Gyöngyszem a Balaton mellett: Tapolca

Forrás: MTI/Nagy Lajos -
Tóth Gabi Balaton Tapolca
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerencséd volt az időjárással a nyári balatoni nyaralásokon? Ez egyfelől remek dolog, másfelől viszont az az eredménye, hogy jó eséllyel nem nagyon mozdultál el a vízpartról. A tél viszont kiváló lehetőséget ad arra, hogy bebarangold a Balatontól pár kilométerre fekvő vidéket – Tapolca és környéke például valóságos kis gyöngyszem errefelé. Ki más is kalauzolhatná el a Life.hu olvasóit a városban, mint Tóth Gabi, aki itt nőtt fel, és azóta is ezer szállal kötődik Tapolca városához?

Barlangok városa

A város legfőbb nevezetessége az Európában is csaknem egyedülálló Tavasbarlang, amelyet 1902-ben fedeztek fel kútásó munkások. A 13,7 millió éves kőzetben a meleg víz alakított ki bonyolult járatokat, a háromszintű barlangrendszer egy részét 19 Celsius-fokos víz borítja. A barlangnak ebben a részében csónakkal lehet közlekedni, míg a száraz részben szobányi termek láthatók. A Lóczy-terem 6-8 méter magas falain és mennyezetén megfigyelhetjük a víz nyomait. A barlangi levegő hőmérséklete körülbelül 20 Celsius-fok, ami ilyenkor télen kifejezetten kellemes. A Hunguest Hotel Pelion épülete alatt található a 14-16 Celsius-fokos, pollenmentes gyógybarlang, amelynek magas páratartalmú levegője kifejezetten jó hatással van a légzőszervi megbetegedésekre.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

Tóth Gabi tippje:

Nézd meg a Tapolcai-medencében elhelyezkedő Jégbarlangot is – érdekessége, hogy télen-nyáron -2 Celsius-fok van odabent.

A Life.hu extra tippje:

Töltődj fel a környék egyik legszebb szállodájában, a Hunguest Hotel Pelionban! 

Séta a múltban

A Malom-tó környéke a város romantikus, mediterrán hangulatú része. A tó a meleg források vizének duzzasztása útján jött létre, vizével régebben malom kerekét hajtották. Ma inkább a sétálni, kikapcsolódni vágyók járnak erre, nyaranta pedig a vízi színpadon kerül sor különféle előadásokra, rendezvényekre. A tótól nem messze található a Marton Galéria, Marton László szobrászművész állandó kiállítása. A művész alkotásaival a városban is találkozhatsz, a budapestiek például sokszor meglepve fedezik fel a Duna-korzón található Kis királylány szobrának másolatát.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Iskolamúzeumot a régi kántorházból alakították ki. A múlt század elejéről származó korhű tanterem kiválóan őrzi a régi iskolák hangulatát. Látogass el a Templom-dombon található romkertbe is: itt volt a város régi központja, ma is látható például a középkori vár fala, és a régi kapu előtt elhelyezkedő farkasverem. A plébániakertben 1987-ben az i. e. 5500-4500 közötti időszakra tehető Körös-Starcevo kultúrához tartozó újkőkori ház maradványaira és a hozzá tartozó edénytöredékekre bukkantak.

Tóth Gabi tippje:

Az X-Faktor mentorának egyik kedvence a Malom-tó partja, ahol mindenki megcsodálja a vízben élő óriási halakat.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Fantasztikus kirándulások

A Tapolcai-medence bazalthegyeihez télen is érdemes kirándulni. Bár igazi pompájukat tavasszal mutatják ezek a hegyek, amikor valóságos tarka virágszőnyeg fogadja az idelátogatót, télen sem unalmas a látvány. A medence legmagasabb tanúhegye a Balaton szerelmesei körében jól ismert Badacsony, míg a Csobánc leginkább a hegy lapos tetején található várról híres. Az erődítmény első név szerint ismert ura a Rátót nembeli Gyulaffy Demeter volt, de a magyar történelem valamennyi komolyabb fejezetében jutott szerep Csobánc várának. A Tapolcától mindössze 5 kilométerre fekvő, magányosan álló Szent György-hegy szinte kettéosztja a vidéket, és tele van különleges geológiai képződményekkel. Érdemes felkeresni a barokk Tarányi pincét és a Lengyel kápolnát is.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Tóth Gabi tippje:

Gabi szerint a Szent György-hegy az egyik legszebb kirándulóhely Tapolca környékén. A hegytetőig kijelölt turistaútvonal visz fel, ott pedig lélegzetelállító a panoráma, a hegytetőről belátható az egész Balaton. Itt van a már említett jégbarlang is, pihenésképpen pedig érdemes megkóstolni a finom helyi borokat.

Álomnyaralás Miamiban - Dukai Regina tippjeihttp://www.life.hu/lifeutazas/20140124-alomnyaralas-miamiban-jard-be-a-varost-dukai-reginaval.htmlA gazdagok és híresek Párizsahttp://www.life.hu/lifeutazas/20140120-utazas-es-programajanlo-draga-szallodak-es-ettermek-parizsban.html6 elképesztő hely: gondolnád, hogy létezik?http://www.life.hu/lifeutazas/20140109-csuklyas-vezeklok-tuzszivarvanyok-vilagito-gombak-kulonleges-helyek-a-vilagban.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.