Nem számít, hogy hány éve ismeritek már egymást, mennyi mindent éltetek át együtt, vagy milyen mély a kapcsolatotok - a barátságotok igazi próbája a terhességed. 

Kár is szépíteni, ha szülsz, minden megváltozik. A pletykálás-shoppingolás-bulizás helyét a szopi-kaki-szundi kombó veszi át. Újdonsült anyukaként életed fenekestül felfordul: korábban fontosnak vélt időtöltések, feladatok no meg emberek szorulnak a háttérbe, hogy helyüket egy apró pici jövevény töltse be. Sok esetben erre a sorsa jutnak az addigi legjobb, vagy annak vélt barátnők is.

Forrás: Thinkstock

De muszáj így történnie?

Be kell látni, hogy egy friss anyukával nem könnyű egy hullámhosszon lenni. Akkor a legnagyobb a barátnők lemorzsolódásának veszélye, ha ők teljesen különböző életet élnek, mint te: ha nincs gyerekük, vagy ha esetleg nem szeretnének, ha nem élnek párkapcsolatban vagy ha még a bulizós korszakukat élik. Egy ilyen értelemben vett kívülállónak nagyon elszántnak kell lennie ahhoz, hogy például szerepet vállaljon a pici körüli teendőkben. Annak érdekében, hogy meg tudd tartani addigi kebelbarátnőidet, bizony neked is áldozatokat kell hoznod.

Éva, 35 éves
"Amikor még nagyon pici volt a fiam, nekem sem volt egyszerű, hogy gondot fordítsak arra, hogy ápoljam a baráti kapcsolataimat, de azért próbáltam erre figyelni. Nekem úgy tűnik, hogy sikeresen. Akik a legfontosabbak, azokkal megmaradt a barátság, de persze ehhez az kellett, hogy ne csak nekem, hanem nekik is fontos legyen ez."
Forrás: Thinkstock

 Így tartsd meg barátnőidet!

Ha a barátnőd nem keres, és nem foglalkozik veled a szülés után, akkor valószínűleg nem is volt igazi barát. Egy igaz barát anyaként is kitart melletted, és barátságotok attól nem fog meggyengülni, ha a húzósabb időszakokban kevesebb időtök jut egymásra. Egy kis tudatossággal azonban te magad is hozzájárulhatsz kapcsolataid erősítéséhez, fenntartásához! 

  • Próbálj meg ugyanaz a jókedvű, kedves csaj lenni anyaként is, mint aki azelőtt voltál!
  • Keresd barátaidat gyakran, kérdezd meg mi van velük, ha kell, nyújts nekik lelki támaszt!
  • A közös programokat próbáld meg nem lemondani babád gondozására hivatkozva, szervezz inkább gyermekbarát programokat!
  • Hívd el barátnőidet a babás sétákra, hadd kerüljenek ők is közelebb a kis újonchoz!

Ha menthetetlen a helyzet...

Ha korábbi barátnőid nem tudnak megbírkózni az új élethelyzeteddel, akkor sem szabad elkeseredned. Anyaként is szerezhetsz új barátokat! A szülés után a kórházban, a kismamatornákon, a séták alatt, a játszótéren, vagy akár az internet adta lehetőségeket kihasználva is bőven lesz lehetőséged új barátságokat kötni - közös témátok pedig biztosan lesz! 

Magdi, 39 éves

"Azt tudomásul kell venni, hogy az embernek a gyereke, a családja az első, vannak családi kötelezettségek, és így többnyire kevés idő jut a barátokra, ezért kopnak el. Mert nem értik, nem gondolják ezt végig. A valódi barát megmarad akkor is, ha egy évben kétszer találkoztok."