Ne csodálkozz, ha ebben a periódusban igazi energiabombának érzed magad! Megszűntek végre az első három hónap fárasztó tünetei, ráadásul még a pocakod sem olyan méretes, így kényelmesen tudsz jönni-menni. 

Babácskád feje mostanra nagyjából akkora, mint egy jól megtermett őszibarack, és ahogy a szemei a fej két oldaláról az orrocskája felé közelítenek, már egyre kevésbé hasonlít egy kis földönkívülihez.

Az ultrahang-felvételeken már a fogcsírái is látszódnak, sorban álldogálnak és várakoznak, hogy néhány hónap múlva a felszínre törjenek.

Forrás: Thinkstock

 

A kicsi belei már szinte teljes egészében átvándoroltak a köldökzsinórból a magzatba, és a mája is megkezdi az epe, a hasnyálmirigye pedig az inzulin kiválasztását.

Ebben az időben a baba már igen jól elszórakozgat a hasadban, beszélgetni, nyelni tanul, kortyolgatja a magzatvizet, amelytől néha csuklani kezd, ez azonban csöppet sem kellemetlen a számára. Az ultrahangvizsgálatokon néha olyat is látni, hogy a kicsi a hüvelykujját a szájába veszi, és reflexesen szopizni kezdi. 

Eközben te...
Méhed rohamos növekedése gyakran okoz enyhe, szúró hasi vagy lágyéktáji fájdalmat. Ez  a méhet tartó szalagok nyúlása miatt van, és teljesen normális, bár nem túl kellemes jelenség.
A terhesvitaminok továbbra is fontosak, ne hagyd el őket! A megnövekedett vitamin- és ásványianyag-igény kielégítése miatt szinte nélkülözhetetlenek.