Ha április, akkor eljött a kertrenoválás ideje! Minden évben katonásra lenyírt gyep és ugyanazok a virágok díszítik udvarodat? Akkor ideje változtatni! Ahogy a lakberendezésben is megannyi stílus létezik, úgy a kertkialakításnak is számtalan módja van. Mi most egy igazán vad és érzéki megoldást ajánlunk a figyelmedbe!

Bizony egy kert is lehet vad és érzéki! Egy ilyen udvar fő irányvonala a természetesség, a cél, hogy minél kevésbé legyen művi és minél jobban átjárja a zabolátlan erdők és mezők hangulata. Mutatjuk, hogyan csempéssz kertedbe lüktető életet!

Forrás: Thinkstock

Zöld, zöld, zöld mindenhol

Egy természetbarát kertben értelemszerűen a növények dominálnak, az épített elemek pedig a háttérbe szorulnak. Ültess kertedbe sokszínű, sokféle növényvilágot – lehetőség szerint válassz honos és szárazságtűrő növényeket. Az ilyen növények ugyanis kevesebb odafigyelés mellett is szépen fognak növekedni és locsolnod sem kell őket olyan sokat. Érdemes úgy összeválogatnod a fajokat, hogy minden évszakban legyen virágzó, termést adó növény, így egész évben gyönyörködhetsz majd kerted szépségében.

Üdezöld, manikűrözött gyep? Felejtsd el!

A gyep nyírására többé ne legyen gondod! Na jó, természetesen némi karbantartásra továbbra is szükség lesz, azonban nem kell katonásan rövidre nyírnod. Azokon a részeken vágd le a füvet, ahol feltétlenül szükséges, próbálj meg minél nagyobb területen kevesebb ápolást igénylő virágos rétet kialakítani.

Jöjjenek az állatok!

Hozz létre búvóhelyeket a kertedbe tévedő állatoknak, vagy alakíts ki olyan környezetet, amely bevonzza kerti barátaidat. Egy-két korhadt tuskó azonkívül, hogy rusztikus megjelenést ad kertednek, tökéletes otthonként szolgálhat az apróbb állatoknak: gyíkoknak, sünöknek, bogaraknak. Ha telepítesz a kertedbe néhány, fészekrakásra alkalmas cserjét, akkor a madarak is szívesen beköltöznek majd hozzád. A becsalogatásukhoz kihelyezhetsz néhány épített odút és madáretetőt is. A pillangók örömére pedig ültess minél több virágzó, illatos, mézelő növényt.

Forrás: Thinkstock

Visszafogott, rusztikus stílus

A műanyagot felejtsd el! Ha feltétlenül szükséges kertedbe néhány bútort vagy dísztárgyat elhelyezned, mindenképpen válassz visszafogottabb, rusztikusabb darabot. Az asztalok, székek, padok legyenek fából, kovácsolt vasból vagy fémből.