A legenda szerint a görög álomsziget az elsüllyedt Atlantisz fölött helyezkedik el. A csodás kék-fehér épületeiről híres Szantorini valóban olyan, mintha egy rég letűnt kor mesés világát idézné fel. Kalandozz velünk egy kicsit ezen a különleges helyen!

Szantorinin minden megtalálható, ami egy tökéletes nyaraláshoz szükséges. Csodás tengerpart, mellette kis éttermekkel, szuvenírboltokkal. A világ egyik legszebb naplementéjében is itt gyönyörködhetsz, és a zegzugos sziklára épült, szemkápráztató Fíra városában romantikus sétákat tehetsz, vagy csodás ajándéktárgyakat szerezhetsz be.

Szantorini szigete egy hatalmas erejű vulkánrobbanás következtében alakult ki 3500 évvel ezelőtt. A természeti erőknek köszönhetően a terület máig őrzi a robbanás maradványait. A sziget a különleges adottságai miatt ma Európa egyik legismertebb és legnépszerűbb turisztikai célpontja, nyaranta több mint egymillió turista látogatja.

A Life.hu extra tippje

Feledhetetlen nyaralásra vágysz egy varázslatos tengerparton, miközben a kultúrát sem kell nélkülöznöd? Pihennél, de közben bejárnád Görögország legérdekesebb vidékeit, megkóstolnád a görög konyha remekeit, és élveznéd a pezsgő éjszakai életet? Idén nyáron legyen az úti cél Görögország - ITT szuper ajánlatokat találsz!

Kék-fehér álomország

Fíra, Szantorini egyik legfontosabb városa keleten helyezkedik el. A város egy tufafal tetején található, amely magasan nyúlik a tenger fölé. Az ókorban a sziget a minószi civilizáció része volt, majd egy vulkánkitörés után a fejlett civilizáció eltűnt a föld színéről. Mára a település Szantorini központjává nőtte ki magát. Van, aki több napra érkezik, és vannak, akik hatalmas óceánjáró hajókkal látogatnak el a meredek sziklaszirthez, amin szamárháton vagy gyalog, felkaptatva jutnak el a mesés városkába. A sziklára épült városfal mentén érdemes végigsétálnod, mert pazar kilátás nyílik a tengerre, és közben gyönyörködhetsz a kék-fehér épületek sokaságában.

FíraForrás: Thinkstock
A Life.hu tippje

Mivel a városban nagyon drága szállások vannak, érdemes a sziget másik oldalán, Kamari tengerpartjánál apartmant bérelned. Onnan pedig busszal vagy bérelt autóval 15 perc alatt Fírában lehetsz. Próbálj úgy időzíteni, hogy naplementére ideérj, és tervezz éjszakai sétát a városkában, ahol lépten-nyomon kézműves ajándékboltokban válogathatsz a szebbnél szebb portékákból.

Mediterrán életérzés

Szantorinin a klasszikus tengerparti életérzést sem kell nélkülöznöd. A sziget keleti részén fekvő Kamari strandját a jellegzetes vulkánikus fekete homok és különleges kavicsok színesítik. A nappali lazulós strandhangulatot este az éttermekből kihallatszó zsongás váltja fel. A hajnalig nyitva tartó bárok pedig remek szórakozási lehetőséget nyújtanak. A tengerparttól pár méterre sok szálloda és apartman található.

Kamari strandjaForrás: Thinkstock
Tudtad?

Amikor Brad Pitt és felesége, Angelina Jolie Szantorinin jártak, annyira megtetszett nekik a sziget hangulata, hogy rögtön vásároltak maguknak egy villát Oia városában.

Európa legszebb naplementéje

Nem túlzás azt állítani, hogy Európa legszebb és leghíresebb naplementéje Oiából tárul eléd. A turisták már egy órával "az esemény" előtt elfoglalják a legjobb helyeket, és olyan érzésed lesz, mintha valami előadásra vagy tűzijátékra várnának. Az izgatott zsongásban csattognak a fényképezőgépek, a napkorong pedig csodás látványban részesíti a rá váró közönséget.

Európa legszebb naplementéje OiábanForrás: Thinkstock
Tudtad?

Platón szerint az Atlantiszon élő nép isteni származású volt, idővel azonban lesüllyedtek az emberek szintjére, és a bűn útjára léptek. Ekkor már nem tisztelték sem egymást, sem az isteneket. Háborúzni kezdtek más népekkel és egyedül a görögöknek sikerült megakadályozniuk, hogy az egész világot meghódítsák. Ekkor az égben lakozók úgy határoztak, hogy elpusztítják Atlantiszt, méghozzá egyetlen nap alatt. Platón szerint ezt jelezték a hatalmas földrengések, vulkánkitörések, miután a föld elmerült a tenger habjaiban. Számos régész és történész - pl.Grant Heiken és Floyd W. McCoy - gondolja úgy, hogy Platón leírása nem másra, mint a Szantorinin, a minószi kultúra idején történt végzetes vulkánkitörésre utal.