Azokat a gyerekeket, akik iskolás korukban kifejezetten menőnek számítottak, felnőtt korukban utoléri a sorsuk, és általában kimondottan népszerűtlenek lesznek. A friss amerikai kutatás, amely a Child Development című lapban jelent meg, 184 fiatal beszámolói alapján jutott erre a következtetésre, egy tízéves vizsgálati periódus alatt.

Forrás: Thinkstock

Az iskola legmenőbb pasijai és csajai, akikre felnéznek a kortársaik, később nagyobb valószínűséggel nyúlnak alkoholhoz és drogokhoz, és a bűncselekménybe is gyakrabban keverednek szelídebb, unalmasabb társaiknál. Ugyanez vonatkozik a meggondolatlan szexuális életre, a nemi betegségekkel és a nem kívánt terhességgel együtt.

Marcsi, 33 éves (könyvelő)

A középiskolában volt a párhuzamos osztályunkban egy lány, aki végig osztályelső volt, de az a típus, akinek olyan esze volt, mint a szivacs. Nem tanult a dolgozatokra, mégis mindig kiválóan teljesített, neki elég volt bőven, amit az órán hallott. Irigyeltük érte, de nagyon, ő volt az, akiből bármi lehetett volna. Persze jelentkezett egyetemre, fel is vették, ott viszont már lazább a dolog: ha nem jársz be 1-1 előadásra, nincs gond, de a zh-ra tanulni kell. Na ehhez neki nem volt kedve, inkább bulizott, és félévente kitalálta, hogy ez nem a megfelelő iskola számára. Egyszerűen hiába volt jó esze, a szorgalom nem volt meg, így nagyjából 5 OKJ-s képzés, főiskola és egyetem elkezdése után most még önmagát keresi - immár 33 évesen is. Eltartják, néha vannak alkalmi munkái, pincérkedés, meg ilyenek, de alapvetően nem tud semmit felmutatni. Nagyon sajnálom, mert ha valaki, ő tényleg nagyon jó eszű csaj volt, egyszerűen csak kitartása nem volt semmihez.

Azok a tinik, akiket menőnek tartottak a társaik 13 évesen, 22 éves korukra a kortársaik szerint egyáltalán nem számítanak kompetensnek és irigylésre méltónak. "Úgy tűnik, hogy ami népszerűséget hoz tizenhárom évesen, az kimondottan hátrányt jelent felnőttként. A lázadás, a vakmerőség, a kísérletező kedv, a vadság, a tekintély elvetése mind olyan személyiségjegy, amire a kamaszok felnéznek, de 22 éves kor körül már több hátránnyal jár, mint haszonnal" – mondja a kutatást vezető Joseph P. Allen, a University of Virginia pszichológiaprofesszora.

Kata, 30 éves (szerkesztő-riporter)

Én a gimnáziumban sajnos egyáltalán nem tartoztam a menő csajok közé. Akkor legalábbis sajnáltam, ma már csak nevetek magamon. A menő csajokkal, azzal a nagyjából 5-6 lánnyal akart mindenki járni, minden héten új, divatosabbnál divatosabb kollekciókban vonultak be a suliba, és mindenki mást, aki nem volt olyan, mint ők, kinevettek, kibeszéltek. Mint egy tipikus amerikai tinifilmben. Nos, ezek a lányok mára sehol sincsenek. Bár a gimiben ők voltak a szupersztárok, az érettségi után már nem sokra mentek a hírnevükkel, bandájukból összesen ketten végeztek el valamilyen főiskolát, ahova egyáltalán be tudtak kerülni. Ha jól tudom, még ma is mindannyian abban a kisvárosban élnek, és ott tengetik valamiből az életüket, ahol anno gimibe jártunk.

Forrás: Thinkstock

A szakember szerint komoly problémát jelent, hogy a népszerű tinisorozatok idealizálják a problémás, de népszerű fiatalokat, ezért sok kamasz ezekre a karakterekre tekint elsősorban példaképként.