Okostelefon vagy gyerek – te melyiket választanád? Azt gondolod, hogy mindenki számára egyértelmű a döntés? Akkor most meg fogsz lepődni! Egy kutatás szerint ugyanis a kisgyermekek gyakran azért szenvednek játszótéri baleseteket, mert szüleik ahelyett, hogy gyermekeikre figyelnének, SMS-eznek vagy beszélgetnek a mobiltelefonjukon.

A New York-i Cohen Gyermekkórház kutatói 50 szülő-gyermek párost vizsgáltak hét játszótéren. A gyerekek 18 hónapos és 5 éves kor között voltak, egy kutató a szülőt, egy másik pedig a gyermeket figyelte meg 10-20 percig. A vizsgálat eredménye megdöbbentő lett: a szülők figyelme az idő 74 százalékában elterelődött: a figyelem elterelődésének 33 százalékáért a más felnőttekkel folytatott beszélgetés volt felelős, ezt követte 30 százalékkal a telefon vagy egyéb elektronikai eszköz használata. A fennmaradó 37 százalékáért az evés, ivás, olvasás és a táskák vagy pénztárcák nézegetése volt felelős.

Forrás: Thinkstock

És hogy mit csináltak ez idő alatt a gyerekek? A lurkók közel egyharmada bizony veszélyes dolgokat művelt, például felmásztak a csúszdán, fejjel előre csúsztak le, leugráltak a mozgó hintáról, vagy lökdöstek más gyerekeket. Ráadásul a kutatók azt is észrevették, hogy az oda nem figyelő szülők gyermekei nagyobb valószínűséggel viselkedtek veszélyesen, és a megfigyelt esések háromötöde akkor következett be, amikor a gondviselő nem figyelt oda.

Íme, Budapest legmenőbb játszóterei!
Használd ki a jó időt, fáraszd le a gyerkőcöt Budapest egyik jól felszerelt játszóterén! Szerencsére ma már nem kell sokat keresgélni, a főváros szinte minden pontján elég jó a felhozatal. Mutatjuk a Life.hu top 5 listáját.
Forrás: Thinkstock

A kutatás eredményei pedig, úgy tűnik, a való élet statisztikáin is tükröződnek: az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottságának (CPSC) adatai szerint az Egyesült Államokban évente több mint 200 ezer 14 éven aluli gyermek köt ki a sürgősségi osztályon játszótéri balesetek következtében. 

Mi állhat a jelenség hátterében?
Gazdag Enikő pszichológus, a Life.hu szakértője szerint egyrészt az lehet a probléma, hogy a szülők túlságosan is megbíznak a gyerekekben, ezért kisebb energiát fordítanak az odafigyelésre. Másrészt pedig ezek az anyukák úgy érezhetik, hogy a virtuális világ sokkal érdekesebb számukra, mint a való élet, egy közösségi oldalon szörfölve, képeiket megosztva sokkal több visszajelzést, pozitív megerősítést kaphatnak, és a folyamatos ingerek elszakíthatják őket a pillanatnyi valós helyzettől. Az ingeréhségük miatt egyszerűen nem tudnak hosszabb időre elszakadni a virtuális világtól, ezzel együtt a telefonjuktól sem, így viszont könnyedén megtörténhet a baj.