Még mindig töretlen népszerűségnek örvend a gluténmentes étrend, pedig sokan nem tudják, miért is jó vagy nem jó az, ha egy étel gluténmentes. 

Egy nemrég készült közvéleménykutatásból az derült ki, hogy az amerikai felnőttek közel 30 százaléka próbál gluténmentes étrendet követni, ha pedig rákeresünk a kifejezésre a Google-ban, több mint 95 millió eredményt kapunk. Ha te is a gluténmentes táborba tartozol, vagy azért, mert lisztérzékenység miatt kerülnöd kell a glutént, vagy mert úgy gondolod, hogy túlérzékeny vagy rá, íme, öt olyan új információ, amelyeket érdemes tudni.

Forrás: Thinkstock

A lisztérzékenységért nem csak a glutén lehet felelős

A Columbia Egyetem nemrég készült kutatása azt mutatta, hogy a glutén mellett más búzafehérjék is kiválthatnak problémás tüneteket a lisztérzékenységben szenvedő betegekben. Bár a glutén az elsődleges proteinfajta a búzában, a kísérletekben öt nem glutén fehérjecsoport is számos alanyban váltott ki immunválaszt.

Nem szabványosak a gluténmentes feliratok

Az USA Élelmiszer -és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) csak nemrégiben szabályozta a „gluténmentes" kitételt. A tavaly augusztusban kiadott FDA szabályozás szerint a gyártók csak olyan termékekre írhatják rá, hogy gluténmentes, amelyek legfeljebb 20 rész a millióban mennyiségű glutént tartalmaznak – ezt a korlátot alkalmazzák Kanadában és Európában is. Tehát annak ellenére, hogy mostanra szabványosították a gluténmentességet, ez nem jelent 100 százalékos gluténmentességet. Ez részben azzal magyarázható, hogy a legérzékenyebb tesztek sem teljesen pontosak, a klinikai vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy nincs szükség a 0 rész a millióban koncentráció elérésére ahhoz, hogy a lisztérzékenyekben meg lehessen előzni a tüneteket.

A gluténmentes gyorsételek nem feltétlenül biztonságosak a lisztérzékenyeknek

Számos gyorsétteremlánc kezdett már gluténmentes ételeket forgalmazni, de mivel a pizzát ugyanabban a konyhában készítik, mint a gluténtartalmú változatot, nem tekinthető biztonságosnak minden lisztérzékeny beteg számára.

Gluténmentes egészségtelen ételek mindenütt

Bár a gluténmentes kifejezés szinte szinonimájává vált az egészségesnek, egyértelműen létezik számos egészségtelen gluténmentes étel. A nagyáruházak rengeteg olyan terméket kínálnak, amelyeken ott virít a gluténmentes felirat: kekszek, sütemények, pizza, sajtos tészta, jégkrém, szendvicsek, chipsek és sörök. Igaz, hogy némelyikük áldás lehet a lisztérzékenyeknek, akik végre ehetnek azokból a finomságokból, amelyeket korábban kerülniük kellett, de egyértelműen nem ezek az ételek alkotják a tápanyagokban gazdag, egészséges étrend alapját. 

Forrás: Thinkstock

Hamarosan itt vannak az ételszenzorok

Annak ellenére, hogy a lisztérzékenység és a glutén-túlérzékenység nem ugyanaz, mint az élelmiszerallergiák, az élelmiszerek allergén-tartalmának kimutatására szolgáló új fejlesztésű eszközök a glutén kimutatására is alkalmasak lesznek. Ilyen lesz többek között az a nagyjából 40.000 forintos hordozható érzékelő, ami az élelmiszerekbe helyezhető és eldobható egységekkel mutatja ki a kockázatos összetevőket, illetve a felhasználók egy alkalmazás segítségével oszthatják meg az eredményeket. Amennyiben az eszköz pontos lesz, óriási áttörést jelenthet a területen, bár az egyelőre nem egyértelmű, hogy a készülék minden egyes élelmiszerrel működik-e.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin, a Life.hu dietetikus szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy egészséges bélrendszerrel nem érdemes gluténmentes étrendet tartani csak azért, mert ez jelenleg divatosnak számít. ,,A gluténszenzitív enteropathia egy autoimmun betegség, ami miatt a szervezet a saját bélbolyhait támadja. Ez nem élelmiszerallergia, ami egyébként az immunrendszer túlzott válasza. Nem érdemes gluténmentes étrendet tartani annak, akinek egészséges a bélrendszere. Csak az tartsa a szigorú diétát, akinél orvosi vizsgálatok segítségével bebizonyították, hogy lisztérzékenysége van."