"Deák térnél sötét színű autó lesben állva figyeli az egyedül járó fiúkat, lányokat"

játszótér szülő eltűnt gyerek gyerekrablás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Szia, anyukád felhívott, és azt mondta, hogy nem fog ideérni, és vigyelek haza. Én anyukád jó barátja vagyok. Szállj be a kocsiba, és hazaviszünk!" A te gyermeked segítséget kérne, vagy beszállna az idegen mellé? Vajon valóban történnek horrorfilmbe illő gyermekrablások ma Magyarországon? És mit tehet a szülő a baj megelőzése érdekében? Fekete mikrobuszok és kiskutyás gyermekrablók nyomában – összegyűjtöttük az utóbbi hetek legrémisztőbb történeteit.

Vidéki gyerekként számomra mindig nagy élmény volt, mikor a nyarakat a (relatív) nagy városban élő nagyszülőknél tölthettem. Hiába az azóta eltelt évtizedek, még ma is tisztán élnek bennem nagypapám szavai, amiket minden egyes alkalomkor elismételt, mikor egyedül indultam a lakásuk előtt elterülő játszótérre: "Ne állj szóba idegenekkel, ne fogadj el senkitől semmit!" Nagyjából 6-7-8 éves lehettem azokban az időkben, és szerencsére sosem kellett megfogadnom a jól agyamba vésett útmutatást. Engem elkerültek a cukros bácsik, a fekete kocsival érkező idegenek, és a kiskutyával csalogató kedves srácok is. Vannak azonban, akik nálam szerencsétlenebbül járnak.

Forrás: Thinkstock

Hazánkban évente nagyjából 11-13 ezer gyerek tűnik el – harmaduk 1-2 óra múlva megkerül, egy másik harmaduk pár napon belül, a maradék túlnyomó része pedig 1 hónapon belül. Mintegy 80-100 gyerek azonban nyomtalanul eltűnik.

Bár a rendőrség szerint évtizedek óta nem történt gyermekrablás hazánkban, a csaknem száz meg nem került fiatal eltűnésének körülményeit a legtöbbször homály fedi. A nyugati országokban és a filmekben tapasztalható gyermekrablások, amikor az úton haladó autóba egyszer csak beemelik az óvodást, nálunk elvileg nem terjedtek még el. Vagy mégis?

Minden idők legszörnyűbb gyermekrablásai

A legtöbben azt hisszük, velünk ez nem történhet meg. A baj azonban bármikor bekövetkezhet. Egy korábbi cikkünkben szomorú és különleges történeteket gyűjtöttünk össze.

Az elmúlt hetekben elszaporodtak az interneten az ijesztőbbnél ijesztőbb gyerekrablásra figyelmeztető felhívások. Hogy ezeknek a körüzeneteknek van-e bármiféle valóságtartalma? A hatóságok szerint nincs, a rendőrség az itt felsorolt esetek egyikében sem indított nyomozást.

De lássuk is az elmúlt hetek leghíresebb rémhistóriáit.

A borsodi rém

Április elején a Facebookon jelent meg egy írás, amely szerint észak-magyarországi gyerekeket raboltak el szlovák rendszámú autókkal. A hírt egy tipikus lájkgyűjtő oldalra tették fel, és csak akkor lehetett elolvasni, ha a felhasználó be is lájkolta az adott oldalt. A riasztás a hatóságok figyelmét is felkeltette, a híreket egy közleményben pár nappal később meg is cáfolták. Ahogy Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, a híresztelés rosszindulatú, minden valóságalapot nélkülöz, és alkalmas lehet arra, hogy az iskoláskorú gyermekek szüleiben zavart vagy nyugtalanságot keltsen.

A Deák térnél is lesben állnak

A borsodi rémhír csak a kezdet volt. Pár nappal később az alábbi fővárosi eset tarolta le a közösségi oldalakat.

Mindenkinek!!! Vigyázzatok gyermekeitekre... Este, éjszakába ne engedjétek sehova. Egyedül sehova ne menjetek. Deák térnél sötét színű autó lesben állva figyeli az egyedül járó fiúkat, lányokat, és tuszkolják be az áldozatokat. Az én fiammal is tegnap megtörtént... Hirtelen mellé álltak, zsákot húztak a fejére, betuszkolták az autóba. Szerencsére kilökték az autóból pár méter után azzal, hogy nem megfelelő... Bele sem merek gondolni, mi lett volna, ha megfelelő lett volna. NAGYON VIGYÁZZATOK.

Hogy ez a sokkoló történet valóban megtörtént-e? Csak remélni tudjuk, hogy nem, mindenesetre a hatóságok részéről nem érkezett rá reakció.

A jól szituált idegen

Az idei április rémhírek szempontjából igen termékenynek bizonyult - a hátborzongató históriáknak ugyanis még korán sem lett vége. A hónap közepén a Dunakeszi Tenisz Klub tett közzé egy, az előzőekhez hasonló felhívást. A klub szerint fekete terepjárós idegenek akartak “hazavinni” edzés után egy 12 éves kislányt. A terepjárós, jól szituált férfi állítólag ezekkel a szavakkal próbálta kocsijába becsalni a gyereket:

Szia, anyukád felhívott, és azt mondta, hogy nem fog ideérni, és vigyelek haza. Én anyukád jó barátja vagyok. Légy szíves, szállj be a kocsiba, és hazaviszünk.

