Minden újdonsült szülő legnagyobb félelme, hogy babájának valami baja esik. Jó, ha ismered a tüneteket, és képben vagy, hogy mikor kell orvoshoz fordulni. Ami a legfontosabb, hogy sose ess pánikba! 

1. Láz

A láz akár komoly fertőzéseket is jelezhet. Ha magas a baba testhőmérséklete, fontos, hogy sok folyadékot itass vele, és könnyű ruhákat adj rá, fürdesd langyos vízben. Ha nem múlik el a láz pár órán belül, feltétlenül vidd orvoshoz, ha magasabb a hőmérséklete, mint 38 fok, egy percet se késlekedj!

Forrás: Thinkstock

2. Hasmenés

Nagyon gyakori betegség kisgyermekeknél a hasmenés. Sok tényezőtől kialakulhat, ilyenek az ételérzékenység, fertőzés. Hasmenés esetén is fokozottan hidratáltan kell tartani a babát, mert könnyen kiszáradhat. Ha gyakran küzd ezzel a problémával, ne fogyasszon tejtermékeket vagy zsírosabb bébiételt. 

Az anyatejes babáknál előfordulhat, hogy a baba sok előtejet szopik, és kevés jut neki a hátsó tejből. Ekkor a laktóz hashajtó hatása miatt lehet hasmenése. 

Ha a hasmenéshez láz is társul, vidd hamar orvoshoz, mert fennáll a rotavírus- és a szalmonellafertőzés veszélye.

3. Megfázás

Ha a gyerek megfázik, nagyon zavarja a bedugult orr, rosszul érzi magát. Könnyíthetsz ezen, ha egy pipetta segítségével kiszippantod az orrából a nyálkát, illetve ha párásítót használsz a lakásban, nyugodtabbak lesznek az éjszakái. Ha köhög is, azt érdemes kivizsgáltatnod, mert rengetegfajta köhögéssel találkozhatsz a gyerekeknél a szamárköhögéstől a fertőzéses köhögésig (a szamárköhögés elleni védőoltást Magyarországon a babák kötelezően kapják 3 hónapos koruktól kezdve, ismételve). Köhögés esetén próbáld elkerülni a gyógyszer adását kicsi gyerekeknél.  

4. Kiütések

Nagyon érzékeny a kicsik bőre, könnyen kialakulnak rajtuk különböző kiütések. Mindenképp olyan fürdetőket használj, amelyek illatanyagmentesek, kerüld a szappanokat, és ha tudod, krémezd be a bőrét hipoallergén krémekkel. Ha fájdalmai vannak a kiütések miatt, irány az orvos. 

Forrás: Thinkstock

5. Hasfájás

Ha a baba nagyon sír, görbíti a hátát, esetleg váladékot köhög fel, biztos, hogy fáj a hasa. Ezt szinte bármi okozgatja, és hamar el is múlik általában a fájdalom, ha viszont tovább tartana néhány óránál, vagy láz is jelentkezne, fordulj vele orvoshoz. 

6. Sárgaság

Első néhány hetükben gyakran szenvednek a gyerekek sárgaságban. Akármilyen rossznak tűnik és hangzik, többnyire teljesen ártalmatlan ez a betegség. Ha a gyerek szemfehérje és bőre sárgás, megnövekedett a vérében a bilirubin. Ez azonban hamar megszűnik. Az orvosok gyakori szoptatást javasolnak ilyen esetben.

7. Kötőhártya-gyulladás

Sok baba szeme fertőződik meg élete első néhány hetében. A szeme bedagad, kötőhártyája gennyedzik. Ennek megelőzésére kérhetsz az orvostól szemcseppet, illetve kezelése is cseppel lehetséges. Hamar múlik, de igen fájdalmas ez a betegség.

8. Hipotermia

A babák testfelülete nagyon kicsi, ezért könnyen csökken testhőmérsékletük, ekkor vércukorszintjük alacsonnyá válik. Fontos mindig melegen tartani a csecsemőket, jó ruhadarab erre a sapka, a fej felületéről sok hő képes távozni.