Könnyen, gyorsan, finomat - a tökéletes grillezés titka

Forrás: Thinkstock -
grillezés grillparti grillcsirke grill zöldség grill
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lassan nyakunkon a nyár, ezzel együtt eljött a kerti grillezések ideje is. Grillezni igazi életérzés, van azonban néhány olyan alapvető szabály, amit érdemes végiggondolnod, mielőtt belecsapsz a lecsóba... vagyis a grillbe.

Az első lépések

Ha még nincs grillsütőd, első lépésként azt kell végiggondolnod, melyik típus lenne számodra a legmegfelelőbb. Ha szinte minden hétvégén, vagy akár hétköznap esténként is, kedved szottyanna a kertben megsütni a vacsit, akkor érdemes beruházni egy téglából vagy betonból készült kerti grillbe. Az épített grillek általában többfunkciósak: nyárson, rostélyon és rácson is süthetünk velük.

Forrás: Thinkstock

Gázgrill

Ha csak néhanapján szeretnél kerti grillpartikat szervezni, akkor további típusok közül választhatsz. A gázgrill gázpalackkal működik, könnyű begyújtani, nem igényel különösebb előkészületet, a hőfok könnyen szabályozható, sőt, gazdaságosabb, mint a faszenes grill. További pozitívuma, hogy nem kell hamut takarítani, gyújtófolyadékot venni, legyezgetni, szóval mindenképpen egyszerűbb. Sokan viszont úgy vélekednek, hogy gázgrillel nem lehet igazán finomra sütni az ételt, mert ebben az esetben a húst nem fogja átjárni a tipikus faszenes ízvilág.

Forrás: Thinkstock

Faszenes grill

A legismertebb és legelterjedtebb a faszenes grillsütő. A népszerűségének oka, hogy már igen kedvező áron gyakorlatilag bármelyik nagyobb áruházban beszerezhető. Plusz gyakran hangzik el az az érv is mellette, hogy a grillezés élménye csak egy faszenes sütővel lesz az igazi, ugyanis a faszén füstje kellemes, természetesebb, jellegzetes ízt ad az ételeknek. Hátránya, hogy kevésbé szabályozható a hőmérséklete, és bizony várnod kell egy kicsit, amíg a faszénparázs eléri a kívánt izzást.

Forrás: Thinkstock

Fő a biztonság

Bármelyik típust is választod, figyelj, hogy olyan felületre helyezd, ahol stabilan, billegés nélkül tudod használni. A közvetlen közelében pedig semmiképpen se legyen gyúlékony anyag, és jobban teszed, ha nem a legsűrűbb bokrok, fák szomszédságában kezdesz neki a grillezésnek. Elővigyázatosságból tarts a közelben egy vödör vizet, így ha bármi történne, rögtön el tudod hárítani a bajt.

Forrás: Thinkstock

5 tipp a finom falatokért

1. Pácold be a grillezni szánt húsokat, zöldségeket, így fűszeresebbek, puhábbak és szaftosabbak maradnak. A sütésnél figyelj, hogy először a hús egyik oldalát süttesd, egészen addig, amíg ki nem fehéredik a hőtől, aztán fordítsd a másik oldalára.

2. Törekedj arra, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai, így jobban megőrzi az ízét, és nem fog kiszáradni.

3. A grillezés ideje nem csak a grill típusától, hanem a grillezett ételtől is függ: a csirkemell- és csirkecombdaraboknak, steak húsoknak 8–15 percre van szükségük, a zöldségek, gyümölcsök halszeletek pedig 3–8 perc alatt elkészülnek.

4. Fontos, hogy ne villával böködd, forgasd a húsokat, hanem grill-lapáttal, mert a villaszúrás helyén elcsöpög a húsok szaftja, és könnyen kiszáradhatnak.

5. A faszenes grillnél előbb várd meg, hogy a faszén lángja kialudjon, és amikor már csak fehéren izzik a parázs, akkor helyezd az ételeket a rostélyra. Így a finom falatok nem fognak odaégni, és kormosak sem lesznek.

A világ legszebb teraszai - gyönyörködj te is!http://www.life.hu/otthon/20150414-a-vilag-legszebb-teraszai-gyonyorkodj-bennuk-te-is.htmlMitől szép egy terasz? A választ nem könnyű meghatározni, mindenkinek más szempont a fontos.OtthonThinkstockA tavasz kedvenc virága: a nárciszhttp://www.life.hu/otthon/20150417-a-tavasz-kedvenc-viraga-a-csodaszep-illatos-narcisz.htmlA tavasz egyik legszebb virága a nárcisz, amely már márciusban megörvendezett minket a szép illatos virágokkal.Otthon--Folttisztító praktikák – háziasszonyok kötelező olvasmányahttp://www.life.hu/otthon/20150326-folttisztito-praktikak-ecettel-citrommal-soval-haziasszonyok-kotelezo-olvasmanya.htmlVörösbor ömlött a fehér abroszra? Rágógumi ragadt a szőnyegbe? Íme, néhány folttisztítási praktika.Otthon--Kicsi az erkélyed? Íme, a legszuperebb helytakarékos ötletekhttp://www.life.hu/otthon/20150403-kicsi-erkelyekhez-helytakarekos-otletek.htmlKicsi az erkélyed, mégis szeretsz sok időt tölteni a szabadban? Kis helyen is kényelmesen elférsz, ha okosan rendezed be a balkonodat. Mutatunk néhány inspiráló ötletet.OtthonThinkstockTökéletesen ragyogó csempe – így csináld!http://www.life.hu/otthon/20150326-tokeletesen-ragyogo-csempe-segitseget-adunk-a-tisztitashoz-es-fertotleniteshez.htmlA konyhában, fürdőszobában mindig jó, ha rend van és tisztaság. A makulátlan tisztaságnak azonban az is a feltétele, hogy ne csak a szaniterek, a csaptelepek, a rakodófelületek ragyogjanak, hanem a csempe is. De hogyan tudod a csempét a leghatékonyabban megtisztítani? Ebben segítünk…OtthonThinkstockKülönleges dizájn, egyedi technológia - erre még biztosan nem használtad a papírt! http://www.life.hu/otthon/20150428-kulonleges-egyedi-butorok-ujrahasznositott-papirbol.htmlPraktikus, pénztárcabarát, időtálló, strapabíró és papírból készül. Kitalálod, miről van szó? Dizájnos, kényelmes bútorokról - bútorokról papírból!OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.