Dögmeleg van! Ki kíván ilyenkor bármilyen ételt is? Ha minden lehetséges ’’fitnesszkaját’’ számba vettünk és a pörköltre se fáj a fogunk, na, akkor jöhet a jéghidegre hűtött gazpacho!
Jéghideg gazpacho búzacsírával - Hozzávalók 4 fő részére
40 dkg érett paradicsom vagy jó minőségű hámozott konzerv
1 zöldpaprika
1 közepes lilahagyma
1 közepes uborka
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál balzsamecet
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
5 dkg búzacsíra
1 szikkadt bagett
3 dkg margarin
2 dkg parmezán

Elkészítése: Mossuk meg a zöldségeket. A paradicsomot leforrázzuk és meghámozzuk, ha frissből készítjük. Jégben hűtjük és hámozzuk. Én konzervből készítem el! A zöldpaprikát kicsumázzuk, az uborkát és a lilahagymát egészen apró kockákra vágjuk. A felaprózott zöldségekből 4 evőkanálnyit félreteszünk, a többit turmixkehelybe szórjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a balzsamecetet, az olívaolajat, paradicsomot, ízlés szerint sót és borsot. Felöntjük 7-8 dl jéghideg vízzel, jól össze turmixszoljuk, lefedjük, és 1 órát hűtőben hűtjük.
A bagettet felkockázzuk 1x1 cm-es kockákra. Hevítsük fel a vajat, majd pirítsuk benne a kockákat folyamatosan kevergetve közepes lángon kettő percet. Húzzuk le a tűzről és reszeljük meg parmezán sajttal, majd keverjük meg. Tálalásnál szórjuk meg a parmezános krutonnal, az apróra vágott zöldségekkel és a búzacsírával.