egyetlen a világon, ami nevét nem egy országról, hanem magáról a városról kapta, ezért is nevezik gyakran az ínyencek templomának. Az élvezeti skála csúcsán azok az gourmet éttermek állnak, amik tökéletesen ötvözik a hagyománytiszteletet az innovatív ötletekkel. A Stadtpark közepén lévő két Michelin-csillagos Steirereck a világ legjobb 50 éttermének egyike, ahol a klasszikus bécsi ételek mellett a kortárs gasztronómia világába is bepillantást nyerhetsz, a kellemes fine dining étteremben pedig megtapasztalhatod a legjobb gourmet élményt Bécsben. A gyönyörű történelmi helyen található bisztró ételkínálata rendkívül kreatív, és ha ellátogatsz a Bognergassén lévő kultikus étterembe készülj fel arra, hogy igazi birodalmi környezetben fogyaszthatod el az ebédet.

Forrás: www.steirereck.com

 

A Life.hu extra tippje

Kirándulás, városnézés és karácsonyi vásárlátogatás Bécsben szuper ajánlatokat itt találsz az év végére!

 A borturisták kedvelt célpontja

A világ egyes városaiban a szőlőültetvények egyfajta turistalátványosságként szolgálnak, de Bécs e tekintetben is más, hiszen külső kerületeiben 612 hektáron termesztenek szőlőt, amiből kiváló minőségű borokat készítenek. A bécsi Heuriger legalább annyira híres, mint a Práter vagy a schönbrunni kastély, aminek a népszerűsége máig töretlen a helyiek és a turisták körében egyaránt. A nagyobbak egész évben nyitva tartanak, a kisebb „Buschenschank"-ok (vagyis a hagyományos osztrák szőlőhegyi borozók) pedig csak az év néhány hetében. Az egykori császárváros egyedülálló hangulatú borospincéi télen is felejthetetlen élményt nyújtanak. A belvárosban lévő 500 éves Villonban gyertyafénynél élvezheted a kiváló nedűk zamatát, a Schlumberger pincék a múlt és a jövő lenyűgöző egyvelegét nyújtják – a több kilométer hosszú pincelabirintusban tett túra során minden titkot megtudhatsz a bor és a pezsgő készítéséről.

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp
Ha szeretnéd érezni Bécs pulzusát, miközben ízletes nedűket kortyolgatsz, ne hagyd ki a Wollzeile 5. szám alatti borbárt, ami az egész napos városnézés után tökéletes hely a lazításra.

Élvezd az adventi hangulatot!

A karácsonyi vásároknak régi hagyománya van az osztrák fővárosban, decemberben a terek és az utcák téli csodaországgá változnak, amit a gyönyörű dekorációk és az ünnepi fények még varázslatosabbá tesznek. Bécs legnagyobb és leghíresebb adventi vásárát évről évre a Városháza előtti téren rendezik, és a standok között bóklászva te is felelevenítheted gyermekkorod csodálatos emlékeit. A Hofburg és a Múzeum negyed tőszomszédságában immár kilencedik alkalommal nyitja meg kapuit a karácsonyi falu. A felállított standoknál hagyományos kézműves termékek között válogathatsz, a felejthetetlen hangulatról osztrák fúvószenekarok és gospelkórusok gondoskodnak. Bécs egyik legrégebbi karácsonyi vásárát a történelmi Freyung téren találod meg, és nézelődés közben igazi gasztronómiai különlegességeket kóstolgathatsz, ám advent idején a Stephansplatz is ünnepi fénybe öltözik.

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp
A Hauswirth cukrászdát 1949-ben alapították Bécsben, és mára az ország egyik legnagyobb szezonális csokoládégyártójává nőtte ki magát. A mintaboltban tett látogatás során finomabbnál finomabb édességeket majszolhatsz, utána pedig irány a csillogó fényárban úszó Bécs! 

Kortyolgasd ráérősen a kávét!

Add át magad minden érzékszerveddel a téli pompának, és vedd komolyan a híres Jelinek kávézó falán lévő feliratot: „Akinek sietős a dolga, nem lesz kiszolgálva." Az osztrák főváros látnivalót egy finom reggeli után páratlan élmény felfedezni, amit elkölthetsz valamelyik jellegzetes virslisstandnál vagy egy klasszikus bisztróban. A bécsi kávéházi jelenetek arra utalnak, hogy a falak közt szinte megállt az idő, és az itt élők valóságos életérzéssé avanzsálták a kávéivást, aminek most te is a részesévé válhatsz. A város legrégebbi kávézójában gyakran megfordult Mozart és Beethoven, míg a 18. században nyílt patinás cukrászdában kényeztetheted magad azokkal az édességekkel, amik egykor Erzsébet királyné kedvencei voltak. Érdemes felkeresned a művészek kedvelt találkozóhelyének számító kávézókat is, és ha igazán autentikus ízekre vágynál, a Sacher kávéházban rendelhetsz egy szeletet a világ legismertebb tortájából. Szállásokról, aktuális programokról bővebb infót itt találsz.

Forrás: www.sacher.com

 

Life.hu tipp

Ha még nem volt elég az édes csábításból, a Kettenbrückengassén található édességboltban olyan különlegességek közül szemezgethetsz, mint a wasabis praliné vagy a citromborsos bonbon, de a csokoládékrémes eklerfánk is mennyei!