Mivel a kislány édesanyja siketnéma, a gyermek hamar gyanút fogott - anyukája biztosan nem hívhatta fel az idegent, így gyorsan sarkon fordult, és visszaszaladt edzőjéhez. A Facebookon villámgyorsan terjedő hír után a rendőrök azonnal megkeresték a szülőket, ők azonban nem akartak feljelentést tenni, így a hatóságok sem kezdtek el nyomozni az ügyben. A településen terjedő pletykák szerint az emberek tudnak a fekete terepjárósról, és tartanak is tőle.

Iskolai figyelmeztetés

Már április vége felé jártunk, mikor állítólag újabb ismeretlen autós próbált meg gyermekeket elrabolni. Egy 18. kerületi iskolában hívták fel a szülők és az iskolások figyelmét, hogy vigyázzanak, "mert néhány diákot támadás ért, idegenek autóba akarták ráncigálni őket". A Facebookon terjedő felhívás szerint az osztályfőnökök az iskolarendőrök jelzése után mindenkit figyelmeztettek, hogy ne közelítsenek meg idegen autókat. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság is megszólalt, álláspontjuk szerint a 18. kerületben április 21-én vagy 22-én a délutáni órákban, és április 24-én szintén a délutáni órákban egy általános iskolából hazafelé tartó fiút, majd egy lányt szólított meg egy ismeretlen férfi az autójából, és felajánlotta a gyerekeknek, hogy ingyen hazaviszi őket. Az ajánlatot a diákok visszautasították, bűncselekmény nem történt, így ebben az ügyben sem indult nyomozás.

Eltűnt gyerekek: 14 000 kiskorút kerestek tavaly hazánkban

A kétségbeesett szülők általában nemcsak elveszett gyermeküket kutatják, hanem eltűnésének okait is: vajon elrabolták, elszökött, vagy csak nem talál haza? Mi áll az eltűnések mögött? Utánajártunk!

"Megnézed a többi kutyust?"

A számos rémhír és fel nem derített eset után a kedélyeket csak tovább borzolta az a megdöbbentő videó, amelyről néhány napja a Life.hu is beszámolt. Egy Joey Salads nevű fiatal férfi egy igen sokkoló kísérletet vett kamerára, és osztott meg a világhálón: anyukákat kérdezett meg arról, vajon az ő gyerekük néhány kedves szó után hazamenne-e vele a játszótérről. Természetesen minden anyuka nemmel válaszolt, és biztos volt benne, hogy csemetéje képtelen lenne ilyesmire. Tévedtek. A fiatal srác aduásza valószínűleg a szuper cuki, fehér kiskutyája volt, aki tökéletes csaliként funkcionált a kísérletben. Nem töltött sok időt egy gyerekkel, szimplán odasétált hozzá, mondott pár barátságos szót, majd megkérdezte a kicsit, van-e kedve megnézni a többi kutyáját. A gyerekek válasza? A videó tanulsága szerint minden apróság gond nélkül, kézen fogva elsétált a bizalomgerjesztő, kedves ismeretlennel.

Forrás: Thinkstock

Hiszékeny gyerekek, tehetetlen szülők

A közösségi média segítségével ma már bárki pillanatok alatt elterjeszthet bármilyen információt a világhálón - gyakran következmények nélkül -, és hiába szánja írását az illető csupán egy jóindulatú figyelmeztetésnek, az aggódó és aggódásukból fakadóan hiszékeny szülők körében az ilyen bejegyzések könnyen kelthetnek pánikot. Hogy a fent említett rémhíreknek van-e bármi valóságtartalma? A 18. kerületi iskolásokat érő incidens - ha nem is az interneten terjedő formában - a rendőrség szerint is megtörtént, konkrét gyermekrablási kísérletről azonban a hatóságok továbbra sem beszélnek. Hogy ez megnyugtatja-e a gyermekét féltő szülőt? Teljes mértékben biztosan nem.

Érdemes hát minden szülőnek résen lenni, és kell is, hogy az anyukák és apukák felkészüljenek és felkészítsék gyermeküket a váratlan helyzetekre. A kicsik sokkal naivabbak, bizakodóbbak, mint mi, felnőttek. Egy gyermek számára az "idegen ember" meghatározása teljesen más, akár pillanatok alatt - ahogy a kisfilm is jól mutatja – bárki könnyedén a bizalmukba férkőzhet.

Mit tehet egy aggódó szülő? Van-e valamilyen módszer, amivel egy óvodás vagy kisiskolás gyermeket fel lehet készíteni egy esetleges veszélyhelyzetre? A Life.hu szakértője, Majsai László pszichopedagógus tanácsait mindenképpen érdemes megfogadni.

