Egy kis odafigyeléssel és hatékony vízhasználattal hetente akár több ezer forintot is spórolhatsz a vízszámládon. Kövesd tanácsainkat!

Ne húzd le!
Higiéniai okokból és a zavartalan társas együttélés érdekében azt természetesen senkinek nem tanácsoljuk, hogy használat után ne húzza le maga után a vécét. Azt viszont tanácsoljuk, hogy ne azt a vizet húzd le, amit eddig!

Forrás: Thinkstock


Egy átlag magyar naponta nagyjából 140 liternyi vizet használ fel. A háztartásokban felhasznált víz 25-30%-át pedig a mellékhelyiség öblítésére használjuk el. Ez azt jelenti, hogy évenként fejenként 12-15 ezer liter ivóvizet húzunk le a vécén. Bizony, ivóvizet! A fejlett országok lakossága ugyanis ezzel öblíti a mellékhelyiséget. Ezt a pazarlást viszont akár te is elkerülheted. Az öblítésre ugyanis tökéletesen alkalmas lenne az a víz is, ami kézmosás után keletkezik, vagy éppen az, amivel lezuhanyoztál, vagy amiben fürödtél. Nincs más dolgod, a használt vizet át kell vezetni a vécé tartályába, és kialakítani egy túlfolyót. Ha van rá lehetőséged, akkor mindenképpen érdemes kihasználni, ha pedig most építkezel, akkor kötelező!

Palackot a vécébe!
Akkor sem kell elkeseredned, ha nincs lehetőséged a használt víz átvezetésére! Egy egyszerű PET-palack segítségével is több ezer forintot spórolhatsz. Tölts meg egy 2 vagy 3 literes palackot vízzel, és helyezd a vécé tartályába! A palack hatására jóval kevesebb víz töltődik majd be a tartályba, így a lehúzásnál is 2 vagy 3 liter vízzel kevesebb folyik majd le a vécén.

Nincs is annál jobb, mint egy hosszú nap után egy kád kellemes meleg vízben kiengedni magadból a fáradt gőzt. A hónap végén szemed elé kerülő vízszámla, ugye, már közel sincs ilyen jó hatással hangulatodra? Egy átlagos magyar fürdőkádja nagyjából 150-160 literes, egy-egy fürdés alkalmával pedig a legtöbben 120 liter vízzel szokták megtölteni. Ezzel szemben zuhanyozással 3 perc alatt mindössze 40 liter víz csorog le a lefolyón. Megdöbbentő a különbség, ugye? Ráadásul ez a mennyiség speciális zuhanyfejjel akár tovább is csökkenthető. Nem kell matekzseninek lenni, hogy te is belásd, egyetlen hónap alatt körülbelül 2,5 köbméter vizet spórolhatsz meg, ha a fürdés helyett a rövid zuhanyozást választod.
Forrás: Thinkstock

 

Felezd meg a vízfogyasztásod!
Mégpedig úgy, hogy a csaptelepeidre perlátort helyezel! A perlátor az áramló víz mozgási energiáját felhasználva levegővel dúsítja fel a vizet, azt az érzetet és látszatot keltve, mintha a valóságosnál több víz folyna ki a csapból. Ezzel az egyszerű kis eszközzel drasztikus, akár több mint 70%-os vízfogyasztás-csökkenés érhető el. Nem nagy ördöngösség, ugye?

Szüntesd meg a csöpögést!
Csöpög a csap, vagy folyik a vécé víztartálya? Azonnal szüntesd meg! Hihetetlennek hangzik, de egyetlen csöpögő csap havi 150-200 liter vizet pazarol! Ráadásul a probléma legtöbbször egyszerűen és olcsón orvosolható. Általában a gumitömítés vagy a gyűrű cseréje meg is oldja a problémát. A csöpögés megszüntetésével pedig havonta 1300-2000 Ft is a pénztárcádban maradhat.

Forrás: Thinkstock
Vízforralót minden háztartásba!
Kevesebb meleg víz használatával az energiafogyasztásodat is mérsékelheted! Egy praktikus és energiatakarékos vízforraló beszerzésével havonta súlyos összegeket is megspórolhatsz. A tészta vagy krumpli főzéséhez szükséges vizet a tűzhely helyett forrald vízforralóval! A vízforraló ugyanis jóval kevesebb áramot használ az alatt az 1-2 perc alatt, amíg a vizet felforralja, mint amennyit a tűzhely használ ugyanazon adag vízhez.