Tavaszi megújulás, a szobanövényeknek is!

Forrás: Thinkstock -
tavasz megújulás dekoráció szobanövények lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye neked is ismerős az az érzés, amikor a zimankós tél elmúlásával tested-lelked szinte szomjazik a felöltődésre, új impulzusokra? Elsőre talán furcsán hangzik, de bizony szobanövényeid is érzékelik az évszakok változását és, ha továbbra is gyönyörködni szeretnél szépségükben, érdemes ezekben a hetekben az ő „lelkükkel”, vagyis inkább földjükkel is törődni kicsit.

Mikor van szükség átültetésre?
Ha azt látod, hogy növényed lassacskán túlnő a cserépen, a földlabdát gyökerei beszőtték vagy a virágföld már nagyon áporodott, akkor eljött az idő, a növénynek új cserépbe kell költöznie. De akkor is érdemes a szobanövényt átültetni, ha újonnan vásároltad, vagy ha már legalább két éve nem ültetted át. A legtöbb szobanövény ugyanis gyorsan feléli a virágföld tápanyag tartalmát, ha pedig tápanyag nélkül marad, a fejlődése is megszakad. Érdemes hát a tavaszi átültetést előre beírnod a jövő évi naptáradba is!

Forrás: Thinkstock

Kezdődhet az átültetés
A költöztetésre váró növénynek jó, ha 2-3 cm-rel nagyobb átmérőjű edényt keresel, hogy elég helye legyen a későbbi fejlődéshez, növekedéshez. Ha a növény már jócskán beszőtte a cserepet, óvatosan ütögesd meg az edény szélét, hogy könnyebben ki tudd emelni a földdel együtt. Figyelj arra, hogy átültetés közben ne nagyon bolygasd a növény gyökerét, viszont az elhalt, sérült részeit vágd le nyugodtan.

Műanyag vagy kerámia?
Mindkét anyagú cserépnek vannak pozitív és negatív tulajdonságai, rajtad múlik, mely szempontokat részesíted előnyben. A kerámia cserépben a növényed gyökere könnyebben kap levegőt, viszont az anyag sajátosságaiból adódóan a víz és a különböző ásványi anyagok nyomot hagynak a cserép oldalán. Ezzel szemben a műanyag cserép – bár kevésbé légáteresztő - könnyebben tisztítható és sokkal könnyebben mozgatható.]

Milyen a jó virágföld?
Soha ne használj az ültetéshez kerti virágföldet, mert könnyen elkaphatnak növényeid valamilyen csúnya fertőzést. Nem túl bíztató, ha az ültetésre váró föld dohos, vagy penészes szagot áraszt, ha ezt tapasztalod, semmiképpen ne használd! A jó virágföld ugyanis szagtalan, laza, morzsás és közepesen nedves. A boltokban kapható legtöbb föld már be van keverve humusszal és tőzeggel, amelynek feladata, hogy jó vízáteresztő képességet biztosítson a növények számára. Ha esetleg mégis olyan virágföldet kapsz, amely nem tartalmazza ezt a keveréket, érdemes saját kezűleg összevegyítened az anyagokat úgy, hogy 40% humusz és tőzeg, 60% föld legyen a cserépben.

Forrás: Thinkstock

Az átültetés után
Miután új cserépbe költöztetted növénykédet, első lépésként öntözd is meg, és ha a víztől összeesne kissé a föld, pótold azt. Tápot azonban legalább egy hónapig ne adj neki, mert könnyen kiégetheti a növényt. A tavaszi felfrissülésen átesett szobanövényed ne tedd ki a tűző napsütésnek, de költöztesd minél világosabb helyre. Ezután már nincs más dolgod, mint gyönyörködni megújult növényed burjánzó, új hajtásaiban!

Ragyogó sütő pillanatok alatt - Felejtsd el a súrolást!http://www.life.hu/otthon/20150308-sutotakaritas-leghatekonyabb-modja-szodabikarbonaval.htmlEleged van a makacs, odaégett foltokból? Folyton csak halogatod a sütő takarítását? Ne tedd! Mutatunk egy trükköd, amivel egyszerűen és pillanatok alatt végezheted el ezt a nem túl népszerű teendőt.OtthonThinkstock2015 legcukibb húsvéti dekorációi - inspirálódj kedvedre!http://www.life.hu/otthon/20150308-2015-legcukibb-husveti-dekoracioi-inspiralodj-kedvedre.htmlHúsvétkor mindenki egy kicsit kicsinosítja az otthonát, és így várja a tavaszt (és persze a húsvéti nyulat).Otthon--Élj a tavasz színeivel együtt! Ilyen a világhírű tervező, Karim Rashid otthonahttp://www.life.hu/otthon/20150308-elj-a-tavasz-szineivel-egyutt-ilyen-a-vilaghiru-tervezo-es-belsoepitesz-karim-rashid-otthona.htmlKarim Rashid, az egyiptomi születésű ipari formatervező és belsőépítész napjaink egyik legsokoldalúbb és legtöbbet foglalkoztatott alkotója. Tevékenysége az ipari formatervezéstől a divatig, a művészettől az építészetig mindenre kiterjed. Nem csoda hát, ha saját otthonát és annak minden bútorát ő maga és felesége tervezte. Otthon--Ragyogó sütő pillanatok alatt - Felejtsd el a súrolást!http://www.life.hu/otthon/20150308-sutotakaritas-leghatekonyabb-modja-szodabikarbonaval.htmlEleged van a makacs, odaégett foltokból? Folyton csak halogatod a sütő takarítását? Ne tedd! Mutatunk egy trükköd, amivel egyszerűen és pillanatok alatt végezheted el ezt a nem túl népszerű teendőt.OtthonThinkstock2015 legmenőbb textiltrendjei tavasszalhttp://www.life.hu/otthon/20150308-2015-tavasz-textiltrendek-vilagosak-es-letisztultak-keves-vagy-geometrikus-mintaval.htmlAhogyan a ruhatáradban, úgy az otthonodban is jelen van a divat – a legszebb, legmenőbb textilekkel akár évszakról évszakra megújíthatod a lakásodat. Íme, 2015 tavaszának legszebb textiljei: bútorokra, ablakokra, díszpárnákra fel!OtthonThinkstockÍgy válassz szőnyeget!http://www.life.hu/otthon/20150206-szempontok-ami-alapjan-szonyeget-valasztunk-kulterre-es-belterre.htmlA lakásunkba kerülő szőnyegeket különös gonddal érdemes kiválasztani. De vajon melyek a legfontosabb szempontok, amelyeket figyelembe kell vennünk?OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.