Hollywoodi színészek, világhírű énekesek, sikeres üzletemberek és hírhedt politikusok – szinte az egész világon ismerik nevüket, milliók rajonganak értük, tömegek szidalmazzák őket, az életük nyitott könyv a rajongók számára. Vagyis, mondjuk inkább egy félig nyitott könyvnek: bár csillogó életük a szemünk előtt zajlik, azt, hogy honnan is jutottak el idáig, csak kevesen tudják.

Sokan azt gondolják, hogy egy befutott sztár élete csupa siker és csillogás. Ez az elgondolás nagyjából meg is állja a helyét: jó munkájuk van, a legtöbbjük viszonylag boldog is, és valószínűleg hó végén sincsenek anyagi gondjaik – de nem volt ez mindig így! Csak kevesen tudják, de néhány híresség a pályafutása kezdetén bizony a legmélyebb nyomort is megjárta. Árvaság, nevelőszülők, nélkülözés – tragikus történetek a sztárság árnyékában.

Marylin Monroe

Marilyn Monroe és Don Murray az 1956-os Buszmegálló című filmbenForrás: Wikipedia

Hollywood csillaga volt, máig a 20. század egyik legnagyobb ikonja. Bár egész életében a boldogságot kereste, rövid, de annál viharosabb földi létét számos kudarc és tragédia tarkította. Valószínűleg már tragikus gyermekkora megpecsételte a sorsát: az idegileg labilis Gladys Baker harmadik gyermekeként, Norma Jeane Mortenson néven látta meg a napvilágot 1926-ban, az apját sosem ismerte. Norma Jane alig volt 12 hetes, amikor anyja először nevelőszülőkhöz adta. A következő évei elég hektikusan teltek: több nevelőcsaládnál is élt, sőt még egy árvaházat is megjárt. Ezután 7 évesen egy rövid időre visszakerülhetett az édesanyjához, ám életük nem volt idillinek mondható. Az addig is roppant kiszámíthatatlan anyuka ugyanis teljesen összeomlott, úrrá lett rajta az idegbaj, és elmegyógyintézetben kötött ki. Így a kislány további gyermekéveit is nevelőszülőknél és árvaházakban töltötte. Marylin feje felett egyébként egész életében ott lebegett Damoklész kardja, hitte, hogy őt is utoléri majd anyja sorsa, nem menekülhet a családi átok elől.

Forrás: AFP, lapresse.ca
"A tévém lett az anyapótlóm"

Anya, apa, gyerekek. A tökéletes családmodell. No, de mi történik, ha az élet felülírja a számításokat? Kettő helyett egy szülővel élni komoly érzelmi törést okozhat egy gyermek lelkében, az édesanya vagy édesapa halála teljesen megváltoztatja a család addigi jól megszokott életét. A világsztárok tragikus gyermekkoráról egy korábbi cikkünkben olvashatsz.

Nicole Richie

Forrás: AFP/Frederick M. Brown

A 90-es években Nicole Richie neve összeforrt hírhedt/híres barátnőjével, Paris Hiltonéval. Azokban az időkben szinte nem telt el úgy nap, hogy ne látott volna napvilágot egy újabb hír féktelen alkoholizálásukról, drogozásukról, bulizásaikról vagy étkezési zavaraikról. Bár ma már maga mögött tudja zűrös múltját, fiatalkori kicsapongásaiban valószínűleg nagy szerepe volt zavaros gyerekkorának is. Nicole Richie 1981-ben született Nicole Camille Escovedo néven. A kislány biológiai apja egy Peter Michael Escovedo nevű zenész volt, aki rövid ideig együtt dolgozott Lionel Richie-vel. Amikor a kicsi Nicole hároméves lett, a szülei úgy döntöttek, hogy sokkal jobb sorsa lesz, ha a híres zenész, Lionel Richie neveli fel őt. Lionel Richie és akkori neje, Brenda Harvey törvényesen is szentesítette az örökbefogadást, amikor a kislány 7 éves lett. Keresztszülei egyébként Quincy Jones és Michael Jackson lettek. Nem sokkal ez után egy botrány dúlta fel a család nyugalmát, napvilágot látott ugyanis Lionel házasságon kívüli viszonya. A feleség nem bocsátotta meg a félrelépést, a sztárpár hamarosan különvált. Nicole Richie egy Vanity Fairnek adott interjúban így emlékezett vissza ezekre az időkre: "Úgy próbálták elterelni a figyelmemet a válásról, azzal akartak boldoggá tenni, hogy mindent megengedtek, bármit, amit csak akartam, megkaptam. Mindenre igen volt a válasz. Mai fejjel már azt gondolom, egy kisgyereket nem szabad így elkényeztetni."  

