Nincs pénzed szállodában megszállni a nyaralásod alatt? Vagy már unod, hogy minden vakációd alkalmával korán kell kelned, hogy tízig leérj reggelizni? Akkor idén próbálj ki valami mást, valami igazán különlegeset! Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány pénztárcabarát szállásalternatívát.

Couchsurfing 

A lakásmegosztás talán legismertebb formája az úgynevezett couchsurfing, magyarul kanapébérlés vagy kanapészörf. Ennek lényege, hogy nem szállodában, hostelben vagy kollégiumban szállsz meg, hanem egy másik "kanapészörfölő" lakásán - teljesen ingyen. A lakásmegosztás ezen fajtájához bizony jó adag nyitottság kell, cserébe viszont nem csupán szállást kapsz, hanem új kultúrákat, új embereket ismerhetsz meg. Elsőre kicsit furcsán, sőt ijesztően hangzik, hogy idegen országokban egy ismeretlen lakásában töltsd el vakációdat? Nem kell félned, a Couchsurfing-hálózat törekszik arra, hogy minél biztonságosabbá tegyék a szállásadást és a szállásfoglalást. Ennek érdekében a közösségbe való regisztráláskor számos fontos információt kell megadnia mind a vendéglátónak, mind a vendégnek, érdemes hát alaposan tájékozódnod.

Forrás: Thinkstock

Airbnb

Az eredetileg AirBed&Breakfast nevezetű közösségi hálózat azzal a céllal jött létre, hogy a drága hotelek és egyéb szálláshelyekkel szemben alternatívát kínáljon az utazni vágyóknak. A kezdeményezés 2008 óta működik, és lényege, hogy magánszemélyek adhatnak ki szobákat, vagy akár egész lakásokat rövidebb időszakokra. Hogy miért éri meg a vendégeknek? Az Airbnb révén minőségi szálláshoz juthatsz, jóval olcsóbban, mintha szállodába mennél. Ahogy bármelyik szállásfoglaló oldalon, itt is dátum alapján válogathatsz a szállások között, amelyekről képeket és visszajelzéseket is találsz, ráadásul még a szállásadódat is megnézheted magadnak.

HomeExchange

Ha láttad a Holiday című hollywoodi filmet, akkor ezt a lehetőséget talán nem is kell bemutatnunk. A filmben a Cameron Diaz által megformált hősnő szerelmi bánata miatt szeretne elmenekülni Los Angeles- hipermodern otthonából, ezért szétnéz az interneten, és megtalálja a másik főszereplő eldugott, angliai kis vackát. A két nő rögtön felveszi egymással a kapcsolatot, és megállapodnak abban, hogy két hétre otthont cserélnek - nos, a HomeExchange nyújtotta lehetőségeket valahogy így kell elképzelni. Az üdülésnek ezt a módját választók egy meghatározott időre kicserélik egymással házukat-lakásukat, egymás otthonában töltik el nyaralásukat. A HomeExchange már 1992 óta működik, és több mint 55 ezer taggal rendelkezik. Ha ezt a lehetőséget választod, az olcsó szállás mellett lehetőséged van arra is, hogy olyan helyen lakj a nyaralás alatt, ami igazán különleges és otthonos.