Fájdalom, komplikációk, műtét – ezek a kismamák legnagyobb félelmei, amik miatt tartanak a szüléstől. A Life.hu-n most megtudhatod, mi vár rád.

A kismamák ma már számtalan módszer közül választhatnak, hogy elkerüljék a vajúdással járó kellemetlenségeket. Azt ugyan sehol nem ígérik, hogy a fájdalom kiküszöbölhető, mégis ha magad határozol arról, hogy hogyan éld át életed legmeghatározóbb élményét, az segíthet.

Természetes szülés

Optimális esetben a kismama természetes vagy hüvelyi szüléssel hozza világra a kisbabát. A folyamat kezdetét fájdalom jelzi, ami a méhösszehúzódások következménye. Az egyre sűrűbb fájások pedig azt jelzik, hogy közeledik a gyönyörű pillanat, ami megédesíti a fájdalmas perceket. Komplikáció esetén még a természetes szülés közben is szükség lehet császármetszésre. A fájdalmat csillapíthatják epidurális érzéstelenítéssel. A gátmetszés pedig sokszor elkerülhetetlen a szülés során. 

Forrás: Thinkstock

Otthon szülés

Az otthon szülés tervezetten kórházon kívül zajlik, vagy a kismama otthonában, vagy speciális szülőotthonban. Az otthon szülésnél szükséges bába vagy dúla jelenléte. Fontos, hogy egészségügyi szakember is jelen legyen, olyan, aki felismeri a kockázattal járó állapotokat, mind a kismama, mind a baba részéről. Az otthon szülés körül sok vita van, hiszen ilyenkor a gyors kórházi beavatkozás nem lehetséges, a szövődmények kevésbé elkerülhetőek. Előnye viszont, hogy a kismama saját környezetében, harmóniában hozhatja világra gyermekét.

Császármetszés

A császármetszés nem egyszerű beavatkozás, hiszen a has területét és az izmokat átvágva, a méhen keresztül segítik világra a kisbabát. Amikor tervezett és előre megbeszélt császármetszést javasol az orvos, akkor választhatod az altatást vagy az érzéstelenítést. Sürgősségi császármetszés esetén az időhiány miatt nem biztos, hogy választhatsz. Farfekvéses babák általában császármetszéssel születnek, mert veszélyes lenne természetes módon világra segíteni a babát.

Vízben szülés

Mivel a meleg víz segíti az izmok ellazulását, a vízben vajúdás egy kíméletes és támogató szülési módszer. Szülés során az összehúzódások miatti nagy fájdalmakat segítheti a meleg érzete, legyen szó kádban vajúdásról vagy egy jó forró vizes zuhanyról. Az orvosok sokszor javasolják a kismamáknak, hogy ha módjukban áll, vegyék igénybe ezt a technikát.

Forrás: MTI/Kallos Bea

Szülési kis szótár 

Gátmetszés: A természetes szüléskor a hüvelybemenettől a végbélnyílásig húzódó területet metszi be az orvos. A gátmetszést mindig az adott helyzet, a kisbaba mérete és a kismama állapota határozza meg. Amikor a babának meg kell gyorsítani a világrajövetelét, ha túl nagy a baba, és az orvos úgy ítéli meg, hogy rizikós a szülés, és gátrepedés történhet, akkor gátmetszést végeznek. 

Méhszájlazító injekció: A szülés során a fájdalom a méhszáj feszülése miatt jön létre. A kisbaba feje előtt a méhszáj nagyon érzékennyé válhat. Ilyenkor hasznos segítség a farizomba adott fájdalomcsillapító, amely a méhszáj ellazulását, tágulását segíti elő. 

Epidurális (gerincközeli) érzéstelenítés – EDA: Az egyik legújabb és leghatásosabb fájdalomcsillapító módszer szülés közben. Az epidurális érzéstelenítést a gerinc közelébe adják. Főként a szülés középső szakaszán segítheti át a vajúdó kismamát. Nagyon jó hatékonyságú, de sajnos nem lehet minden esetben alkalmazni.