Steve Jobs

Forrás: AFP/Shaun Curry

Az Apple alapítója 1955-ben született Joanne Carole Schieble és Abdulfattah ‘John’ Jandal fiaként. Anyja katolikus német bevándorlók gyermeke volt, apja gazdag szír muzulmán családból származott. Szülei az egyetemen ismerkedtek össze, ahol Jandal tanársegéd volt, Schieble pedig végzős hallgató. A lány szülei nem nézték jó szemmel a kapcsolatot, és amikor 23 évesen Joanne teherbe esett, haldokló apja azzal fenyegette, hogy ha hozzámegy Abdulfattahhoz, kitagadja. Ilyen körülmények között a pár inkább úgy döntött, örökbe adják fiukat. Steve biológiai édesanyjának azonban komoly elvárásai voltak a leendő szülőkkel szemben: csak diplomás párnak akarta örökbe adni gyermekét. Amikor 1955-ben megszületett Steven Paul Jobs, a terv szerinti örökbe fogadó pár – egy ügyvéd és felesége – lemondtak a gyerekről, mert ők inkább kislányt szerettek volna. Így az örökbefogadó listán soron következő pár kapta meg babát. Ők viszont nemhogy diplomások nem voltak, de még gimnáziumot sem végeztek. A kis Steve új apukája Paul Reinhold Jobs lett, aki a Parti Őrségnél volt gépész, új anyukája pedig az örmény származású Clara Hagopian. A vér szerinti anyuka egyébként végül olyan feltétellel volt hajlandó odaadni az örökbefogadóknak gyermekét, ha azok nyitnak Steve-nek egy betétszámlát a majdani egyetemi tandíj kifizetésére. Évekkel később egy interjúban megkérdezték Steve Jobstól, hogy mit gondol a valódi szüleiről, a válasza csak ennyi volt: "Nekem Paul és Clara Jobs az igazi szüleim."

Bill Clinton

Hillary és Bill ClintonForrás: AFP/Steve Pope

Bill Clinton a második olyan amerikai elnök, Gerald Ford után, akit adoptáltak. Az egykori elnök William Jefferson Blythe néven látta meg a napvilágot 1946-ban. Vér szerinti édesapja sosem láthatta gyermekét, az idősebb William Jefferson Blythe ugyanis három hónappal a kisfia születése előtt egy autóbalesetben elhunyt. Édesanyja, Virginia Cassidy miután megszülte gyermekét, Arkansasból New Orleansba költözött, hogy nővérnek tanulhasson, a kisfiát viszont nem vitte magával, nevelését szüleire, Eldridge és Edith Cassidyre bízta. Az anyuka négy év után egy új férjjel az oldalán tért haza, az újdonsült apuka, Roger Clinton azonban – akinek az elnök vezetéknevét is köszönheti – nem volt mintaszülő. Bill Clinton egy interjúban elmondta, hogy mostohaapja alkoholista, agresszív ember volt, aki rendszeresen bántalmazta az édesanyját és a féltestvérét, Roger Clintont. Elmondása szerint csupán ő mert szembeszállni a férfival, neki kellett megvédenie anyját és öccsét. 

Cher  

Forrás: AFP/Michael Buckner

Oscar és Aranyglóbusz, Emmy- és Grammy-díjak kísérik az ikonikus díva közel fél évszázados pályafutását. Karrierje során sikert sikerre halmozott, annak ellenére, hogy gyermekkorában vele sem volt túl kegyes a sors. 1946-ban Cherylin Sarkisian néven született, szülei egyetlen gyermekeként. Édesapja, John Sarkisian egy kamionsofőrként dolgozó, drog- és szerencsejáték-problémákkal küszködő örmény menekült volt, édesanyja a félig indián származású Jackie Jean Crouch pedig alkalmi modellként és színésznőként kereste a kenyerét. Cher édesapja ritkán volt otthon a családdal, végül, amikor a kislány tíz hónapos volt, a házaspár el is vált. A szülők egyébként valamiféle "se veled, se nélküled" kapcsolatban élhettek, ugyanis ez után még kétszer összeházasodtak, és el is váltak. Az anyuka összesen nyolcszor ment férjhez, a kis Chernek elég sokszor kellett tehát új nevelőapukához alkalmazkodnia. Amikor Cherylin 9 éves lett, anyja egy időre árvaházba is adta, mivel anyagilag olyan nehéz helyzetbe került, hogy nem tudta eltartani gyermekét. Bár anya és lánya ebben az időben is naponta találkozott, mindkettőjüknek komoly traumát okozott ez az időszak.