A Life.hu szakértőjének tanácsa

"Az alapkérdés, hogy felismeri-e a gyermek a valós veszélyt egy ilyen helyzetben. Szerintem nem, a legjobb esetben is legfeljebb gyanút érezhet. Ezért nem arra kell tanítanunk, hogy felismerje a veszélyt, hogy ne álljon szóba senkivel, vagy nem arra kell tréningezni, hogy féljen, hanem arra, hogy ilyen helyzetekben soha ne döntsön egyedül (hiszen nem elvárható, és nem is képes még önálló döntésre az ilyen esetekben), mindig mondja azt, hogy „kérdezzük meg előbb anyát/apát!". A lényeg abban áll, hogy a gyermekünk határozottan merjen kommunikálni, ne essen zavarba, ha megszólítják, ne blokkoljon le, hangosan, nyugodtan beszéljen (az ilyen kommunikáció általában elbizonytalanítja a zaklatót). Ha már érzékeli a veszélyt, akkor vagy fusson el, vagy kezdjen el kiabálni! De ne azt, hogy „Anya"!, hanem, hogy például „Veszély!", vagy „Idegen"! Ugyanerre kell felhívnunk a figyelmét azzal kapcsolatban is, ha egy idegen valamivel megkínálja!"

Óvoda-összevonás mindenáron? - egy elszánt anyuka levele a Life.hu szerkesztőségénekhttp://www.life.hu/csalad/20150505-a-fovarosi-ovoda-osszevonasok-ellen-tiltakoznak-az-aggodo-szulok.html"Nem a változtatás ellen vagyunk, hanem az ellen, amit a mostani javaslat tartalmaz. Nem látjuk a hasznát, annál inkább a kockázatait" - Nóra, az eltökélt édesanya szerkesztőségünknek írt levelében több száz kétségbeesett szülő véleményét képviselte. A fővárosi óvoda-összevonások ellen tiltakozó anyukák és apukák minden eszközt megragadnak, hogy eltántorítsák az önkormányzatokat tervüktől. Egyelőre azonban nem sok sikerrel. Család--A jövő iskolapadja még a pluszkilókat is leolvasztja a gyerekekrőlhttp://www.life.hu/csalad/20150506-egy-kutatas-szerint-jobb-ha-all-a-gyerek-az-iskolapadban-mintha-ulne.html"Ülj le, egyes!" – Ez az a mondat, ami lehet, hogy a jövőben soha többé nem hagyja majd el a tanárok száját. Na nem azért, mert nem fognak több elégtelent kiosztani, hanem azért, mert a jövő iskolapadjában nem ülnek majd gyerekek.CsaládThinkstockA mobilfüggőség veszélyei – akár a gyerek életébe is kerülhet!http://www.life.hu/csalad/20150504-az-anyukak-okostelefon-hasznalata-miatt-tortenik-baleset-a-jatszotereken.htmlOkostelefon vagy gyerek – te melyiket választanád? Azt gondolod, hogy mindenki számára egyértelmű a döntés? Akkor most meg fogsz lepődni! Egy kutatás szerint ugyanis a kisgyermekek gyakran azért szenvednek játszótéri baleseteket, mert szüleik ahelyett, hogy gyermekeikre figyelnének, SMS-eznek vagy beszélgetnek a mobiltelefonjukon.Család--Számodra boldogság, másnak a halál – gyerekek halnak meg azért, mert te évente új mobilt veszel http://www.life.hu/csalad/20150504-agbogbloshie-a-vilag-egyik-legnagyobb-elektromos-szemettelepe-ahol-gyerekek-halnak-meg-a-mergezo.htmlGyorsabb processzor, vékonyabb mobiltelefon, a lehető legnagyobb képernyőjű tévé – a fogyasztói társadalom státusz szimbólumai. Mindenből a legnagyobbat, a legújabbat, a legmárkásabbat. Ha egy év múlva már más lesz a divat? Sebaj, lecserélheted pillanatok alatt! Te boldogabb leszel tőlük, mások belehalnak.Család--Anyák napi cukiságcunami - exkluzív fotók a legnagyobb sztárok újszülött babáirólhttp://www.life.hu/csalad/20150501-exkluziv-fotokat-osztanak-meg-a-sztarok-instagramon-keresztul-ujszulott-babaikrol.htmlBár Justin Timberlake és párja, Jessica Biel korábban még azt nyilatkozták, hogy mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy gyermekük ne szerepeljen a mé­diában, a csöppség első fotóját végül mégis ők maguk osztották meg Timberlake Instagram-profilján. CsaládOrigoA te életed is így kezdődött – Mi történik egy kismama pocakjában hétről hétre?http://www.life.hu/csalad/20150501-mi-tortenik-egy-magzattal-a-terhesseg-hetei-alatt.htmlBár a szervezetedben már az első négy hétben is hatalmas változások zajlanak, mindebből te valószínűleg semmit sem érzékelsz. Lássuk hát, mi zajlik a pocakodban a sikeres fogantatást követő hetekben.Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.