A te lakásodban hol él a legtöbb baktérium? Ha azt gondolod, hogy a vécédeszkádon, esetleg az ajtókilincsen, akkor bizony nagyot tévedsz! Mutatunk 6 olyan - valószínűleg minden otthonban fellelhető - tárgyat, ami még a vécédnél is mocskosabb! Csak erős idegzetűeknek!

Törülköző

A baktériumok szaporodásához 3 fő összetevőre van szükség: természetes anyagra, melegre és nedvességre - egy használt törülköző pedig mindezt egyszerre kínálja! A törülközők használat közben ugye nedvesek lesznek, a dörzsölés hatására pedig felszedik a bőrödről az elhalt hámsejteket, ráadásul mindez melegben, párás körülmények között, a fürdőszobában történik. Ilyen egyszerű a recept, amelynek eredménye egy igazi baktériumtanya! Érdemes hát legalább hetente egyszer kimosnod őket! 

Forrás: Thinkstock

Fogkefe

A New York University egyik tanulmánya szerint, amikor lehúzod a vécét, az erősen szennyezett víz apró cseppjei akár a vécécsészétől 6 méterre is kicsapódhatnak! Ha tehát a fogkefédet a vécével egy helyiségben lévő mosdó szélén, fedetlenül tartod - akkor bizony bajban lehetsz! Azt tanácsoljuk, hogy a vécé öblítése előtt csukd le inkább a fedelét!

Villanykapcsoló

Minden egyes alkalommal, amikor fel- vagy lekapcsolsz egy villanykapcsolót, sok-sok baktériumot viszel át az ujjbegyeidről a kapcsolóra – különösen akkor, ha ezt megelőzően tudtodon kívül valamilyen mocskos felülethez nyúltál. Az otthoni villanykapcsolók minden egyes négyzetcentiméterén 30-nál is több baktérium található, és a nyilvános kapcsolók esetében a helyzet még sokkal rosszabb.

Forrás: Thinkstock

Csaptelepek fogantyúja

Azt már a kisgyerekek is korán megtanulják, hogy a kézmosás bizony fontos dolog! A nap folyamán milliónyi bacilus telepedhet meg a kezeden, így hát hazaérve a legtöbb embernek első dolga a kézmosás. De álljunk csak meg egy kicsit! Az rendben van, hogy a kezed egy jó alapos mosás után baktériummentes lesz, de mi lesz a csaptelep fogantyújával? Az szinte elkerülhetetlen, hogy érintkezz a csapokkal mielőtt megmosnád a kezed, így igazából nem is annyira meglepő az a tény, miszerint a fogantyúkon 21-szer több baktérium található, mint egy vécéülőkén. A konyhai csapok fogantyúinál még rosszabb a helyzet - ott 44-szeres a szorzó. 

Szennyes ruha

Minden alkalommal, amikor egy töltet alsóneműt teszel a mosógépbe, akár 100 millió E. coli baktériumot is „szállíthatsz” a pakolás során. Mivel az elöltöltős mosógépeknél gyakran megáll a víz az alsó részekben, ezek a masinák különösen ideális környezetet jelentenek a baktériumoknak. Ezek a nemkívánatos kis lények pedig a következő adag töltelékre is rárakódhatnak. 

Mosogatószivacs

Arizonai kutatók 1000 mosogatószivacsot és konyharuhát teszteltek, és azt állapították meg, hogy 10 százalékukban felfedezhetőek a szalmonella nyomai. A tanulmány azt is megállapította, hogy a szivacsok minden egyes négyzetcentimétere 400-szor annyi baktériumot tartalmazott, mint egy vécéülőke. Szörnyen hangzik, nem?