Nem lehet elfogultság nélkül írni a Balaton északi partjáról. Ha szereted ezt a vidéket, akkor ez sosem változik meg, ha azonban még nem ejtetted útba, akkor cikkünk neked szól: a sok közül íme 5 város, amelyeket érdemes beiktatnod az idén nyáron az útitervedbe. 

Zánka - a tökéletes kirándulóhely

Füredtől délre találod azt a kis községet, ahonnan szuper kirándulást szervezhetsz a környező vidékekre. Zánka legfőbb emlékműve az a református templom, amelyet még a 12. században építettek, és a Balaton-felvidék egyik legrégebbi temploma. Ám ami talán ennél is érdekesebb, az a kirándulás a Zánka és Monoszló közötti Hegyestűre. A 337 méter magas, szabályos kúp alakú hegy - ami valaha vulkán volt - csúcsáról eszméletlen kilátás nyílik a Balatonra. A magasból ugyanis jól kivehető többek között a Káli-medence, a Fonyódi-hegy, a Badacsony, a Keszthelyi-hegység. Ide megéri elmenni!

HegyestűForrás: zanka.hu
Life.hu-tipp

Szentbékálla, a kihagyhatatlan - ha egy igazán hangulatos falucskában szeretnél néhány napot eltölteni, akkor ez lesz a legjobb hely, amit választhatsz! A rendkívül bájos házak mellett a falu nevezetessége a Kőtenger, amely egy gyógyító rezgésű Szent György vonalon fekszik, ezért azt mondják, gyógyereje van.

Badacsony - az isteni borok világa

Nem nehéz megszeretni a könnyű, zamatos badacsonyi borokat: ha már itt jár az ember, érdemes tennie egy körutat, és bejárni a szebbnél szebb pincészeteket. A pincelátogatások mellett azonban számtalan okot tudunk még mondani, amiért érdemes itt eltölteni néhány napot. Sétálj fel a Rózsakőhöz, egyél egy szót a számtalan remek kis étterem egyikében, és élvezd a hihetetlen csendet, ami Badacsonyban vár. Ha ez még nem hozta meg a kedved, korábban ITT már bemutattuk a badacsonyi vidéket!

BadacsonyForrás: Facebook/Badacsony Városa
Life.hu tipp

Kóstolj badacsonyi kéknyelűt! Június első hétvégéjén tartják Badacsonyban a Kéknyelű Virágzásának Ünnepét, ami a régió szezonnyitó borászati rendezvénye. Itt méltóképp megünneplik a Badacsony legősibb, legnemesebb fajtájú szőlőjét. 

Szigliget - csak győzz válogatni!

Szigliget az a város, ahol mindig van mit csinálni. Ha kánikula van, akkor irány a szigligeti strand, amely az ország egyik legszebb fürdőhelye. Tiszta, telis tele virágokkal, és a gyerekekre külön gondot fordítanak. Ha kirándulni van kedved, ejtsd útba a szigligeti várat, amit nemcsak bejárni érdemes, de a panorámában is jólesik gyönyörködni. Rossz időben pedig közel van Tapolca, ahol több program van, mint gondolnád!

A szigligeti várForrás: Wikipedia

 

Life.hu-tipp

Ha a szigligeti strandon jársz, és szereted a halakat, ebédelj meg a főbejárattól balra, Oszi bácsi keszegsütödéjében! Ő aztán tudja, hogyan készül a finom sült hal, és legalább 3-4 féléből biztosan válogathatsz - nem fogsz csalódni!

Tihany - az év egyik legjobb programja

Tihanyban millió program vár: barangolj az imádnivaló kis utcákon, múzeumokban, sétálj fel az apátságig, gyönyörködj a kilátásban! Az egyik legkedvesebb nyári fesztiválunk pedig a Levendulafesztivál június közepétől július elejéig. Ha nem feltétlenül azért mennél, hogy megszedd magad levendulával, akkor is érdemes beiktatnod a programok közé: a lila színbe borult vidék ugyanis lenyűgöző látványt nyújt!

Forrás: Thinkstock
Life.hu-tipp
Imádjuk a levendulát! Nemcsak illatával csábít el, de a lila levendulamezők látványa is szemet gyönyörködtető: otthon is érdemes egy-két cserépnyit nevelgetni a gyógyhatású növényből - ITT írtunk is arról, miért.

Balatonfüred - ha nyüzsgésre vágysz

Ha a Balaton északi partja, akkor egy listáról sem maradhat le Balatonfüred. Az utóbbi években hatalmas változásokon ment keresztül a város: az utcák gyönyörűek, télen-nyáron nyüzsgés van, jobbnál jobb programokkal kedveskednek az ide látogató turistáknak. Ha nem szereted a tömeget, és inkább csendre vágysz, akkor Badacsonnyal jobban jársz. Ha azonban a kikapcsolódásra, bulizásra, pezsgésre, szinte már-már tengerparti hangulatra voksolsz, akkor egy füredi, nyáresti sétánál a Tagore sétányon nincs is jobb balatoni program.

Tagore sétányForrás: www.balatonfured.hu

 

Life.hu-tipp

Millió program Füreden: június 4-én a Könyv-Bor-Jazz Fesztiválon élvezheted a nyüzsgést, június 20-án a város is bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakája programsorozatba, június 25-28-ig pedig a Balatoni Hal- és Borünnepnek ad otthont Füred.